Haški demoni i šou Napretka u Humskoj: Kruševljani od 0:2 do pobede posle majstorije u 95. minutu, Partizan na -11! (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sre. 04.12.19. | 19:02

Crno-beli poraženi u 19. kolu Superlige

To je Partizan! Sposoban da oduševi, priredi zabavu navijačima, stekne prednost, ali ume kao retko koji klub na planeti da sve što je izgradio sruši. Kao Neron što je spalio Rim, tako su i crno-beli upropastili pokušaje da se psihološki oprave od šokantne eliminacije sa međunarodne scene. Dešavanja od pre šest dana u Hagu definitivno nisu potisnuli iz malog mozga, opet su imali kontrolu rezultata, ne i igre, i ponovo su na brutalan način ostali bez već viđene pobede. Podgiv AZ Alkmara reprizirao je Napredak, s tim što je u meču 19. superligaškog kola bio uverljiviji, stigao do sva tri boda opravdavši status redovnog mučitelja Parnog valjka - 3:2.

Tim Sava Miloševića je, kao u Ligi Evrope, stekao dva gola prednosti posle pola sata, živeo od poteza dvostrukog strelca Sejdube Sume, međutim, njegovi i promašaji kolege mu u ofanzivi, Umara Sadika, koštali su ga još jednog kiksa. Sa etiketom zaostatka za Crvenom zvezdom čak 11 bodova, a da još nije ni zimska pauza.

Izabrane vesti

Ionako promrzle gledaoce u Humskoj dodatno je zaledio Miroslav Bjeloš, sedam minuta pre kraja, a u stanje očaja - da zaneme pred nesvakidašnijm preokretom - doveli rezervista Ivan ĐorićNikola Eskić. Posle velike greške Aleksandra Lutovca, prvo je Đorić minijaturom iz kategorije vanserijskih poteza, kakve gledamo u evrovizijskim razmenama, lobovao dvojicu defanzivaca crno-belih, da bi Eskić materijalizovao taj fenomenala pas zaveliki trijumf svog tima. Čist kao suza, da čistiji ne može biti. Pravedan, jer su gosti prvi gol primili iz ofsajda.

Dugo se činilo da Napredak nema odgovor na individualni kvalitet ekipe Sava Miloševića, da su kreacije u napadu crno-belih van domašaja Kruševljana, ali prikaz na semaforu skoro sat vremena predstavljao je optičku varku, jer je sastav privremenog trenera Ivana Stefanovića oduševio načinom na koji je držao loptu, razvijao akcije, bilo iz tranzicije, bilo kontinuirano, pretio na različite načine i taj retko odvažni pristup u Humskoj naplatio. Stefanović zaslužuje pohvale, jer je pri rezultatu 1:2 poslao na teren Ivana Đorića i Nikolu Eskića, a baš su njih dvojica završili akciju u nadoknadi za preokret kakav se retko viđa na našim  terenima.

Nudio je i ranije Napredak dokaze da je na Topčidersko brdo došao s namerom da igra fudbal. Držao je loptu, izveo jedan od lepših napada na susretu (Aksentijević, Zec, Ivanović, sve dok nije "očistio" pribrani Ostojić), znao da umrtvi bokove rivala, razvija različite vrste akcija i bilo je samo pitanje kad će kazniti pojavu kratera u odbrani crno-belih.

Nije bilo teško Milanu Vukadinoviću da matira Vladimira Stojkovića pred kraj prvog dela, ali bi pogrešno bilo zaključiti da je to posledica grešaka domaćina. Pre će biti da su Čarapani stavili do znanja kako su spremni za podvgi nalik letnjem i možda bi još ranije kreirali senzaciju da Strahinja Pavlović nije nogom blokirao šut Aksentijevića, da je Milan Obradović bio snalažljivi u petercu posle kornera ili da je Miloš Milovanović bio za nijansu prisebniji početkom nastavka.

No, i ovako zaslužuju aplauze za čudo. Čudo po rezultatu, ne i igri, jer se od početka osećalo da kad je samo fudbal u pitanju crveno-beli i te kako mogu da se trkaju sa Parnim valjkom. Na kraju, umesto da primaju čestitke, Partizanovi fudbaleri su morali da pruže ruku boljem, spretnijm i pobede gladnijem timu.

U meču sporog tempa čak i za superligaške uslove, na beogradskoj jedva podnošljivoj hladnoći, fudbal se ponajviše igrao Afrikancima: Sejdubi Sumi i Umaru Sadiku, kreatorima napada koji su se činili dovoljnim za obaranje Kruševljana. Potvrda Sava Miloševića da će ofanzivci ostati na Topčiderskom brdu inspirisala je tandem sa Crnog kontinenta da igra u skladu sa mogućnostima, očekivanjima i cenom. Bilo je dovoljno da ubace u brzinu više od ostatka tima kako bi postali neuhvatljivi za goste, međutim, na kraju je ispalo da su baš njih dojica tragičari.

Sve je ukazivalo da će meč obeležiti Sejduba Suma. Celu jesen Partizan živi od njegovih poteza i kolekciji je pridodao još nekoliko. Same egzekucije za dva gola bile su jednostavne, ali treneri posebno cene kad igrač prati akciju, razmišlja, reaguje... Baš takav bio je omaleni vezista u 12. i 34. minutu, s tim što je prvi pogodak pao iz očiglednog ofsajda, na dušu pomoćnog sudije Gorana Beljina, mada je i glavni, Novica Anđelovski, morao da vidi kako se Partizanov fudbaler posle šuta Sadika nalazio iza golmana Marka Miloševića i nije imao pravo da dira fudbal.

Ako je prvi gol neregularan, drugi - posledica karambola u kaznenom prostoru Napretka - još  jedan je pokazatelj da Suma prati igru, da je življi nego u prethodne dve godine, zanima ga šta se dešava, pa je našao prostor da snalažljivost Nemanje Miletića (povređenog prilikom asistencije) pretvori u deseti gol u sezoni i omogući domaćinu da razmišlja o petom uzastopnom ligaškom slavlju.

Odmah uz rame Sumi, po učinku, energiji i potezima, smestio se Umar Sadik. Na karakterističan način mučio je odbranu tima uzdrmanog odlaskom trenera Predraga Rogana, čas čuvao loptu, čas progiravao saigrače, izveo nekoliko akcija kojima  je zagrejao malo više od 1.000 promrzlih gledalaca, jedino nije imao sreće da poentira. Pogodio je dve stative, omašio zicer za 3:1, spremio kao na tacni šansu Sumi za het-trik... Nije vredelo.

Nije, jer su ostali crno-beli bili za zaborav. Uglavnom bez energije, krvi, trčanja. Bez ukusa i mirisa. Tek poneki pokušaj kojim bi overili prisistvo na terenu. Ispod  kriterijuma fudbalera Partizana. Pojedinci su se doslovce šetali pozivajući goste da krenu odlučnije. A takvo nuđenje se obično završi fatalno po tim koji visoko leti...

SUPERLIGA, 19. KOLO

PARTIZAN - NAPREDAK  2:3 (2:1)
/Suma 12, 34 - Vukadinović 43, Bjeloš 84, Eskić 95/

Beograd
Stadion Partizana
Sudija: Novica Anđelovski

Partizan: Stojković – Miletić (od 38. Lutovac), Ostojić, Pavlović, Urošević – Zdjelar,  Natho – Tošić (od 75. Stevanović), Suma, Asano (od 92. Jovanović) – Sadik. Trener: Savo Milošević.
Napredak: Milošević – Aksentijević, Obradović, Milovanović, Spremo - Bjeloš, Baha (od 80. Markoski) - Ivanović, Zec (od 88. Eskić), Vukadinović - Gavrić (od 93. Đorić)Trener: Ivan Stefanović.

SRBIJA 1 – 19. KOLO

Sreda

Inđija - Rad 1:0 (1:0)
/Ilić 13/

Čukarički - TSC 2:1 (0:1)
/Šapić 82, Vidosavljević 88 - Tumbasević 34/

Mladost - Crvena zvezda 0:1 (0:0)
/Ben 63/

Voždovac - Radnički Niš 1:0 (0:0)
/Dević 90/

Partizan - Napredak 2:3 (2:0)
/Suma 13 i 34 - Vukadinović 43, Bjeloš 83, Eskić 90+5/

Spartak - Proleter 4:1 (1:1)
/Tufegdžić 10, 62 i 84, Maričić 66 - Marjanović 28/

Mačva - Javor 2:1 (2:1)
/Adamović 1 i 36 - Dolmagić 29/

Vojvodina - Radnik 1:0 (1:0)
/Bojić 63/

(FOTO: Star Sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara