Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Gvatemala: Antigva ide na sve ili ništa, juri dva gola minusa

Vreme čitanja: 4min | sub. 25.12.21. | 23:05

Polufinale plej-ofa Aperture: Malakateko pobedio na svom terenu sa 2:0 i blizu je borbe za titulu u ovoj zemlji Srednje Amerike

Više od osam sati trajao je put od Departmenta San Markos na krajnjem zapadu i same granice sa Meksikom, do centralne visoravni Sakatepekez u Gvatemali. Rastojanje nešto veće od 150 kilometara između gradova Antigva i Malakatan, igrači u crvenim odorama prelazili su dva i po puta vremenski duže, zbog sezone kiša koja izaziva česte odrone na putevima u ovoj centralnoameričkoj zemlji usled obilnih pljuskova.

Jedini preostali šampionat, na koji se nije spustila zavesa u ovom delu sveta, upravo je onaj koji se još uvek igra u Gvatemali, kroz format Apertura, a koji ulazi u sam finiš, i koji bi do isteka ove kalendarske godine trebalo da bude definisan. Ovog vikenda na program su uzvratni dueli polifinala.

Izabrane vesti

Ime prvog finaliste biće poznato noćas (01.00), posle revanš meča na stadionu Pensativo u Antigvi gde će istoimeni lokalni da ugosti Malakateko. U prvom meču odigranom pre četiri dana u Malakatanu, domaća ekipa je slavila sa 2:0 i na korak je od velikog finale. Dok će njegov rival i noćašnji domaćin, nastojati da makar anulira prednost čime bi sebi omogućio da dođe bar do penala završnice, kroz koju bi potražio put do svog sedmog nacionalnog finala.

Dok je Antigva završila na čelnoj poziciji Aperture, Malakateko je zauzeo četvrto mesto. Ipak, oba tima uspešno su prebrodila prve prepereke u eliminacionoj fazi. Zeleno-beli su ubedljivo savladali Sololau ukupnim rezultatom 6:1, dok su s druge strane Bikovi imali poteškoća sa Santa Lusijom, koju na kraju nisu uspeli da savladaju, posle ukupnog rezultata 1:1. Tim iz Malakateka prošao je dalje zahvaljujući boljem plasmanu u ligaškom delu formata.

01.00: (1,58) Antigva (3,70) Malakateko (5,70)

U gotovo identičnom izdanju Klausure za 2019. godinu, ova dva tima odmerila su snage u velikom finalu. Antigva je i tada, kao i danas bila lider ligaškog dela šampionata, dok je Malakateko u eliminacione runde krenuo s pete pozicije. Žreb ih je na kraju suprostavio u finalu, u kom je Antigva minimalnim rezultatom u oba meča uspela da prisvoji svoju četvrtu titulu nacionalnog ampiona. Iako se nisu dokopali pehara, za Torose je to bila najuspešnija sezona u istoriji kluba do danas, imajući u vidu da je to klub koji je veći deo svog postojanja proveo u Drugoj diviziji. Izgleda da su rasgoropađeni Bikovi na pragu osvete, posle koje im se, ako sve prođe kako su zamislili, ponovo pruža šansa za prvim odlikovanjem.

Dve greške na gostovanju u Malakatanu na stadionu Santa Lusija, skupo su koštale sada domaći sastav koji je jednom nogom van turnira Apertura 2021. Meksički stručnjak Roberto Montoja, koji u svom drugom mandate predvodi Antigvu, uveren je da će njegov tim uspeti da ostvari povratak protiv Malakateka, ali je takođe je istakao da će to biti veoma teško zbog opasnih kontranapada koji su glavna odlika Bikova.

Antigva je na 90 minuta udaljena od neverovatne kampanje u čijem ligaškom delu je završila kao lider sa 46 osvojenih bodova i oborila rekorde koje je ranije postavila. Ipak, Zeleni stomaci, kako glasi popularan nadimak tima iz Antigve, i dalje gaje nadu u preokret, kojim bi došli još jednog finala u istoriji i pokušaju da se domognu svoje pete ligaške titule nacionalnog šampiona.

Strateg domaćeg sastava izjavio je da je meč u Malakateku bio izutzetno iscrpljujuć po njegovu ekipu, ne samo zbog ambijentalne toplote, već i zbog sintetičke trave. Roberto Montoja nije prijavio povrede unutarm tima i uverava da se njegov pristup igri neće menjati ni u noćašnjem okršaju, ali će izvršiti neke korekcije kako bi sprečio da ih Bikovi ponovo iznenade u kontranapadima.

Zanimljiva je činjenica da je Antigva posle tog dobijenog finala u Klausuri iz 2019. godine, upravo protiv Malakteka, zapala u ne tako uspešan period međusobnih okršaja sa ovim rivalom. U poslednjih 10 okršaja, koliko su odigrali posle tog finala, Antigva je uspela da reši tek dva u svoju korist. Bikovi su neporaženi još od 30. januara 2020. godine, gotovo dve godine, a u kom su period ostvarili šest pobeda i dva puta odigrali susert bez pobednika. Pored ostvarene pobede u prvom polufinalnom meču, u ligaškom delu formata Apertura na ovom istom stadionu u sklopu 19. kola, okršaj između ovih rvala završen je rezultatom 1:1.

-------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

GVATEMALA 1 – POLUFINALE PLEJ-OFA (REVANŠ)

Nedelja

01.00: (1,58) Antigva (3,70) Malakateko (5,70) /prvi meč: 0:2/

***kvote su podložne promenama

PišeĐorđe RADONJIĆ



tagovi

GvatemalaGvatemala 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara