Klemente dok je bio selektor Srbije (© MN Press)
Klemente dok je bio selektor Srbije (© MN Press)

Havijer Klemente bi da menja fudbal: U slučaju remija gostu dva boda, domaćinu jedan

Vreme čitanja: 2min | uto. 15.12.20. | 17:17

Da li je pošteno?

Promenio se fudbal zbog VAR-a, menjaće se još, samo niko ne može da pretpostavi u kom pravcu. Sinula je Mišelu Platinuju ideja da se uvede beli, FIFA je htela narandžasti karton – između žutog i crvenog – kojim bi se igrač kaznio isključenjem u određenom vremenskom trajanju, pre skoro četiri godine izašao je Marko van Basten sa „setom mera“ koji bi doprineo ubrzanju igre, početkom ove godine predložio je Arsen Venger da se promeni pravilo ofsajda (zasad nije), bilo je i biće raznih konstruktivnih ili ne tako dobrih predloga, ali definitivno najpopularniji sport sveta dobija nove obrise.

Ima čak i pobornika teze da se promeni način bodovanja ako bi se utakmica završila remijem. Predlagač – Havijer Klemente.

Izabrane vesti

Oni koji su izmislili da se u slučaju nerešenog ishoda dodeljuje po bod svakoj ekipi sad su toliko omatorili da su babe i dede. Taj izum škodi napadačkom fudbalu“, smatra nekadašnji selektor Srbije u opširnom razgovoru za Radio Marka.

Nudi omaleni Bask rešenje.

„Dao bi dva boda gostujućem, a jedan timu koji igra kod kuće, u slučaju remija“, dopunio je Havijer Klemente, bivši strateg mnogobrojnih španskih klubova.

Teško je reći koliko bi to bilo pravedno. Štaviše, utisak je da bi ovakva raspodela škodila manjim ekipama. Njihova najveća šansa je da favorite sapletu na svom terenu i deluje pomalo nepravedno da neki veliki tim dobije više od malog. Na primer, utakmica Ueska – Real se završi 1:1, što bi po Klementeovoj računici, značilo da domaćinu ostaje jedan bod, kao i dosad, dok bi Madriđani dobili dva. Praktično bi bili nagrađeni za remi.

Situacija se menja u slučaju kad su autsajderi domaćini. Ako bi Šefild junajted odoleo Mančester Sitiju na Etihadu, na primer 2:2, sledovala bi mu dva boda, Građanima jedan. Samo, koliko se to često dešava?

Kakav je vaš stav na predlog Havijera Klementea?


tagovi

Havijer Klemente

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara