Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gremio preživeo na Morumbiju, Luiz Adrijano slomio "dželata prvoligaša"

Vreme čitanja: 3min | čet. 31.12.20. | 04:24

Poznati finalist Kupa Brazila

Nakon revanš mečeva polufinala brazilskog Kupa, poznati su finalisti najmasovnjeg takmičenja najveće zemlje južnoameričkog kontinenta. Priliku da se domognu trofeja u dvomeču finala zakazanom za 3. odnosno 10. februar, imaće Gremio i Palmeiras.

Gremio je na pretposlednjem stepeniku imao neuporedivo teži zadatak: preko puta tima iz Porto Alegrea se nalazio Sao Paulo. Ekipa Renata Gauča  je na Morumbi otišla sa minilanom prednošću iz prvog meča i preživela  (0:0), ostavivši Trikolore bez prilike da se domognu svog prvog trofeja Kupa Brazila u klupskoj istoriji.

Izabrane vesti

S druge strane, Palmeiras je u polufinalu za rivala imao Ameriko Mineiru, koja je, iako je trenutno član Serije B, u prethodnim rundama predstavljala pravog dželata prvoligaša, pošto je eliminisala Korintijans i Internasional, ipak zaustavljena. Posle 1:1 u Sao Paulu, san fudbalera Amerike prekinut je kod kuće, u Belo Orizonteu, gde su Zeleni slavili 2:0. I pored toga drugoligaš može da bude zadovoljan prikazan, pošto je ovo bio njegov najdalji domet u Kupu.

Visokim presingom na samom startu meča fudbaleri Gremija su otežali rivalu iznošenje lopte, i mada su na Morumbi došli sa namerom da sačuvaju minimalnu prednost, u uvodnim dvadesetak minuta mogli su makar da je dupliraju. Međutim, Feraz je posle gužve u šesnaestercu pogodio stativu, a Souzine makazice završile su malo pored gola. Kako je vreme prolazilo gosti su se sve više spuštali ka svom golu. Nisko postavljenom defanzivnom linijom, čvrstom i organizovanom igrom u odbrani, pravovremenim markacijama, fudbaleri Gremija su uspevali da zatvore svaki prilaz svom golu i ograniče rivala na mali broj prilika.

Kada je shvatio da ne ide, Diniz je posegnuo za izmenama. U 66. dve, u 79. tri, ali ni princip “sve ili ništa” nije upalio. Gremio je odoleo i rezervisao svoju kartu za finale.  

Posle neinspirativnog prvog poluvremena u Belo Orizonteu, Amerika je u nastavku krenula znatno ofanzivnije. Iako nije imala izglednih prilika, Liskina četa je pronalazila sve više pukotina u gostujućem timu, što je nateralo Abela Fereiru da reaguje trostrukom izmenom na isteku sat vremena igre. Ubrzo je Palmeiras uspostavio ravnotežu i sredinom drugog dela poveo. Roni je povukao kontru, pronašao Luiza Adrijana, bivši napadač Milana i Šahtjora je primio loptu nadomak šesnaesterca, namestio se, gađao po zemlji bez mnogo snage i - pogodio. Bio je to njegov sedamnaesti gol u sezoni. Dugo ga nije bilo na terenu, vratio se u prvom meču polufinala, a pre četiri dana pogodio je za minimalnu pobedu Bragantina.

Od vodećeg pogotka Zeleni su bili staloženiji, dok Amerika nije pokazala nameru da stigne do izjednačenja. Umesto toga, asistent kod prvog gola, Roni, postavio je konačni rezultat pet minuta pre kraja posle gužve u šesnaestercu. Palmeiras početkom januara očekuje dvomeč polufinala Kopa Libertadoresa sa River Plejtom. Ameriki predstoji borba za promociju u Seriju A. Sedam kola pre kraja šampionata u dobroj je poziciji da ostvari cilj, druga je na tabeli, sa osam bodova više i utakmicom manje od trećeplasiranog Žuventuda.

KUP BRAZILA - POLUFINALE

Amerika Mineiro - Palmeiras 0:2 (0:0) - prvi meč 1:1

/Adrijano 69, Roni 85/

Sao Paulo - Gremio 0:0 (0:0) - prvi meč 0:1


tagovi

Amerika MineiroGremioSao PauloPalmeirasKup Brazila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara