©Reuters
©Reuters

Gvardioli Real hladovina naspram Di Mateovog Čelsija

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.04.24. | 17:49

Kad je ostao čitav posle 2012. i čuvenog meča na Kamp Nou, može i posle eliminacije od Kraljevića, "Tad sam izgubio sa 35 šuteva, a da sledeći put imamo 60?", pita se Pep

Niz petnaestogodišnjih arapskih milijarderskih ulaganja u Mančester Siti, dobio je juna 2023. krunu u vidu izdizanja do najvećih visina i konačnog osvajanja prve titule šampiona Evrope u istoriji kluba. Važili su Građani u svakoj od prethodne tri sezone za prvog favorita za osvajanje elitnog takmičenja, ali su se dvaput sapleli na Anćelotijevom Realu i tako ostali uskraćeni za ulazak u probrano društvo klubova koji su Ušatog podizali više od jednog puta.

Pep Gvardiola je bez ikakve dileme jedan od najvećih fudbalskih revolucionara u istoriji igre, ali je opšti utisak da su njegove tri titule Lige šampiona u trenerskoj karijeri, značajno mršaviji bilans od onoga što je stručnjak takvog renomea mogao da ima. Odigraće Mančeser Siti u subotu (18.15) polufinalnu utakmicu FA Kupa protiv Čelsija, a na konferenciji za medije pred okršaj sa Plavcima, Španac je upitan da govori o svom psihičkom stanju posle eliminacije od Reala u četvrtfinalu Lige šampiona. Gvardiola se praktično samo osmehnuo na to i podsetio na neke od ranijih srceparajućih ispadanja iz Lige šampiona. Sudeći po Pepovim rečima: Ako je njih preživeo, ni Real mu neće pasti teško.

Izabrane vesti

"Nije mi se ovo desilo prvi put. Sa Barselonom sam imao 35 šuteva protiv Di Mateovog Čelsija 2012. i ispao. Sa Bajernom sam igrao neverovatno dobro protiv Atletika u polufinalu 2016. i opet ispao. Naravno da sam tužan, jer kada igraš kako treba i pored svega izgubiš, ostaje razočaranje, ali to je fudbal", teskobno se prisećao Gvardiola eliminacija iz elite sa svoja prethodna dva kluba.

Prisećanja radi, Pepova Barselona je 24. aprila 2012. godine jurila zaostatak iz prve utakmice na Stamord Bridžu (1:0), vodila 2:0 u revanšu do pred kraj prvog poluvremena, a onda je pogotkom Ramiresa u nadoknadi prvog dela Čelsi smanjio na 2:1. Barsa je u drugom poluvremenu propustila veliki broj prilika, uključujući i Mesijev promašeni penal, a onda se Fernando Tores u kontri u 90. minutu "ušetao" u gol Viktora Valdesa i tako i simbolički lansirao Plavce u finale, gde je kasnije tim Roberta Di Matea savladao Bajern posle boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Siti do kraja sezone ima mogućnost da osvoji pehare u Premijer ligi i FA Kupu, a Gvardiola podseća da se njegova ekipa već izdizala iz sličnih situacija.

"Ispali smo u četvrtfinalu Lige šampiona od Totenhema 2019, a onda smo posle toga pobedili na svih osam utakmica u Premijer ligi i osvojili FA Kup. Eliminacija od Reala jeste srceparajuća, ali samo veoma ponosan na igrače, jer su uradili sve što su mogli. Potiskivali smo Real dugo, dugo, dugo. Uspeli su da izdrže neverovatnom solidarnošću u odbrani. Bili su u stanju da to urade i svaka im čast.

Čini se da Gvardiolu najviše boli činjenica da je njegova ekipa po svim zakonima logike, matematike, statistike... Trebala da pobedi.

"Napravili smo rekordan broj udaraca, kakav nije zabeležen u istoriji jedne nokaut utakmice Lige šampiona. Kada se sledeći put sastanemo sa njima, šta možemo da uradimo? Jedino da stvorimo 60 šuteva? To je sve što možemo".

Govorio je o mentalnom stanju igrača. Čelsi čeka već u subotu i borbena gotovost mora da bude podignuta na najviši nivo. Utisak je da Gvardiola pojedinim izjavama i sam sebe pokušava da uteši. Izgubili smo na penale, bili smo dobri.

"Danas su bolje nego juče. Situacija u kampu se poboljšava. Ne smemo da sažaljevamo sebe. Dali smo sve od sebe i nismo pobedili. Probaćemo da osvojimo Ligu šampiona sledeće sezone".


tagovi

Mančester SitiPep Gvardiola

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara