Pomoćni sudija (Rojters)
Pomoćni sudija (Rojters)

Holanđani razmatraju radikalnu promenu - ukidanje ofsajda?!

Vreme čitanja: 2min | pet. 06.09.24. | 10:03

Isprva doduše samo na utakmicama amaterskih rangova

Svedoci smo toga da se promene u fudbalu sve češće dešavaju i izgleda da će se sve češće dešavati. Međutim, ono što želi da uvede FS Holandije je nešto što do sada nikome nije palo napamet. Čelni ljudi saveza žele da ukinu ofsajd, odnosno da na utakmicama više nema pomoćnih sudija na mečevima amaterskih rangova takmičenja.

Razlog ovakvom razmišljanju leži u činjenici da su igrači, treneri i čelnici veoma nezadovoljni odlukama pomoćnih sudija. FS Holandije objavio je da bi ukidanje ofsajda i pomoćnih sudija na utakmicama nižih liga značajno smanjilo tenzije.

Izabrane vesti

U prethodnoj sezoni, prema podacima, na utakmicama nižih liga prekinuta su čak 1.864 meča i to uglavnom zbog teških incidenata do kojih je često dolazilo zbog loših odluka sudija, što je povećanje od 11 procenata u odnosu na sezonu 2022/23.

"To je relativno mali broj, ako pogledamo da je odigrano 780.000 utakmica u svim ligama. Imamo problem i želimo da ga rešimo. Ne isključujem mogućnost da jednog dana igramo utakmice bez pomoćnih sudija", rekao je Jan Dirk van der Ze, direktor Fudbalskog saveza Holandije.

Najdrastičniji primer na terenima u zemlji Lala zabeležen je 2012. godine. Tada je pomoćnik, koji je inače bio na utakmici svog sina, preminuo od posledica teških telesnih povreda koji su mu naneli igrači starosti od 15 i 16 godina. Sličan slučaj desio se i u Gani u martu 2014. Pomoćni arbitar preminuo od posledica prebijanja od strane navijača koji su uleteli na teren.


tagovi

OfsajdHolandija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara