Tačka oslonca

Vreme čitanja: 4min | pet. 13.03.20. | 15:02

Aleksandar Mitrović opet ima sjajnu sezonu, ali bio bi greh da ostane u Fulamu ako ne obzbedi plasman u Premijer ligu

Za nešto više od dve godine, Aleksandar Mitrović je sa Fulamom ušao iz Čempionšipa u Premijer ligu, ispao nazad u Čempionšip, a sada opet vodi klub iz zapadnog Londona ka Premijer Ligi. I uvek je bio tačka oslonca popularnih Kolibaša.

Ništa nije moglo da ga demotiviše, da ga uspori ili oneraspoloži. Uvek je konstanta. Na njega su trener, ekipa i navijači uvek mogli da se oslone. I onda kada je došao u klub i preokrenuo sezonu za ulazak u Premijer ligu. I onda kada je Fulam ispao sredinom sezone iz Premijer lige, a ona kao jedina svetla tačka  dao trećinu golova celog tima. I sada kada belo-crni čvrsto drže poziciju koja vodi u plej-of za Premijer ligu i nadaju se da bi u poslednjih desetak kola mogli do direktnog plasmana ako se Lids i VBA samoubiju.

Izabrane vesti

Fulam je u poslednja dva meseca doživeo samo jedan poraz na 11 utakmica. Protiv direktnih rivala Milvola, Prestona ili Bristol Sitija je osvajao bodove. A Mitrović je u februaru bio u sjajnoj formi formi i postigao pet golova na sedam utakmica što ga je kandidovalo za nagradu igrača meseca u Čempionšipu koja mu ne bi bila prva u karijeri.

U pomenutom periodu je praktično bio jedini igrač Fulama koji je postizao golove. Na sedam vezanih utakmica, sve do Kamarinog gola u nadoknadi vremena protiv Prestona, nijedan igrač Fulama osim Mitrovića se nije upisao u strelce. Sa 23 gola je prvi strelac lige, a treba istaći da je samo dva postigao iz penala. Iako igra u objektivno slabijem Fulamovom timu nego pre dve godine kada je Slaviša Jokanović bio trener.
„Kao napadač ste uvek željni golova, ali mislim da moram da budem zadovoljan dosadašnjim učinkom u ovoj sezoni. Dao sam 31 gol igrajući za klub i reprezentaciju. A ima još da se igra... Naravno, uvek sam gladan golova jer to mi je posao. Pokušavam da ne budem opsednut golovima, ali mislim da će ih biti još“, kaže Mitrović za ostrvski Metro.

Jedini poraz u poslednja dva meseca, Mitrovićev Fulam je doživeo od  fenjeraša Barnslija.
„Kao što se mi borimo za ulazak u Premijer ligu, tako se i oni bore za opstanak u Čempionšipu. Nema lakih bodova. Istina, mi smo tu napravili kiks. Ali i ostali prave kikseve. Liga je jako dugačka i stigne vas nekad i umor“.

Srpski napadač danas deluje mnogo zrelije nego kada je kao 19-godišnjak došao u Englesku i uvelikom transferu iz Anderlehta pojačao Njukasl.
„Bio sam jako mlad, a situacija u klubu je bila napeta. Njukasl je veliki klub i svi su očekivali od mene da odmah počnem da postižem golove. Trebalo mi je vremena da se prilagodim, ali i dalje mislim da sam odigrao dobru prvu sezonu. Devet golova u Premijer ligi nije loše za debitanta. Nažalost, ispali smo“, priseća se Mitrović.

Njukasl je bio klub koji je uvek simpatisao.
„Vidite, Partizan je moj prvi klub. On mi je dao šansu da igram i da naučim fudbal. Partizan mi je dao priliku da odem u svet i pokažem šta mogu. Ali Njukasl ima takođe posebno mesto u mom srcu. Bio je to jedini klub van moje zemlje koje sam podržavao kao mali i želim im svu sreću sveta“.

Možda nije u Njukaslu prošao kako je želeo, ali je zato u Fulamu miljenik navijača i odomaćio se.
„Prošlo je skoro pet godina otkako sam došao u Englesku... Posle toliko vremena sam sazreo kao fudbaler i osoba. Jako sam srećan u Engleskoj. Porodica i ja uživamo. Osećamo se kao kod kuće. Volim ovu zemlju, njenu kulturu, njene ljude... Osećam se voljenim i poštovanim. Ovo je za fudbal najbolja zemlja na svetu. Svi žele da igraju u Engleskoj. Premijer liga je kao NBA“, kaže Mitrović.

Koliko će još ostati u Fulamu, nije poznato. Ali mnogo toga će zavisiti od raspleta sezone u Čempionšipu. Ako Fulam direktno ili kroz baraž izbori plasman u Premijer ligu, ne postoji ta ponuda koja će ih naterati da prodaju Mitrovića. Međutim, ako ostanu u Čempionšipu, izvesno je da će Mitrović imati brojne premijerligaške ponude kojima neće lako odoleti.

Takav scenario očekuje i Dara Mekantoni, predsednik trećeligaša Piterboroa. Njegov tim trenutno ima „zlatnu koku“ Lige 1, mladog napadača Ivana Tonija koji je prvi strelac lige. Za njega se interesuje Seltik, cena mu je oko 12.000.000 evra, ali Mekantoni je izjavio da bi Toni mogao da završi u Fulamu kao adekvatna zamena za Mitrovića čiji transfer očekuje na leto. Videćemo... 

Do tada, Mitroviću ostaje da vuče Fulam ka Premijer ligi. Nije mu dosadilo da sa Kolibašima poput lifta juri gore-dole kroz engleski fudbal. Do kada, videćemo...

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara