Šerif Endijaje (©MN Press)
Šerif Endijaje (©MN Press)

Hronični problemi skupocenih špiceva: Šerifovu muku muče Hejlund, Kabral...

Vreme čitanja: 3min | pet. 15.12.23. | 18:31

Nikako da im svane

Na letnjoj pijaci klubovi su po pravilu spremniji više da investiraju, nego u zimskom prelaznom roku. Prethodno je donelo velike transfere, Arapi su prodrmali tržište, no i dalje su najviše trošili u „ligama petice“. Klasični napadači bili su najtraženija roba, Bajern je na potpis Harija Kejna utrošio 95.000.000 evra, jednaku sumu novca izdvojio je i Pari Sen Žermen za Randala Kolo Muanija, Mančester junajted se poprilično otvorio za Rasmusa Hejlunda i još na Old Trafordu nisu načisto jesu li napravili dobar potez.

Često je u prošlosti posrnuli engleski velikan grešio u procenama, nije se libio da odreši kesu i obasipa novčanicama klubove zadužene za proizvodnju. Boginja je poslovala bogovski, Atalanta je za danskog napadača dobila 75.000.000 evra, a Erik ten Hag centarfora koji trese mreže u Ligi šampiona, međutim, u Premijer ligi ni da opepeli. I nije jedini igrač označen kao veliko pojačanje koji ima problem sa realizacijom u prvenstvu. Širom Evrope ih je preko 30, među njima je i Zvezdina akvizicija – Šerif Endijaje.

Izabrane vesti

Poprilično su tokom leta na stadionu „Rajko Mitić“ uložili u igrački kadar, kao nikada do sada. Iako su Žan Filip Kraso i Piter Olajinka tokom pripremnog perioda dobro sarađivali i imali šta da ponude, insistirali su u Crvenoj zvezdi na potpisu još jednog napadača. Izbor je pao na Senegalca. Trebalo je da donese ekstra kvalitet, očekivanja su bila velika, a za sada je pružio (pre)malo, pa se otvorilo Jovanu Mijatoviću.

U polju ga ima, učestvuje u igri, ali nema – golova. Za polusezonu sve skupa tri: dva u kupu i jedan u Ligi šampiona. Na prvenac u Mozzart Bet Superligi i dalje čeka. A, nije da je imao skromnu minutažu. I te kako mu je Barak Bahar pružao šansu u domaćem prvenstvu, gde je odigrao 12 utakmica i skaupio 523 minuta. Do zimske pauze imaće dve prilike da prekine golgeterski post. Prvu u nedelju u Subotici, a potom i u večitom derbiju i tako makar nešto isporuči u ligi, jer sve se svelo na dve asistencije.

Mnoštvo igrača koji su letos zadužili novu opremu muči istu muku kao Šerif Endijaje u Crvenoj zvezdi. Hronični problemi skupocenih pojačanja sa realizacijom prisutni su i u Engleskoj, Italiji, Portugaliji, Holandiji, Nemačkoj... Kvalitet liga je neuporediv, no treneri imaju istu glavobolju.

Najizraženija disproporcija između doprinosa u šampionatu i Ligi šampiona je kod Ramusa Hejlunda. Na Old Trafordu su u danskom napadaču prepoznali „mini Halanda“, pristali su na Atalantine uslove i dobili igrača, koji je, za razliku od mnogih u timu, imao konkretan doprinos u društvu najboljih. Junajted je takmičenje završio u grupnoj fazi, a Hejlund je zajedno sa Erlingom Halandom, te Atletikovim tandemom Antoan Grizman – Alvaro Morata bio prvi strelac.

Rasmus Hejlund (©Reuters)Rasmus Hejlund (©Reuters)

U Ligi šampiona pet golova na šest utakmica. U Premijer ligi – nijedan. Nastupio je 12 puta, gro utakmica bio starter, sakupio je 798 minuta i još čeka na prvenac. Mrežu jeste tresao, i to već u prvoj utakmici kada se našao u prvoj postavi protiv Brajtona, međutim, gol je poništen posle gleanja video-tehnologije.

Ništa manje nije upečatljiv primer Artura Kabrala. Benfika je letos na Fjorentinin račun prebacila 20.000.000 evra, imala je i više nego dovoljno vremena i sredstava da odabere napadača posle odlaska Gonsala Ramosa u Pari Sen Žermen i deluje da je promašila. Brazilac je bez gola u Primeiri, zamerio se navijačima, međutim, klubu je obezbedio evropsko proleće. Majstorski je petom u nadoknadi poslao loptu u Salcburgovu mrežu i austrijskom prvaku spustio rampu na prolaz u Ligu Evrope.

Da li je do opšteg stanja u Ajaksu ili do Gruzina – pitanje je. Ali, gruzijski napadač Žorž Mikautadze, koji je bio i na Zvezdinom radaru, takođe je bez pogotka u Erediviziji od dolaska u Amsterdam. Fran Navaro se zlopati u Portu, Raul Garsija u Osasuni, nikako da svane Serhiju Karmelju u Raju Valjekanu... Mojze Ken je bio u Juventusu, ovoga leta je otkupljen od Evertona za 30.000.000 evra i na 12 utakmica posti u Seriji A. Nešto drukčiji primer, jer je ostao u poznatoj sredini, ali i on se suočava sa identičnim problemom. 

Što ne znači da se kod mnogih sve neće okrenuti za 180 stepeni.



tagovi

Šerif EndiajeRasmus HojlundArtur KabralFK Crvena zvezdaMozzart Bet SuperligaMančester JunajtedBenfika

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara