Marko Livaja (©Hajduk.hr)
Marko Livaja (©Hajduk.hr)

Hajduk plesao po Livajinim taktovima, Mlakar u 98. minutu pokosio Rijeku i vratio euforiju u Split

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.11.21. | 20:31

Spektakularan jadranski derbi na Rujevici

Strašan derbi na Rujevici i pobeda golom Jana Mlakara u 98. minutu raspalili su maštu navijača Hajduka. Zahvatiće Split euforija posle pobede nad Rijekom u jadranskom derbiju, jer navijačima Bilih nije potrebno mnogo da padnu u trans i ponovo počnu da veruju u svrgavanje Dinama s trona. Malo im za sriću triba - pobede Hajduka. Majstor s mora i kapetan Marko Livaja režirali su veliki, filmski povratak u Rijeci – 3:2 (1:0).

Prvi talas euforije zahvatio je Split kada je Marko Livaja letos rekao – da. Ostaje na Poljudu, molbe i želje navijača bile su uslišene. Prepoznali su u nestašnom momku hrvatskog fudbala lidera na terenu, majstora baluna kakav im je neophodan da bi bili konkurentni u šampionskoj trci i pobeđivali Dinamo, Rijeku, Osijek. Kako igra, nije ni čudo što u Marka Livaju gledaju kao u božanstvo.

Izabrane vesti

Pozdravljao bi se Hajduk sa titulom već tokom jeseni i pripremao za sledeću sezonu da mu nije maestra sa desetkom na leđima, i zapravo je Marko Livaja jedina figura koja razlikuje ovaj tim Hajduka od onih prethodnih. Imaju Bili igrača svetske klase kome nije strano ni da igra kao plejmejker, ni po krilu, ni usamljen u špicu, i da redovno trese mreže. Dobio je Hajduk vođu, ofanzivca sposobnog da prevari svaku odbranu… Možda i da tu titulu vrati u Split.

Otišao je Jens Gustafson, nasledio ga je Valdas Dambrauskas kome je Crvene zvezda uručila otkaz, a Hajduk se vratio staroj navici – pobeđivanju u jadranskom derbiju. U minuloj sezoni na poslednja tri je slavio, došao je Šveđanin i razgradio sve što je Paolo Tramecani uspešno gradio. Ubrzo je dobio otkaz, a Valdasu Dambrauskasu nije bilo potrebno previse vremena da resetuje Hajduk i vrati ga na pravi put.

Majstor s mora osvetio se Rijeci za poraz na Poljudu – trijumfovao je na Rujevici u 100. Jadranskom derbiju od osamostaljenja. Slovenački napadač Jan Mlakar utišao je Rujevicu u 98. minutu. Nacrtalo se sve Filipu Krovinoviću da bude heroj – nije pogodio glavom. Ali, Jan Mlakar bio je na pravom mestu, sproveo je loptu u mrežu i izazvao erupciju oduševljenja u “kavezu” na Rujevici.

Da li bi Hajduk uopšte došao u priliku da se raduje da nema Marka Livaju veliko je pitanje… Desetka Hajduka je neposredno uoči odlaska na odmor iz peterca zatresla mrežu, ali je u nastavku odbrana Bilih ponovo “briljirala”. Po ko zna koji put u sezoni. Rijeka je okrenula Splićane golovima Josipa Drmića, koji na igru tima Gorana Tomića ima podjednak uticaj kao Marko Livaja na Hajdukovu, i Roberta Murića iz penala.

Hitala je Rijeka ka trijumfu, a onda se još jednom ukazao Marko Livaja. Odužili su se igrači Rijeke suparniku za penal, uzvratili su istom merom, a Marko Livaja je rutinski izveo jedanaesterac. Lopta u jednu, golman u drugu stranu. I za kraj – Jan Mlakar! Kada je sve vodilo ka podeli bodova na Rujevici…

RIJEKA - HAJDUK 2:3 (0:1)

/Drmić 54, Murić 79 - Livaja 45, 83, Mlakar 97/

RIJEKA (3-4-2-1): Zlomislić – Krešić, Velkovski, Galović – Tomečak (od 46. Vukčević), Selahi, Čerin (od 55. Murić), Ampem (od 90+8 Bušnja) – Vučkić (od 88. Abas), Pavičić – Drmić.

HAJDUK (3-4-3): Kalinić – Simić, Katić (od 80. Mlakar), Elez – Lovrenčič, Fosati, Krovinović (od 90+7 Čalušić), Melnjak – Livaja, Sahiti (od 46. Atanasov), Biuk (od 46. Ljubičić).

HRVATSKA 1 – 13. KOLO

Petak

Hrvatski Dragovoljac – Slaven 1:2 (0:2)

/Majstorović 73 – Bosec 3, Krstanović 10pen/

Subota

Dinamo Zagreb - Osijek 1:1 (0:1)

/Petković 81 - Fiolić 16/

Istra – Šibenik 3:4 (1:1)

/Marim 44, Beljo 82, Mišković 87 – Jakolkis 38, 90+7, Delić 61, 72/

Nedelja

Gorica - Lokomotiva 2:2 (2:1)

/Fruk 2, Pršir 24 - Ibrahim 34, Pivarić 60/

Rijeka - Hajduk 2:3 (0:1)

/Drmić 54, Murić 79pen - Livaja 45, 84pen, Mlakar 90+8/




tagovi

Hajduk SplitRijekaHrvatska 1Marko LivajaJosip Drmić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara