Marko Livaja (©HNK Hajduk.hr)
Marko Livaja (©HNK Hajduk.hr)

Hajdukovoj agoniji došao kraj! Posle devet godina trofej stigao na Poljud (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 26.05.22. | 20:54

Bili u finalu kupa okrenuli Rijeku - 3:1

Za dugih devet godina prošao je Hajduk kroz devet krugova pakla. Agonija u Splitu je završena, nema više suše i na Poljudu ponosno mogu da kažu: “Majstor s mora se vratio”.

Na titulu će pričekati, glavna nagrada je ponovo završila u Zagrebu, ali ove godine, za razliku od prethodnih devet turobnih trofej se cakli u vitrinama. Razlog za optimizam sada postoji, neće pred početak idućeg prvenstva iz Splita pretiti tek tako, iz prazne puške. Hajduk je posle devet godina trofej kupa vratio na Poljud pobedom u jadranskom derbiju, portugalski štoper Fero i Dario Melnjak proganjaće u snovima defanzivce Rijeke – 3:1 (2:1).

Izabrane vesti

Davno beše kada je obala Jadrana poslednji put gorela. Toliko davno da Franko Andrijašević u Splitu nije imao status izdajnika, da su napad predvodili Anton Maglica i Ivan Vuković, a Tomislav Kiš bio džoker. Da su za kreaciju bili zaduženi Mijo Caktaš i Tino Sven Sušić, a kraj desne aut-linije šparatao Avdija Vršajević.

Sada Split ima nove junake, a u velikom finalu to nisu bili ni najbolji igrač lige Marko Livaja, ni Nikola Kalinić, koji je bolest sprečila da u tandemu sa Hajdukovom “desetkom” juriša na Rijekinu odbranu. Iz drugog plana “pojavili” su se levi bek Dario Melnjak i Fero, i uništili su Rijekin san o podizanju trofeja na krcatom Poljudu.

Strahovala je Rijeka od Marka Livaje, gutali su čuvari knedle kada god bi se Hajdukov virtuoz stuštio ka njihovom golu. Mrežu nije zatresao, golgeterski saldo nije uvećao, ali je naneo četi Gorana Tomića nepopravljivu štetu. Servirao je na tacni loptu povratniku Dariju Melnjaku za gol vredan preokreta, da bi nekoliko minuta kasnije “isterao” iz igre Hrvoja Smolčića. Mladi defanzivac Rijeke zaradio je crveni karton pred sam odlazak na odmor.

I pre ostanka sa desetoricom ispustila je Rijeka konce, iako je u jadranski derbi ušla kako je samo mogla da poželi. Na nepostavljenu odbranu Bilih, posle izgubljene lopte, sevnula je kontra Tomićevog tima. Obregon je izbacio samog pred gol Josipa Drmića, a prva violina Rijeke sprovela je loptu u mrežu. Lovre Kalinić bio je nemoćan.

Što je Rijeka igrala – igrala je. Ohladio ju je Fero. Portugalski štoper imao je debi iz snova u Velikoj Gorici, predstavio se Torcidi golom, uvukao se splitskim fanaticima pod kožu. Da ponovo ugleda svoje ime na semaforu sačekao je veliko finale na Poljudu. Vratio je nadu Hajduku i možda postigao oproštajni gol, jer rukovodstvo splitskog klupa i Benfika tek treba da sednu za pregovarački sto i proture koju oko ostanka Portugalca u Dalmaciji.

A, onda trenutak genijalnosti Marka Livaje i druga erupcija poljudske školjke. Izveo je slobodan udarac Emir Sahiti, pronašao je “desetku” Bilih u kaznenom prostoru. Primio je Livaja loptu grudima, okrenuo Andriju Vukčevića i spojio sa golom Darija Melnjaka. Levi bek je bacio Rijeku na konopce u finišu prvog poluvremena, a početkom nastavka zadao je velikom rivalu sa obale konačan udarac. Izvršili su Lukas Grgić i Melnjak presing, paničili se defanzivci Rijeke i odveli tim u propast. Presekao je Dario Melnjak loptu i zapečatio Rijeki sudbinu.

Podizanje trofeja u kupu samo je početak fešte i uvod u stanje totalne euforije Splita i Dalmacije tokom leta. Sada prvi put posle mnogo godina s pravom mogu da kažu: “Miriše na titulu”.

KUP HRVATSKE – FINALE (SPLIT)

Četvrtak

Rijeka - Hajduk 1:3 (1:2)

/Drmić 13 - Fero 24, Melnjak 36, 56/


tagovi

EX-YU ligeex-Yu fudbalRijekaHajduk SplitMarko Livaja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara