(Reuters)
(Reuters)

Hrvatska pala u Lisabonu teže nego što se očekivalo

Vreme čitanja: 4min | čet. 05.09.24. | 22:38

Portugalci vodili 2:0 i na kraju se branili

Nakon neuspešnog Evropskog prvenstva za oba tima, Portugalci i Hrvati su novi ciklus otvorili međusobnim okršajem u Ligi nacija u Lisabonu.

Portugalci su bili favorit, opravdali tu ulogu pobedom 2:1, ali je Hrvatska pala teže nego što se očekivalo jer se vratila u meč posle dva primljena gola za pola sata igre i naterala domaćina da se brani na kraju.

Izabrane vesti

Uoči meča, domaća publika je imala priliku da pozdravi legendu portugalskog fudbala koji se na prethodnom EP posle 17 godina reprezentativne karijere i 141 utakmice oprostio od nacionalnog dresa. Navijači su mu se odužili lepom koreografijom za sve što je uradio za portugalski fudbal. Iako je rođeni Brazilac, uvek je ginuo za portugalsku selekciju i bio jedan od njenih lidera. 

I dok je Pepe okačio kopačke o klin, nekadašnji saigrači Kristijano Ronaldo i Luka Modrić su kao kapiteni poveli svoje timove u meč i zajedničkom slikom na centru podsetili na fudbalsku neuništivost. Njihove pozicije su i dalje nedodirljive, a ostali siagrači su čekali kome će selektori da se smiluju. Na slađim mukama je bio Martinez koji se odlučio da napadački triling čine Rafa Leao, Kristijano Ronaldo i Pedro Neto, iza kojih su dejstvovali Vitinja, Bruno Fernandeš i Bernardo Silva. Na klupi su ostali: Feliks, Žota, Paljinja, Ruben i Žoao Neveš… Hrvati su ovog leta ostali bez Marcela Brozovića koji se penzionisao, Ivan Perišić nije ni pozvan, pa su šansu dobili neki drugi poput najvećeg Dinamovog talenta Martina Baturine.

Razlika u individualnom kvalitetu je debelo na strani na Portugalaca što se videlo od starta meča. Već u sedmom minutu se Dalo ubacio iz drugog plana, pobegao Sosi i pogodio kroz noge Livakoviću na asistenciju Fernandeša.

Igrao se jak tempo, domaćin je bio bolji, Hrvatska pretila udracima sa distance, a u 34. minutu je Ronaldo krunisao bolju igru domaćih za 2:0. Portugalac je ušao u istoriju kao prvi igrač koji je postigao 900. golova u karijeri. Ispratio je centrašut Mendeša i na petercu dobro reagovao između Pongračića i Gvardiola.

Delovalo je da Hrvatima preti potop , ali ih je sreća pogledla ua 41. minutu kada se Sosa osvetio Dalou za prvi gol. Lebi bek gostiju je pobegao po krilu i pogodio desnog beka domaćih od kojeg se lopta odbila pod prečku Koštinog gola. Još više sreće su Hrvati imali u sledećem napadu kada je Pedro Neto pokazao ludačku brzinu i pogodio prečku.


S obzirom na igru u prvih 45 minuta, bio je to odličan rezultat za Hrvatsku čiji selektor je na poluvremenu zamenio rizičnog štopera Pongračića. Još više je iznenadio Martinez odlukom da izvede oba krila (Leao i Neto) i uvede vezistu Žoaa Neveša i desnog beka Semeda čime je prešao na formaciju sa trojicom štopera.

Portugalci su nastavili da igraju bolje, stvorili neke dobre šanse, ali je Hrvatska uspevala da održi balans na terenu. I da dođe u šansu za izjednačenje preko visokog rezerviste Matanovića koji je uneo nemir u odrbanu Portugalaca. Poslednji minuti meča su pripali Hrvatima koji su prbeacili težište igre na polovinu Portugalaca, ali nisu uspeli da nađu put do mreže. Na kraju, zaslužena pobeda Portugalaca.

U istoj grupi je dramatičan meč viđen na Hempden Parku u Glazgovu gde je Škotska poražena od Poljske golom Zalevskog iz penala u 97. minutu - 2:3!

Iako su Škoti bolje igrali na otvaranju mečam, Poljaci su poveli pomalo i srećnim golom Šimanskog u osmom minutu. Golman Gan je loše procenio njegov šuta sa 20 i kusur metara. Nastavili su Škoti bolje da igraju i opet doživeli šok u finišu poluvremenu. Ralston je srušio Zalevskog, a Levandovski duplirao vođstvo sa bele tačke.

Do zasluženog rezultata, Škoti su došli golovima novog Napolijevog tandema u veznom redu. Bili Gilmor je smanjio na 2:1 nakon samo 25 sekundi igre u drugom poluvremenu, da bi se Ralston u 76. minutu iskupio asistencijom zan skrivljeni penal. Skot Mektominej je bio strelac. Krenuli su Škoti na sve ili ništa i na kraju dobili ništa. Henli je u nadoknadi srušio Zalevskog, a najbolji igrač Poljaka večeras je preuzeo odgovornost i pogodio za pobedu u 97. minutu.

A LIGA NACIJA, 1. KOLO

Portugalija - Hrvatska 2:1 (2:1)

/Dalo 7, Ronaldo 34 - Dalo 41 autogol/

Škotska - Danska 2:3 (0:2)

/Gilmor 46, Mektominej 76 - Šimanski 8, Levandovski 44 penal, Zalevski 90+7 penal/



tagovi

reprezentacija PortugalaPepeKristijano Ronaldofudbalska reprezentacija hrvatskeLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara