Navijači Geteborga (©YouTube)
Navijači Geteborga (©YouTube)

Geteborgovi navijači planiraju prekid meča, kako bi pokvarili Malmeovo šampionsko slavlje

Vreme čitanja: 3min | pon. 28.10.24. | 09:33

Švedska na nogama uoči utakmice koja se igra ove nedelje od 19.10 časova, a posle koje će najverovatnije biti krunisan prvak

Prvu meč loptu fudbaleri Malmea su propustili pre nedelju dana. Tada nisu savladali poslednjeplasirani Vesteros i matematički obezbedili novu titulu u Švedskoj. Priliku za popravni imaju ovog ponedeljka od 19.10 časova, kada će ugostiti još jedan tim iz donjeg dela tabele Geteborg. Ako pobedi, aktuelni šampion će i matematički ostati van domašaja drugoplasiranog Hamarbija. Sve je spremno za slavlje, ali...

Prošlog vikenda se igrala još jedna bitna utakmica u Švedskoj, u direktnoj borbi za drugo mesto i izlazak u Evropu sastali su se Hamarbi i Jurgorden. Navijači Jurgordena su prekinuli Stokholmski derbi, divljali su i ubacivali pirotehniku na teren, a policija koja je obezbeđivala stadion naložila je da se meč prekine i odigra dan kasnije pred praznim tribinama.

Izabrane vesti

To je dalo ideju navijačima Geteborga, koji su po raznim forumima i društvenim mrežama počeli da kuju zaveru kako bi oni mogli da urade isto ove nedelje, kako bi upropastili slavlje Malmea. Jer, ako izabranici Henrika Ridstrema budu morali da overavaju titulu pred praznim tribinama, utisak na čitavu sezonu će im biti pokvaren i ostaće im gorak ukus.

Uglavnom, kada navijači zaista planiraju da urade tako nešto, to se ne piše javno na društvenim mrežama već se organizuje u tajnosti. Ipak, u Malmeu su maksimalno ozbiljno shvatili ovu opasnost, pa će podići oprez na viši nivo.

I mi smo došli do tih informacija, ali teško je proceniti koliko je zaista veliki rizik. To je scenario koji ćemo morati da uzmemo u obzir kada budemo planirali meč. Postoji rizik, čak i ako je on mali“, kazao je šef obezbeđenja Malmea Peter Narbe.


19.10: (1,48) Malme (4,40) Geteborg (6,75)


Policija Južne regije, koja je zadužena za obezbeđivanje grada tokom današnjeg dana, takođe će preduzeti dodatne mere. Komadant koji je zadužen za specijalne policijske operacije u vezi sa današnjom utakmicom, Mats Karlson, istakao je da se neće libiti da izda isto naređenje kao stokholmska policija ukoliko proceni da je bezbednost aktera meča ugrožena.

Ne smemo da dozvolimo da sportski rezultat utiče na našu konačnu odluku. Jednostavno, ne smemo da razmišljamo o rezultatu u toj situaciji. Razumemo da je to fudbalska dilema, navijači i te kako mogu da utiču na ekipu. Međutim, nama je bezbednost jedina stvar koja nam je važna, ništa drugo“, poručio je Karlson.

Švedska policija generalno više puta tokom jedne sezone ima problema zbog fudbalskih utakmica. Malme ima četiri rivala – Hamarbi, Jurgorden, AIK i Geteborg – a svaki od tih mečeva policija vodi kao utakmica visokog rizika.

U mnogim slučajevima problemi su bili rešeni pre nego što smo mi morali da reagujemo. Organizatori u Malmeu rade posao veoma efikasno“, objasnio je Karlson.

Da bi plavo-beli obezbedili i matematički 24. šampionsku titulu neophodna im je pobeda nad Geteborgom. U slučaju remija otićiće Hamarbiju na +6, dva kola pre kraja. U teoriji će onda tim iz prestonice moći još do trona, pošto u slučaju da dve ekipe imaju isti broj bodova odlučuje gol-razlika. Mada je i tu Malme daleko bolji, na +16 u odnosu na najbližeg pratioca.

U prvoj utakmici ove sezone Malme je bez problema savladao Geteborg u gostima sa 3:0. Međutim, Ridstremov tim je trenutno u lošoj formi, u poslednja dva kola je remizirao sa Vernemom i Vesterosom (po 1:1), a potom je prošlog četvrtka izgubio u Ligi Evrope od Olimpijakosa sa 1:0.

ŠVEDSKA 1 – 28. KOLO

Subota

Sirijus – Hamarbi 0:3 (0:2)

/Ture 19, 37, Tekije 71/

Mjelbi – GAIS 1:1 (0:0)

/Brorson 90+9 – Amatkaridžo 62/

Bromapojkarna – Kalmar 1:2 (0:0)

/Jensen 66 – Seatra 85, Islamović 88/

Nedelja

Vernamo – Norćeping 1:2 (0:1)

/Koto 86 – Niman 25, Traustason 59/

AIK Stokholm – Elfsborg 2:1 (1:0)

/Pitas 2, Beširović 68 – Hedlund 82pen/

Heken – Halmštad 0:1 (0:0)

/Turgot 71/

Ponedeljak

19.00: (1,62) Jurgorden (3,80) Vesteros (5,80)

19.10: (1,48) Malme (4,40) Geteborg (6,75)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Švedska 1FK GeteborgGeteborgMalme

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara