Buongiorno Italia: Rajković treći golman Evrope, bolji samo Alison i Ščensni

Vreme čitanja: 6min | pon. 23.03.20. | 13:23

Turčin Čalhanoglu preživeo sve revolucija u Milanu, Sari može da odahne, u Romi smatraju da je sezona gotova

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima) 

Gazeta je u tekstu o Vojčehu Ščensnom objavila listu najboljih golmana u Evropi bazirajući se na procentu odbrana udaraca. Na pobedničkom postolju se nalaze Alison, Ščensni i naš Predrag Rajković.

Izabrane vesti

Korijere piše da Real Madrid plete mrežu da dovede u Sergeja Milinkovića Savića, ali da je Lacio čvrsto rešen da zadrži barem još jednu godinu srpskog asa. Milanski dnevnik objavljuje i intervju sa predsednikom FIFA Đanijem Infantinom koji je najavio revoluciju u svetskom fudbalu posle pandemije. 

LA GAZZETTA DELLO SPORT 

Najčitaniji italijanski dnevnik otvara izdanje sa intervjom predsednika FIFA Đanijem Infantinom koji danas puni 50 godina. “Fudbalu promeniću te, ali prvo zdravlje pa onda revolucija”, izjavio je prvi čovek svetske fudbalske organizacije. Infantino je najavio velike promene po završetku epidemije otkrivajući da će njegov predlog ići ka smanjivanju broja utakmica, odnosno broja timova u nacionalnim šampionatima i lansiranje planetarnog fudbala. “Nacionalna prvenstva sa manje timova bi bila mnogo konkurentnija i uravnoteženija. Manje utakmica bi zaštitilo zdravlje fudbalera, a povećalo intenzitet utakmica. U budućnosti bi trebalo da imamo barem 50 nacionalnih selekcija koje mogu da osvoje Mundijal, ne samo osam evropskih i dve južnoameričke. Baš kao što bi trebalo da imamo i 50 klubova koji mogu da osvoje Mundijal za klubove a ne samo pet-šest evropskih. Naravno, u tom scenariju bi  barem dvadesetak bilo iz Evrope, kako na nacionalnom tako i na klupskom planu, a to je mnogo bolje nego 5-6. Ali o tom-potom”. 

Reforma fudbala u doba korone? Zašto da ne…

Infantino je najavio i nova pravila u poslovanju menadžera i drugih posrednika u transferu igrača: “Ne odustajemo od namere da stavimo tačku na Divlji zapad. Fudbal ne može sebi da dozvoli da jedan tako važan segment bude bez jasnih pravila. Svakog leta u prelaznom roku kruži 7.000.000.000 evra za međunarodne transefere, deo tog novca završi u poreskim rajevima. To je najmanje pravno sređeni sektor u svetskoj ekonomiji i svaki put kada policija ili poreske uprave počnu izrše neku poroveru nađu nešto čudno. Pošteni menadžeri nema čega da se boje, pogotovo oni koji su ozbiljni i dobri u svom poslu, oni će imati samo koristi od uspostavljanja pravila”, rekao je Infantino

Ščensni broj jedan među potcenjenima:brani četiri od pet udaraca na svoj gol, drugi je u Evropi”, donosi Gazeta priču da je samo golman Liverpula Alison uspešniji od čuvara mreže Juvea u procentu odbranjenih šuteva. Na toj listi najboljih čuvara u pet najjačih liga Evrope, naš Predrag Rajković se nalazi na trećem mestu sa procentom odbrana 79,1. 

Sam u Apijanu. Sada Eriskesen zadivljuje Inter”, prepričava Gazeta neverovatnu priču Kristijana Eriksena. Danac je živeo u hotelu pre početka vanrednog stanja i bio u fazi traženja adekvatnog smeštaja u Milanu. Pošto je hotel zatvoren Kristijan se preselio u sportski centar Intera u Apijano Đentileu i tako, neplanirano, došao u privilegovanu poziciju da može da koristi čitavu strukturu za treninge jer je jedini fudbaler u sportskom centru. “Eriksen trenira dva puta dnevno i nema sumnje da će biti u najboljoj formi kada se sezona nastavi”, ističe milanski dnevnik. 

Na kraju se i Lotito predao. Lacio, ništa od treninga”, piše list da je predsednik Nebeskoplavih nevoljno morao da napravi korak unazad i odustane od svoje namere da otvori Formelo za treninge svojih fudbalera. 

Gazeta objavljuje intervju sa novim trenerom Kaljarija Valterom Zengom: “Ako je potrebno igramo i na Veliku Gospojinu”. Šef stručnog štaba tima sa Sardinije zalaže se za ekstremnu soluciju da se prvenstvo završi, ako je potrebno igrati i tokom jula i sa zatvorenim tribinama.  

CORRIERE DELLO SPORT

“Tanka nit nade”, naslov je Korijerea  sa fotografijom četvoro medicinskih radnika koji se nalaze na prvoj liniju u borbi sa virusom korona. U nadnaslovu se kaže da se juče prvi put verifikovao manji broj zaraženih i mrtvih u odnosu na prethodni dan od kako je epidemija uzela maha i da se svi nadaju da je to prekretnica. Korijere najavljuje i da će sutra predsednici klubova i vrh FS Italije imati sastanak na kome će pokušati da usvoje strategiju za završetak sezone. “Nastavak u maju izgleda sve manje moguć, u junu je sve izvesnije, u julu je realno da se nastavi, poslednja i najmanje poželjna solucija je da se sezona proglasi završenom uzimajući kao konačnu postojeću tabelu”, piše Korijere. U tekstu se dodaje da će se preostale utakmice Kupa Italije igrati u avgustu.

Lotito zakočio i zaustavio Lacio”, piše Korijere da je bilo predviđeno da u četvrtak Inzagi dostavi plan rada po grupama ali da je juče došlo do preokreta i klub je saopštio da se treninzi odlažu do dalejg. 

Na unutrašnjim stranama Korijere prenosi čvrstu volju Lacija da zadrži u sledećoj sezoni Čira Imobilea i Sergeja Milinkovića Savića: ”Imobile i Milinković blindirani”. U tekstu se kaže da je trener Evertona Karlo Ančeloti zagrizao za Imobilea i da je spreman da potroši značajnu sumu za transfer golgetera Serije A. S druge strane Real Madrid sve ozbiiljnije radi na prelasku Milinkovića u Kraljevski klub. 

Osim Lacija, i Napoli je odustao od povratka na treninge u Kastel Volturnu. “Napoli izabrao smart working”, naslov je članka u kome se podvlači da je nastavak rada bio predviđen za sredu ali da je klub obavestio igrače da je sledeći datum za otvaranje sportskog centra u Kastel Volturnu 30. mart. Takođe se kaže da je Gatuzo u kontaktu preko Skajpa sa igračima i da im tako izdaje plan individualnog rada na dnevnoj bazi. 

Zagrljaj koji se neće dogoditi”, naslov je veoma oštrog komentara Korijerea povodom opravdanja fudbalera Juventusa, Kristijana Ronalda i Gonzala Iguaina, koji su “bekstvo” iz Torina opravdali zdravstvenim stanjem svojih majki. List podseća da su dvojica fudbalera morala da urade upravo suprotno, ako već toliko vole svoje mame. Odlaskom na Madeiru i u Argentinu oni su doveli u opasnost živote svojih majki i prekršili pravila ponašanja koja važe za sve građane u Italiji.  

List prenosi i poruku brazilskog fudbalera u redovima Fjorentine Dalberta koji je kritikovao zemljake koji su se vratili u Brazil: “Dragi moji Brazilci, ostanite kod kuće. Virus korona bi kod nas (u Brazilu), napravio katastrofalne posledice, povratkom u Brazil se stavlja u opasnost zdravlje mnogih”

Roma se sprema za najgori scenario: Sezona gotova”, svedoči Korijere da se među igračima Đalorosih proširilo uverenja da bi trebalo odustati od namere da se vrate treninzima u skorije vreme. “Igrači žele da završe sezonu, ali smatraju da ne postoje uslovi da se to uradi, bar ne u dogledno vreme”, navodi Korijere

TUTTOSPORT 

Nema predaje, Italijo”, prenosi poruku svih građana Bergama čiji je portparol u intervju za Tutosport bila Federika Perkasi, ćerka vlasnika Atalante Antonija. Ćerka Perkasija je pozvala sve Italijane da se danas 15 minuta pomole za sve lekere i medicinsko osoblje, kao i žrtve virusa korona.

Najinteresantnija sportska vest se odnosi na ideju koja se pripisuje generalnom direktoru PSŽ-a Leonardu: ”Hoćete Ikardija, dajte nam Pjanića”. U tekstu se kaže da je francuski klub spreman da uđe u pregovore sa Juventusom oko Ikardija pod uslovom da na stolu bude i transfer Pjanića u Grad svetlosti. 

“Sari je sada miran, nema više pozitivnih”, piše list da je prošlo 14 dana otskako su Juventusovi igrači u izolaciji i da je broj pozitivnih na virus korona ostao limitiran na tri igrača (Matuidija, Dibalu i Ruganija) dok su svi ostali nezaraženi. 

Tutosport piše i da je predsednik Torina Urbano Kairo spreman da produži ugovor svom treneru Morenu Longu i pored toga što nije imao dobar start na klupi Granata. “Novi Toro, Longo je već deo budućnosti”, piše list da su u toku pregovori oko produžetka saradnje. 

Milan, Čalhanoglu 3.0. Novi život sa Rangnikom”, zapaža Tutosport da je Turčin jedini igrač koji e preživeo sve poslednje revolucije u Milanu i da će sigurno biti i stub novog Milana sa pečatom Ralfa Rangnika. “Profesor Rangnik je želeo da dovede Čalhanoglua u Lajpcig u nekoliko navrata, još dok je bio u Bajeru iz Leverkuzena”, piše Tutosport. Takođe se kaže da će osim Čalhanoglua, ovog leta napustiti Milan svi ostali igrači koji su došli u Milanelo tokom kratke “kineske” epizode Rosonera.  

Piše: Željko Pantelić 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara