Fudbaleri Antverpena (©Reuters)
Fudbaleri Antverpena (©Reuters)

Grote derby: Panika u Antverpenu, Naingolan mora da se trgne ili će da ostane bez trenera

Vreme čitanja: 3min | ned. 06.03.22. | 11:51

Duel sugrađana sa severa Belgije (nedelja, 13.30) obeležiće 30. kolo šampionata

Možda ne spadaju u red najtrofejnijih belgijskih fudbalskih klubova, ali njihov okršaj je jedan od najzanimljivijih u Belgiji. Svaki, pa i ovaj današnji duel Antverpena i Beršota (13.30 časova) izaziva veliku pažnju tamošnje javnosti i navijača. Popularni Grote derbi je jedan od najvećih u zemlji, najviše zbog rivaliteta između polarizovanih stanovnika Antverpena.

Klub koji nosi ime po gradu ima četiri titule, a Beršot sedam. Doduše, poslednju je neki klub iz Antverpena osvojio još 1957, kada su Crveni bili prvaci. Današnji će da bude 168. Grote derbi, što dovoljno govori o tome koliko dugo se neguje neprijateljstvo između ova dva kluba.

Izabrane vesti

Za oba bi današnji okršaj mogao da bude od krucijalnog značaja. Beršotu je on doslovno poslednja šansa da preživi u elitnom rangu, pošto je ubedljivo poslednji na tabeli. Seren, koji je na mestu koje vodi u plej-aut, beži mu sedam bodova, ima i meč više, a do kraja lige je posle ovog ostalo još četiri kola.

Priznajem da mnogo zavidim našem rivalu na poziciji na tabeli. Volim derbi i svaki njegov aspekt. Ništa ne može da pobedi osećaj koji ova utakmica izaziva. Samo zbog njega Antverpen kao grad zaslužuje da ostanemo u prvoj ligi. Ako ne uspemo, imamo obavezu prema svima da se vratimo što pre u nju. Gradu su potrebne ove utakmice, ako ih izgubimo, izgubili smo ne samo deo naše duše, nego i našeg uma“, poručio je potpredsednik Beršota Valter Damen u otvorenom pismu.

13.30: (1,63) Antverpen (3,80) Beršot (5,70)

Što se tiče Antverpena, on je u neuporedivo boljoj situaciji. Treći je na tabeli, drži tu poziciju koja vodi u plej-of i doigravanje za titulu. Uprkos podeli bodova, sam je sebi smanjio šansu da se podigne na tron, pošto je u poslednja četiri kola doživeo čak tri poraza. U ovom momentu mu zato Union beži 14 poena, a drugoplasirani Klub briž sedam.

Zbog loše forme se oko kluba stvorila ekstremno negativna atmosfera. Zapravo, niko ne krije da je treneru Brajanu Priskeu ovo poslednja šansa da zadrži posao. Ako ne pobedi u Grote derbiju, ne mora u ponedeljak da dođe na trening.

Samo tri osvojena boda od mogućih 12 nije dovoljno dobro za nas. Pritisak je prisutan tokom cele sezone, ali ne smem da se obazirem na to. Moj posao je da ostanem miran. Možda je formacija 4-4-2 kriva za loše rezultate, ali možda su i neke druge stvari, individualne odluke igrača… Protiv Serena i Mehelena smo bili dominantni u tom sistemu, na nekim drugim mečevima nismo“, kazao je Priske i napomenuo da ne namerava da menja formaciju.

Brajan Priske (©Reuters)Brajan Priske (©Reuters)

Pored stratega Antverpena zbog loših rezultata stravične kritike trpi i Radža Naingolan. Najpoznatiji fudbaler Crvenih je bio heroj prošle pobede nad Beršotom (1:0) 5. decembra, postigao je jedini pogodak u 59. minutu, ali je posle toga upao u krizu sa formom. Nije odigrao gotovo nijedan dobar meč, pa ga je u poslednja dva kola Priske protiv Mehelena (1:2) vadio iz igre u 72. minutu, a protiv Klub Briža (1:4) u 65.

Moraće Naingolan da se trgne, ako ne zbog sebe, onda barem da sačuva posao svom treneru. Ne sme više da bude toliko ležaran u pojedinim situacijama, jer ekipa se već igra sa svojim mestom u plej-ofu.

Može Radža da igra dobro i u ovoj formaciji, zašto ne bi?! Takođe, nećemo sigurno samo zbog njega da menjamo sistem“, prokomentarisao je Priske.

Ulaznice u Antverpenu su potpuno rasprodate. Prvi put od 2018. godine će biti popunjeno svih 16.144 stolica na stadionu. Nema sumnje da će navijači da naprave dobru atmosferu.

BELGIJA 1 - 30. KOLO:

Petak

Sint Trojden - Mehelen 1:1 (0:1)

/Klaus 61 - Kujpers 32/

Subota

Serkl Briž - Genk 2:2 (1:0)

/Matondo 36, Mangu 51 - Bibgibda 52, Hejen 56/

Kortrajk - Union SŽ 2:3 (1:1)

/Selmani 8, 76 - Nilsen 13, Kandu 67, Undav 87/

Seren - Klub Briž (u toku)

Nedelja

13.30: (1,63) Antverpen (3,80) Beršot (5,70)

16.00: (1,32) Anderleht (5,50) Ostende (9,00)

18.30: (2,15) Šarlroa (3,40) Standard (3,40)

21.00: (2,90) Gent (3,35) Varegem (2,45)

21.00: (1,25) Epen (6,50) Leven (10,0)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Belgija 1AntverpenBeršotRadža Naingolan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara