Osam godina svađe sa Ušatim...

Vreme čitanja: 4min | sre. 26.02.20. | 13:05

A preko puta Zinedin Zidan

Kada je jula 2016. Pep Gvardiola stigao u Mančester Siti bilo je jasno - Građani žele pehar Lige šampiona više nego ikad. Siti je u tom trenutku dve godine bio bez trofeja Premijer lige, ali šeik Mansur je želeo po svaku cenu status prvaka Evrope. Samo što deluje da su u plavom delu Mančestera smetnuli s uma da Gvardiola vodi mali rat sa „ušatim“, nije ga zagrlio još od sezone 2011. kad je sa Barselonom trijumfovao na Vembliju tako što je naterao ser Aleksa Fergusona da doslovce drhti dok posmatra kako jedan od najboljih timova svih vremena odučava od fudbala Mančester junajted.

Katalonski stručnjak je od dolaska na Ostrvo, ruku na srce, dominirao u nacionalnim takmičenjima. U poslednje dve sezone osvojio je čak sedam trofeja, ali... Liga šampiona je rak rana 49-godišnjeg trenera. Gvardiola nikako da razbije „prokletstvo polufinala“ koje ga je sprečavalo da dođe do završnice osam poslednjih godina. Kletva je počela te 2012. u čudesnom dvomeču sa Čelsijem i pogotka Fernanda Toresa na Nou Kampu. Nastavila se u Bajernu, pošto je svaki put ispadao na pretposlednoj stepenici i to od španskih timova (Atletiko, Real, Barselona). U Sitiju su rezultati bili još slabiji: Monako ga je ošamario već u osmini finala u debitantskoj sezoni, da bi zatim pretrpeo teške poraze od kolega sa Ostrva, Jirgena Klopa i Maurisija Poketina. Oba puta u četvrtfinalu. Gvardiola ima ugovor sa šampionom Engleske do juna 2021, a kako je Siti isključen iz evropskih takmičenja u naredne dve sezone, ovo mu je praktično poslednja šansa da popravi utisak i arapskim vlasnicima donese dugo čekani trofej. Osim ako Sud za sportsku arbitražu u Lozani ne usvoji žalbu Građana na odluku UEFA.

Izabrane vesti

Pritisak na Gvardiolu je ogroman i zbog izvesnog gubitka titule u Premijer ligi, dvocifrenog zaostatka za Liverpulom, neubedljivih igara, loše reakcije na situacije kad gubi, pa mu je Liga šampiona jedini pravi izazov kom stremi do kraja seozne. Teško da bi odbana Liga kupa i FA kupa zadovoljila njegove ambicije. Štaviše, bude li opet uprskao u Evropi njegov mandat na klupi jednog od najbogatijih timova planete smatraće se neuspešnim.

Situacija je komplikovanija utoliko što Gvardiolin tim nije ubojit kao prethodnih sezona, pa je još početkom februara pripremio alibi u slučaju neuspeha.
„Jedini pehar koji Siti nikad nije osvojio je onaj u Ligi šampiona. Dobro je što ljudi traže da i njega uzmemo. Pokušaću. Ako ne uspem ove, onda naredne sezone. U svakom slučaju, neće biti smak sveta ako ne osvojimo to takmičenje“, govorio je Pep, da bi pred večerašnji duel „pojačao“ utisak. „Igramo protiv kraljeva Lige šampiona. Znamo kakav nas izazov čeka, ali imamo šansu. Probaćemo da ostanemo dosledni sebi. Želja je tu, bez nje ne može, ali na kraju krajeva, to je samo još jedna utakmica“.

Da je žreb bio milosrdniji, dodelio mu Valensiju ili možda Totenhem, imao bi Mančester Siti veće šanse. Ovako, prva prepreka teško da može biti teža, s obzirom da ga na drugoj strani čeka najuspešniji klub u istoriji takmičenja, Real Madrid. Njime kormilari Zinedin Zidan, čovek koji je Ligu šampiona osvajao kao od šale i ima stoprocentan učinak, pošto je u tri učešća i svaki put slavio. Sastajao se mančesterski klub sa Kraljevićima četiri puta u najelitnijem evropskom takmičenju, pa iako je na svakoj od tih utakmica bio blizu trijumfa, nijednom nije prošao. Štaviše, nije ni pobedio.

Za to su u najvećoj meri bili zaslužni Kristijano Ronaldo (strelac pobedonosnog gola za 3:2 u grupnoj fazi 2012) i Garet Bejl koji je posle remija na Itihadu, golom u Madridu zaustavio Siti na korak od finala 2016. Portugalac više nije u klubu, Velšanin odavno nije igrač za koga je Real leto 2013. godine izdvojio više od 100.000.000 evra. A kako se Eden Azar ponovo povredio, Zidan neće moći da izvede najjači sastav na „Santijago Bernabeu“.

Za meč sa Realom Gvardiola ima na raspolaganju gotovo sve igrače (izuzve Liroja Sana, pošto se Nemac oporavlja od povrede), ali kako ima običaj da rotira, nije sigurno u kojoj formaciji će večeras izaći na megdan Kraljevićima. Pitanje je da li će se osloniti na produženu ruku na terenu, Ilkaja Gundogana u koga je često verovao ove sezone ili će se okrenuti iskusnijem Davidu Silvi. Druga dva mesta u veznom redu, kako procenjuju stručnjaci na Ostrvu, rezervisana su za Rodrija i prvu vedetu tima Kevina De Brujnea.


LIGA ŠAMPIONA, OSMINA FINALA

REAL MADRID – MANČESTER SITI, 21.00 (RTS 1)

Madrid
Stadion Santijago Bernabeu
Sudija: Danijele Orsato

Real Madrid: Kurtoa - Karvahal, Ramos, Varan, Mendi - Kros, Kazemiro, Valverde, Modrić - Bejl, Benzema. Trener: Zinedin Zidan.

Mančester Siti: Ederson - Voker, Fernandinjo, Laport, Mendi – Rodri, De Brujne, Gundogan – B. Silva, Aguero, Sterling. Trener: Pep Gvardiola.


LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA, PRVI MEČEVI

Utorak
Čelsi - Bajern 0:3 (0:0)
/Gnabri 51, 54, Levandovski 76/

Napoli - Barselona 1:1 (1:0)
/Mertens 30 - Grizman 57/

Sreda
21.00: (3,80) Lion (3,35) Juventus (2,05)
21.00: (2,75) Real Madrid (3,35) Mančester Siti (2,55)

Utorak (18.02)
Atletiko - Liverpul 1:0 (1:0)
/Saul 4/

Dortmund - PSŽ 2:1 (0:0)
/Haland 69 i 77 - Nejmar 75/

Sreda (19.02)
Atalanta – Valensija  4:1 (2:0)
/Hatebur 16, 62, Iličić 42, Frojler 57 – Čerišev 66/

Totenhem – RB Lajpcig  0:1 (0:0)
/Verner 58p/

*** kvote su podložne promenama

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara