Gol-mašina za samo 8.000 nedeljno? Postoji! Danas, posle 70 golova na 116 utakmica vredi preko 20.000.000 evra

Vreme čitanja: 8min | pon. 11.11.19. | 17:01

Alfredo Morelos je hit u Glazgovu

Zimski prelazni rok se polako bliži, a na velikim mukama biće Uprava Glazgov Rendžersa.

Kako zadržati gol-mašinu Alfreda Morelosa?

Izabrane vesti

Kolumbijski napadač je zaludeo ostrvske klubove, bogate engleske premijerligaše i cena mu je skočila za makar 20 puta u odnosu na ono što je velikan sa Ajbroksa platio za njega pre godinu i po dana.

Ko je Alfredo Morelos?

Sa 18 godina se pojavio u kolumbijskom Independijenteu iz Medeljina, klubu ne baš neke posebno velike tradicije u tamošnjem fudbalu. Ali i klubu koji je umeo tu i tamo da izbaci ponekog igrača iz škole poput Džeksona Martineza. A kroz istoriju je između ostalih za Independijente igrao i slavni Karlos Valderama. Ipak, ovaj klub sa šest titula nacionalnog prvaka ne spada u sam krem kolumbijskog fudbala.

Morelos je za klub iz Medeljina debitovao sa 17 godina, odigrao nekoliko utakmica i skrenuo pažnju iz Evrope. Prvi se javio finski Helsinki sa željom da pozajmi Morelosa. Kolumbijci su pristali uz uslov da otkupna klauzula bude 500.000 dolara. Za njih je to bila sasvim ozbiljna suma. U kolumbijskom fudbalu se ne okreće baš velika lova, a talenta ima. Pogotovo ako neko traži napadača. Imena Falkaa, Martineza, Bake, Murijela, Duvana Zapate to govore… Helsinki je tražio nešto slično i našao Morelosa.

Sa 30 golova na 43 meča u svim takmičenjima, Morelos je eksplodirao. Smetala mu je zima u Finskoj, ali je to video samo kao odskočnu dasku za zapad Evrope. Helsinki je ubrzo uplatio pola miliona dolara na račun Independijentea i realizovao najveći transfer u istoriji kluba. Morelos je u debitantskoj sezoni postigao 16 golova na 30 prvenstvenih mečeva i nagovestio potencijal. Imao je tada samo 20 godina.

S obzirom da se u Finskoj sezona igra kalendarski i počinje na proleće, Morelos je počeo i sledeću sezonu. Odigrao je 12 utakmica, postigao 11 golova, dva puta bio igrač meseca u Finskoj i pomogao u stvaranju neodstižne bodovne prednosti u trci za titulu. Proslavu titule nije dočekao.

Glazgov Rendžersi su se godinu dana ranije vratili u elitni rang škotskog fudbala posle bankrota i četiri godine niželigaškog fudbala. Kako su sve opet morali od nule, tako su i u transfer politici morali da budu skromni, oprezni i da domaćinski posluju. U pravom smislu te reči. Uoči povratničke sezone u Premijer ligi, Rendžersi su na kupovine igrača potrošili tek oko 2.000.000 evra i uglavnom se fokusirali na pozajmice isluženih imena poput Senderosa, Kranjčara, Džoija Bartona ili pozajmice omladinaca iz engleskih klubova.

Već sledećeg leta, posle sezone u Premijeršipu, Policajci su imali više sponzora, više prihoda, pa su mogli sebi da priušte i neku kupovinu. Po nagovoru tadašnjeg trenera Pedra Kaišinje, klupska uprava je odlučila da izdvoji 1.200.000 evra za kupovinu 20-godišnjeg kolumbijskog napadača koji je za godinu i po dana u Helsinkiju dao 46 golova na 62 utakmice. Kaišinja je od prijatelja čuo za Morelosa, pogledao video snimke i verovao da je to ono što treba Rendžersima. Helsinki je prihvatio, zaradio duplo i poželeo Morelosu sve najbolje.

Posle nekoliko meseci Kaišinja je smenjen, ali svima na Ajbroksu je bilo jasno da je klub ubo premiju sa Kolumbijcem koji je tada već bio član mlade reprezentacije. U prvih pet utakmica u prvenstvu, Morelos je dao isto toliko golova i zacementirao se kao starter. Nije bilo nikakvog prilagođavanja, adaptacije, čekanja… Klasa se odmah videla.

Rendžersi su i dalje bili daleko od toga da se mere sa Seltikom. Prvu sezonu u Premijeršipu pre dolaska Morelosa su završili sa 39 bodova manje od Seltika i na trećem mestu. Morelos je debitantskoj sezoni dao 14 golova na 35 prvenstvenih utakmica (18 na 43 u svim takmičenjima), Rendžersi su opet završili treći, ali ovoga puta sa samo 12 bodova manje od Seltika.

Sledećeg leta je na klupu Policajaca došao Stiven Džerard i formirao još jači tim. Uz fenomenalnog beka/krila Džejmsa Tavernijea, Liverpulovo krilo Rajana Kenta (kojeg je Džerard prvo dobio na zajam od bivšeg kluba, a letos ga kupio), iskusne Skota Arfilda, Alana Mekgregora, Danijela Kandejaša i odlična pojačanja popout Konora Goldsona, Nikole Katića i Borne Barišića, Morelos je dobio pravu podršku da se raspuca. Tim je uspeo da se kroz četiri kola kvalifikacija konačno plasira u Ligu Evrope, a Morelos je nastavio da rešeta. U drugoj sezoni na Ajbroksu, uz novog trenera Džerarda, uspeo je da postigne 30 golova uz 11 asistencija na 48 mečeva u svim takmičenjima. Rendžersi su sezonu završili na drugom mestu sa devet bodova manje od Seltika.

Još prošle sezone su počele da kruže glasine kako su Nica i Kristal Palas zainteresovani za Morelosa koji je u međuvremenu dobio i poziv u A reprezentaciju Kolumbije. Kineski Peking Ženhe je ponudio 8.000.000 evra za Morelosa. A ko zna koliko samom igraču…

Ipak, Rendžersima u planu nije bilo da prodaju najbolje igrače, već da jačaju tim. Išli su stepenicu po stepenicu otkako su se vratili u Premijeršip. Prve sezone su izborili plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope i ispali. Druge su uspeli da prođu kvalifikacije i završili su u grupi. Prošlog leta je postavljen cilj da se prođe grupa u Ligi Evrope, da se osvoji makar jedan od dva trofeja u kup takmičenjima u Škotskoj i da se sa Seltikom uđe u borbu za titulu.  Ali trebalo je zadržati udarnu iglu…

Za Morelosa su se letos interesovali Borusija Dortmund, Ajntraht iz Frankfurta, Lester…
“Mnogo je spekulacija o mom mogućem odlasku, ali nemam konkretnu ponudu. Znam da ima mnogo zainteresovanih klubova i čim ponude nešto konkretno, obavestiću klub. Sanjam o igranju u najjačim evropskim ligama, najviše o Premijer ligi i Primeri. Francuska i Italija takođe nisu loše. Veoma sam srećan zbog svega što sam uradio u Rendžersima, dao sam 30 golova u prošloj sezoni i imao sezonu karijere”, govorio je Morelos u maju.

A mediji na Ostrvu su govorili o ponudama od 12.000.000 do 13.000.000 evra iz Premijer lige. Međutim prava bomba je bila ponuda kineskog Hebeja. Rendžersima je ponuđeno 18.000.000 evra, a Morelosu 10.000.000 evra po sezoni za trogodišnji ugovor! U tom trenutku je u Glazgovu zarađivao 8.000 evra nedeljno?! Odnosno oko 415.000 evra godišnje. Rendžersi su morali da reaguju. Ostaviti nezadovoljnog igrača škodi sportskim ambicijama i njemu samom jer bi mogla da mu padne vrednost.

Prodati ga letos bi značilo odustajanje od svih zacrtanih ambicija. Morelos je dobio novi ugovor iako mu je stari trajao do leta 2022. godine. Produžio je ugovor do 2023. godine uz povišicu na 35.000 evra nedeljno, što je na godišnjem nivou preko 1.800.000 evra. Dakle četiri puta veća plata…

Posle toga je sve postalo mirnije.
“Nisam mnogo razmišljao kada sam dobio ponudu za novi ugovor jer mi je karijera mnogo napredovala u ovom divnom klubu. Imam sjajan odnos sa navijačima i shvatam koliko ovaj klub znači ljudima širom sveta. Zato želim da ostanem ovde, da postignem još golova i da usrećim te ljude”, rekao je letos Morelos po potpisu novog ugovora.

I Stiven Džerard je bio zadovoljan što se sve rešilo. U finišu sezone je Džerard tražio od kluba da kazni Morelosa nedeljnom platom zbog crvenog kartona koji je dobio i nervoze koju je počeo sve češće da pokazuje. Očigledno da mu glava nije bila mirna uz sve priče o avionima i milionima. Posle novog ugovora, svi su bili spokojni.
“Ako neko želi da bude veliki klub, mora u ovakvim situacijama da to pokaže i da zadrži svog najboljeg igrača. Alfredo je bio sjajan u Rendžersima i njegov golgeterski konto to najbolje govori. Veliki je takmičar i pobednik koji taj mentalitet prenosi na ekipu kada je koncentrisan. On je ono što treba Glazgov Rendžersima. Glasine o transferu treba samo da mu imponuju i da ga teraju da bude još bolji”, rekao je Džerard.

Novi ugovor i povišica Morelosu su smirili situaciju na Ajbroksu i Rendžeri predvođeni gol-mašinom iz Kolumbije su uleteli u ovu sezonu kao iz katapulta!

Gersi su prošli u Ligu Evrope kroz četiri kola kvalifikacija bez poraza. Morelos je na osam mečeva u kvalifikacijama dao osam golova. Uz tri asistencije. I pobedonosni gol u 90. minutu za prolaz protiv Legije u plej-ofu.

U prvenstvu Škotske su krenuli sjajno i trenutno se posle 12 kola nalaze bodovno poravnati sa velikim rivalom Seltikom. U 12 mečeva imaju 10 pobeda i po jedan poraz i remi. Morelos rastura u tandemu sa veteranom Džermejnom Defoom. Kolumbijac je dao devet, a iskusni Englez 10 od ukupno 35 golova Gersa. Miriše da ćemo konačno imati Old Firm za titulu.

A u Ligi Evrope? Džerardov tim blista!

U jednoj od najtežih grupa takmičenja sa Jang Bojsima, Portom i Fajenordom, Rendžersi su dva kola pre kraja poravnati na vrhu sa švajcarskim šampionom. U sjajnoj su situaciji da prođu dalje, a najviše su impresionirali u dvomeču sa Portom. Na Dragau je bilo 1:1 uz gol Morelosa, dok je Porto na Ajbroksu savladan 2:0 uz gol i asistenciju Morelosa. Kolumbijac u Ligi Evrope ima tri gola i asistenciju na četiri meča.

Da je dosadašnji deo sezone bio savršen za škotskog velikana i Morelosa, govori i takmičenje u Liga kupu Škotske. Stigli su do velikog finala sa Seltikom koje je na programu 8. decembra i šanse da osvoje prvi trofej posle mnogo godina. Morelos je odradio posao i u tom takmičenju. U četvrtfinalu i polufinalu je na dva meča upisao po dva gola i asistencije. Gde god se pojavi, rešeta mreže…

Alfredo Morelos je u dosadašnjem delu sezone računajući sva takmičenja postigao 21 gol i upisao sedam asistencija na 25 mečeva! Igra sezonu života i verovatno će prebaciti i brojku od 40 golova. A Rendžersi se nadaju da će ona doneti i neki pehar. Skoro osam godina se bilo kakav trofej čeka na Ajbroksu.

Ovih dana ostrvski mediji pišu da su Aston Vila i Vulverhempton ozbiljno naumili da u januaru krenu u borbu za transfer Alfreda Morelosa i da su spremili po 25.000.000 evra. Videćemo kako će Kolumbijac i Rendžersi odoleti tada. Ozbiljne pare se pominju, ali ima nešto i u trofejima. Morelos će svakako doneti veliki novac škotskom velikanu. To je neminovno. Ali svi na Ajborksu se nadaju da će im pre toga doneti i neki trofej.

Za ovih dve sezone i par meseci u Rendžersima, Morelos je dao 70 golova na 116 mečeva za Glazgov Rendžerse. Računajući onih 46 na 62 meča u Helsinkiju, ukupno je u Evropi dao 116 golova. I tek je peti Kolumbijac u istoriji koji je dao preko 100 golova u evropskom fudbalu. Pre njega su to uspeli Radamel Falkao, Karlos Baka, Adrijen Ramos i Džekson Martinez.

Doveden je za samo 1.200.000 evra, igrao je za platu od oko 400.000 evra. Uloženi novac je odavno isplatio. A Rendžers je sa njim pokazao kakvih sve igrača danas ima za relativno mare pare. Samo kada se pogleda malo dalje…

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara