Nemanja Gudelj (©MN Press)
Nemanja Gudelj (©MN Press)

Gudelj pred Engleze: Možemo da ih dobijemo! Svako ko je disciplinovan i spreman može to da uradi

Vreme čitanja: 5min | sre. 12.06.24. | 14:32

„Bude li se ukazala šansa, uveravam vas da neću dvaput razmišljati da pucam“, nagoveštava vezista Srbije

/Od izveštača Mozzart Sporta iz Augzburga/

Oslanjamo se na Aleksandra Mitrovića kao prvu pušku, znamo da je Dušan Vlahović produktivan u odnosu na vreme provedeno na terenu, već nekoliko kvalifikacionih ciklusa zavisimo u kreaciji od Dušana Tadića, međutim, kao da nam nedostaju golovi fudbalera iz drugog plana.

Izabrane vesti

Ponekad se pojave štoperi, zasvetluca Sergej Milinković Savić, poput bleska u Stokholmu, ali dugo nismo imali nekog zadnjeg veznog da nas pogura napred. Možda se to promeni na Prvenstvu Evrope, na koje Nemanja Gudelj stiže kao čovek čije karakteristike prevazilaze kovanicu „pomoćno osoblje“. I štoper i centralni vezni, prvotimac Sevilje deluje motivisano da, ako mu obaveze dozvole, pomogne ofanzivi. Naročito što je prošle sezone dao dva gola u Ligi šampiona, a pre toga dvaput poentirao sa velikih udaljenosti u Primeri.

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

Ako se namesti da mu Englezi ponude makar malo mesta u Gelzenkirhenu, valjda ćemo videti nešto iz njegovog arsenala.

Uvek sam za to da probam šut sa distance, ako bude prostora. Lakše mi je da postižem golove sa udaljenosti nego kad sam bliži golmanu, jer ne dolazim često u kazneni prostor. Bude li se ukazala šansa, uveravam vas da neću dvaput razmišljati“, potencira Gudelj u prvom obraćanju javnosti po dolasku u Augzburg.

Tako otresit bio je i kad su na talonu bile druge teme, bez obzira da li su ih nametnuli srpski ili engleski mediji u očekivanju međusobnog duela u nedelju.

Ničega se ne plašim. Samo zdravo razmišljam pred start EP. Engleska je veliki tim, sa sjajnim igračima, talasom mladih, ali i nekoliko iskusnih, znam da nije osvojila trofej 58 godina, ali ćemo joj se suprotsaviti uzdignute glave. Idemo da dobijemo prvu utakmicu. Možemo da igramo protiv bilo koje selekcije. Naravno da mislim da možemo da pobedimo Englesku. Imamo kvalitetan tim, ako smo u dobrom ritmu možemo svakog da nadmudrimo. Biće izjednačen meč, nikad se ne zna“.

Napred Kejn, Foden, Saka, iza njih Belingem i Deklan Rajs... Kako odgovoriti tom potencijalu ekipe Gereta Sautgejta?

„Sjajni igrači, bitni za Englesku, ali smo spremni za bilo koga. Ne znam da li će biti posebnog posla baš u nedelju, jer ćemo ga imati na svakom meču. Biću iskren, nisam fokusiran na povrde koje prate tim Gordi albiona, znam da ima dobre pojedince i da ako je neko odsutan iz zdravstvenih razloga zameniće ga drugi, isto tako kvalitetan. Otuda, teško možemo da pričamo o mana Engleza. Za nas bi pobeda značila dobar početak turnira, ali jedan trijumf ništa ne menja. Svaka je utakmica važna“.

DAĆEMO NEŠTO EKSTRA, TAKTIČKI SMO SPREMNI

Opet, prva usmerava put ka eliminacionog fazi u slučaju osvajanja bod(ov)a.

„Došli su Englezi u Nemačku da naprave nešto, ali mi smo rešeni da pokažemo da možemo da napravimo lepe stvari za narod koji će doći da nas podrži. Dugo nismo bili na EP, imamo dobar tim, igrače i stručni štab, nismo došli samo da bismo igrali, već da nešto lepo i ekstra pokažemo navijačima i državi“.

Pitanje je koliko je to moguće. Mada, kad je mogao Island, doduše, u kontrolnom susretu, sa razoruža ekipu Gereta Sautgejta, možda... Nećemo dovršiti ovu rečenicu.

Taj meč je pokazao da Engleska nije tim koji ne može da se dobije. Svako ko je disciplinovan i spreman, može da savlada bilo koga. Tako i mi. Taktički smo spremni, imamo odlične analize protivnika na dnevnom nivou. Voleo bih da pobedmo sve tri utakmice u grupu, jer prvu sledeću uvek tretiramo najvažnijom...“.

Dosta toga podseća na Katar, kad smo prvu utakmicu na turniru igrali protiv najjače selekcije u gurpi i projektovanog favorita za osvajanje pehara. Tad Brazil, sad Engleska. Godinu i po kasnije, slika je, ipak, malo drugačija.

„Naučili smo dosta, bogatiji smo za to iskustvo. A svako loše iskustvo može da bude od pomoći. Selektor je isti, kadar manje-više identičan, samim tim veće su šanse za uspeh. Osećam da smo mirniji u duši, to nam daje samopouzdanje i budi nadu u bolji rezultat nego u Dohi“.

Tad smo imali negitivnu gol-razliku u gurpi, primili osam golova, trend se nije promenio ni tokom kvalifikacija za EP i zato je bitno što je Gudelj ozdravio, jer je deo sezone propustio zbog dve odvojene povrede. Kad je fit predstavlja faktor stabilnosti.

„Brzo sam sanirao probleme uz pomoć tri tima: klupskog, reprezentativnog i privatnog. Sve je prošlo dobro, koleno je super, a moja uloga će zavisi od procene selektora. A i to se menja. Od malena se bolje osećam kao zadnji vezni, to mi više odgovara, ali u klubu sam štoper, mogu i na toj poziciji da budem snalažljiv. Otac me je taktički obučavao na mestu centralnog defanzivca, a sa 18 godina su me u Bredi stavljali na to mesto. Ne bi bio problem ni da me pomere na beka, levog ili desnog. I golman mogu da budem“.

Na kraju, kao i na početku. Optimistično.

Bitan je meč, kao svaki prvi na turniru. Posle toga slede još dve utakmice, ako ne i bitnije. Spremni smo za Engleze, a pošto je prva onda je najbitnija. Posle nje – Slovenija. Zatim će Danska biti najvažnija. Posle njega, ako Bog da ona tamo“, dodao je Nemanja Gudelj.

MITROVIĆ 60 ODSTO DAJE GOL KAD JE U KAZNENOM PROSTORU

Za Engleze važi stereotip da su nadobudni, ali to se ne bi moglo zaključiti na osnovu pitanja novinara Skaj sporta, dobro upućenog u kvalitete našeg tima, zbog čega je potencirao na Aleksandru Mitroviću kao najopasnijem igraču Srbije.

Mitrović i Vlahović postižu golove, mada ne bih se rekao da ih se Ostrvljani plaše. Kao što se ni mi ne plašimo nikog, jer imamo kvalitetne igrače. Što se Mitrovića tiče, posebnim ga čini što je posvećen golovima, što napada svaku loptu u kaznenom prostoru. U 90 odsto slučajeva prvi do nje stigne, a iz tih situacija je 60 odsto verovatnoća da će dati gol. Naravno da pričamo o protivničkim igračima, mada smo fokusirani na sebe. Znamo da i oni pričaju o nama, velikim imenima koja su za njih opasna“, dodao je Gudelj.


tagovi

EURO 2024Nemanja Gudeljfudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara