Gužva i u drugoj švedskoj ligi: Tri tima se bore za promociju, četiri za opstanak

Vreme čitanja: 3min | pon. 21.10.19. | 10:34

Drama iz prvog karavana u Švedskoj prelila se i na drugi rang

Pomenuli smo ranije danas kakav haos vlada u Alsvenskanu. Međutim, ništa drugačije nije ni u Superetanu, pošto je i u drugoj po jačini ligi Švedske ogromna gužva na vrhu i dnu tabele.

Na dva kola pred kraj, tri tima se nalaze u svega dva boda, što garantuje veliku borbu za promociju do poslednjeg sudijskog zvižduka. Trenutno prvoplasirani je Varbergs, koji je fantastično otvorio sezonu, potom naglo pao, ali se pridigao kada je bilo najvažnije. Prati ga Mjelbi koji je poravnat po broju bodova, ali ima nešto slabiju gol razliku. Te dve ekipe bi, da se sve zavšava danas, dobile ulaznicu za Alsvenskan za narednu godinu.

Izabrane vesti

Međutim, ništa još nije gotovo. Brage na trećem mestu zaostaje svega dva boda i sa veoma lakim rasporedom (Halmštad u gostima i Vesteros kod kuće) mogao bi da ugrozi nekog iz vodećeg dvojca.

Iz prikrajka se čudu nada Jenćeping, mada se može reći da je ovaj sastav svoju šansu uprskao. Tim iz južnih delova Švedske imao je sve u svojim rukama, bio je prvi na tabeli do pre nekoliko kola, a potom je ušao u potpuni kontraritam. Tri poraza i dva remija protiv glavnih konkurenata za plasman u viši rang su ih skupo koštali, pošto su trenutno četvrtoplasirani sa tri boda manje od Bragea, koji se nalazi na mestu koje vodi u baraž.

Potom sledi podugačak niz timova koji je već obezbedio opstanak, a nikako ne može da se uključi u borbu za viši rang. Tako Dejerfors, Ergrite, Dalkurd, Norbi i Halmštad već sada mogu da dignu i ruke i noge, te da se prepuste odmoru i pripremama za novu sezonu. Blizu mirne luke su i Vesteros, Treleborg i GAIS kojima samo jedan bod (ili kiks nekoga iz zone ispadanja) treba kako bi bili i matematički sigurni.

Za kraj, tu je „poslednji vagon“ sa četiri tima koja će teško do „čistog opstanka“, ali koji još uvek mogu da se izbore za mesto u baražu. Poslednja dva mesta na tabeli znače selidbu u treću ligu, dok će 13. i 14. mesto produžiti nadu kroz doigravanje. Trenutno se na te dve pozicije nalaze dva tima iz predgrađa Stokholma, Bromapojkarna i IK Frej. Međutim, samo korak iza njih se nalaze Sirjanska (sa samo jednim bodom manje) i Esters (sa tri manje), a upravo ove dve ekipe igraće pretposlednji meč 28. kola, koji s pravom nosi epitet „pobedi ili ispadni“.

Esters se, čini se, kasno probudio. Nakon dva vezana trijumfa, u prethodnom kolu je mogao do još jednog iznenađenja, pošto je vodio protiv Mjelbija, ali je domaćin ipak pokazao zbog čega se bori za plasman u Alsvenskan, a ujedno i zašto su plavo-beli poslednji na tabeli.

Sirjanska za pobedu nije znala čitavih deset rundi, sve do poslednjeg kola. Tada je u Sedertalje došao Ergrite i „kletva“ je skinuta, pošto je domaćin odneo vrednu pobedu, koja ga i dalje ostavlja u trci za plasman u viši rang.

Zbog toga će večerašnji duel u Vašjeu biti veoma dramatičan i zanimljiv. Ne treba očekivati preterano lep fudbal, ali uzbuđenja ne bi smelo da manjka, pošto će se i jedni, a i drugi boriti „za živu glavu“. Kada su se dva tima sastala u prvom delu sezone u Sedertaljeu, rezultat je bio nerešen – 1:1.

I međusobni skor generalno potvrđuje da je domaćin u nešto boljoj poziciji, pošto nikada nije izgubio na svom terenu od Sirjanske. Ali tradicije su tu da bi se rušile...

ŠVEDSKA 2 – 28. KOLO

Petak
IK Frej – Halmštad 0:3 (0:3)

Subota
GAIS – Varberg 0:1 (0:0)
Vesteros – Mjelbi 2:2 (1:0)
Bromapojkarna – Dalkurd 2:1 (0:1)

Nedelja
Brage – Jenćeping 3:1 (1:0)
Norbi – Treleborg 4:0 (2:0)

Ponedeljak
19.00: Esters – Sirjanska

Utorak
19.00: (2,05) Ergrite (3,30) Dejerfors (3,45)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara