Marko Grujić (©AFP)
Marko Grujić (©AFP)

Grujićevih 150: Od nepoznanice do keca iz rukava

Vreme čitanja: 3min | ned. 20.12.20. | 15:25

Srpski defanzivni vezista izrasta u jednog od važnijih aduta Serža Konseisaa

Sporting je, neočekivano, udario jak tempo. Benfika i Porto kaskaju, ali Lavovi su im na vidiku. Ne bi, ipak, smeli da se opuste u taboru Orlova i Zmajeva i sapletu o večerašnje rivale, jer bi u tom slučaju četa ambicioznog stručnjaka Rubena Amorima stekla finu zalihu pred nastavak šampionata. Trenutno je na pet koraka ispred Benfike i sedam u odnosu na Porto.

Ekipa Žorža Žezusa u okviru 10. kola Primeire gostuje Žil Visenteu, dok ekipa Serža Konseisaa dočekuje Nasional. Oba velikana su veliki favoriti, mada tim sa Luža je ne tako davno poražen od Boaviste, a momci sa Dragaa od Pasoš Fereire, pa je oprez uvek poželjan.

Izabrane vesti

Porto kreće u susret protiv Nasionala sa ambicijom da smanji jaz na vrhu tabele između sebe i rivala Sportinga iz Lisabona. A u tome bi mogao da mu pomogne Marko Grujić. Kada je srpski internacionalac početkom oktobra upao u univerzum Zmajeva, reakcije portugalske javnosti su bile pune očekivanja i neizvesnosti.

Ustvari, osim što je Marko igrač Liverpula i toga što je bio prvo pojačanje Jirgena Klopa po dolasku na Enfild, malo je navijača Porta tačno znalo šta može da očekuje od defanzivnog veznog igrača, koji je u prethodne dve sezone bio redovni član nemačke Herte. A, potom su se prijatno iznenadili...

Grujić nije odmah "eksplodirao" u Portu, ali se postepeno nametao kvalitetnim izdanjima treneru Konseisau i "zakucao na vrata" početnih 11. Sada je svojevrstan kec u rukavu kormilara Zmajeva, koji je stekao poverenje u Srbina, a ugledni portugalski mediji ističu da ga i mnogi igrači Porta smatraju valjanim i čak poželjnim igračem za vremena koja dolaze.

Grujićev zajam od Liverpula ne uključuje opciju kupovine, ali to ne sprečava klub sa Dragaa da pokuša da otkupi nekadašnje dete Crvene zvezde ako Marko zadrži nivo čvrstoće koji pokazuje svaki put kada ga Konseisao koristi. Takođe, druga informacija koju treba uzeti u obzir je da je tim sa Enfilda Grujiću odavno odredio cenu - 20.000.000 evra. To je vrlo velika investicija za portugalske prilike, pa kupovina Grujića još nije predmet čelnih ljudi aktuelnog prvaka Portugalije.

Srpski vezista je ove sezone upisao 10 nastupa u dresu Zmajeva, računajući sva takmičenja, a ukoliko večeras dobije priliku protiv Nasionala, biće to njegov jubilarni 150. seniorski meč posmatrajući klupske i reprezentativne susrete. Za Liverpul je odigrao 16 mečeva (jedan gol), 54 za Hertu (devet golova), 14 za Kardif (jedan gol), 41 za Crvenu zvezdu (šest golova), pet za Kolubaru (dva gola) i devet za nacionalu selekciju Srbije.

Benfika putuje u Barselos, gde se suočava sa ekipom koja tradicionalno ne stoji dobro sa Orlovima. Lisabonski sastav neporažen je na proteklih 14 dvoboja sa Petlovima u svim takmičenjima, a prošlo je više od 15 godina otkako se Žil Visente poslednji put radovao skalpu nad Benfikom.

Žezusovi momci su ove nedelje uspeli da napreduju u oba domaća kup takmičenja, iako se jedan meč pokazao kao izazov veći od drugog. Posle ubedljivog razbijanja drugoligaša Vilafrankuensea sa 5:0 u Kupu, Orlovi su bili primorani na penale kako bi u sredu nadmašili Vitoriju Gimarais u Liga kupu i izborili polufinale.

Žezus još pokušava da reši odbrambene nedostatke koji umeju skupo da koštaju. Orlovi su primili 11 golova i do sada su u ligi samo tri puta završili meč sačuvavši mrežu netaknutom, dok je protekle sezone u ovom periodu situacija bila drastično drugačija. Benfika je tada imala samo tri primljena gola i sedam duela bez kapitulacije. Letnje akvizicije Vertongen iz Totenhema i Otamendi iz Mančester Sitija nisu uspeli da repliciraju formu prošlosezonskog para centralnih bekova. Otuda će strateg Orlova možda morati da razmotri promene u poslednjoj liniji ako se performanse ne poprave u bliskoj budućnosti.

PRIMEIRA - 10. KOLO

Petak

Portimonense - Famalikao 0:0

Subota

Maritimo - Belenenseš 1:0 (0:0)

/Žoel 90+3 - Krisjuk 62ck, Fete 90+6ck/

Tondela - Moreirenše 0:0

/Pedri 57ck/

Sporting - Farense 1:0 (0:0)

/Šporar 90+1p - Defendi 86ck/

Nedelja

16.00: (2,30) Fereira (3,10) Boavista (3,35)

18.30: (6,50) Žil Visente (4,30) Benfika (1,50)

21.00: (1,28) Porto (6,00) Nasional (9,50)

Ponedeljak

21.15: (2,80) Santa Klara (3,10) Gimarais (2,65)

Utorak

21.15: (1,57) Braga (4,00) Rio Ave (6,00)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

PrimeiraPortugal 1PortoMarko Grujić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara