"Hattrick"
"Hattrick"

GEJMING: Da li igrate online fudbalske menadžere?

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.04.14. | 11:01

U poslednjih 15 godina sinonim za fudbalskog menadžera na bilo kojem operativnom sistemu ili igračkoj platformi je, bez sumnje, SiGames-ovo čedo Championship Manager, odnosno njegov postraskolni naslednik Football Manager. U svetu onlajn fudbalskih menadžera situacija je mnogo neizvesnija

Hattrick

HATTRICK
* Iz Švedske je još 1997. stigao prvi onlajn fudbalski menadžer

Izabrane vesti

Hattrick je među prvima probio led i krenuo na potpuno neistraženu teritoriju onlajn fudbalskih menadžera. Te 1997. omiljeni fudbalski grubijan Erik Kantona otišao je u penziju, Roberto Karlos je Francuzima zakucao čuvenu bananu, a Hattrick se pojavio u Švedskoj.

Svako ko je makar jednom u životu odigrao sezonu bilo kojeg fudbalskog menadžera, snalazi se u Hattricku bez problema. Kreiraj tim, postavi taktiku i treninge, juri dobre transfer-prilike i to je ukratko to. Hattrick je potpuno zadržao tu jednostavnost i spartanski old school vizuelni doživljaj. Ovde nema Bejla, Runija, Mesija; Bajerna, ali ni Milana ili Stouka. Zvezde Hattricka su Saša Kurčubić, Abel Frausto, Ibrahim Esterer koji igraju u klubovima kao što su FC Orthodox 05 Niš, Ville Warriors, Forza&Viola... Upravo to daje neku posebnu draž, jer su korisnici kreirali na hiljade klubova i izgradili ozbiljne ligaške sisteme. Srbija ima svoje lige, kao i drugih 100 i više nacija širom sveta.

Kreće se, logično, iz najniže divizije. Ukoliko imate malo "štofa" za ovakav tip igara, promocije ka višem rangu bi trebalo da budu rapidne, barem u prve tri sezone, a možete biti nominovani i za selektora nacionalog tima. Jedna sezona traje oko četiri meseca, a prvih nekoliko je potrebno iskoristiti za građenje ekipe od postojećih igrača uz poneki dobro procenjeni transfer, kao i u većini igara ovog tipa.

Adresa: www.hattrick.org
PLAĆANJE: Paketi za dodatne opcije (Hattrick supporter – nije neophodan).

ONLINE SOCCER MANAGER
* Fokus na vašim menadžerskim sposobnostima

Online Soccer Manager

Online Soccer Manager (OSM) možda nema popularnost Hattricka, ali je vizualno veoma dopadljiv i nudi igračima potpuno drugačiji koncept ligaškog takmičenja. Za razliku od drugih igara ove tematike, u OSM-u sa jednim klubom igrate samo jednu sezonu, a već sledeće sve kreće ispočetka, s tim da vaše menadžersko iskustvo raste. U praksi to znači da kada završite sezonu sa, na primer, Sautemptonom, sledeće možete voditi Rozenborg ili neki drugi tim u Jermeniji, Italiji, Srbiji... Svaka sezona je igra za sebe, što znači da nema vremenskog napretka, nema starenja igrača ili građenja tima. U OSM-u fokus je na samom menadžeru i njegovim sposobnostima.

To je i glavna prednost ove igre, jer imate na raspolaganju prave timove i igrače, koji igraju u ligama sa izmišljenim imenima, s obzirom na to da hiljade korisnika širom sveta žele da igraju sa Barsom i PSŽ-om. Taktika je ovde drugačija, nema dugoročnih planova, ulaganja u mlade nade – fokus je na trenutnom timu i pametnim transferima. Liga traje oko mesec i po dana, a utakmice se igraju svaki dan.

Igra je u osnovi besplatna, ali za neke dodatne opcije se mora uložiti pravi novac (izgradnja stadiona, dodatno osoblje, skauting igrača...). OSM kao podršku ima odlične aplikacije za Android i iOS, a može se igrati i na Fejsbuku.

Adresa: www.onlinesoccermanager.com
PLAĆANJE: Paketi za dodatne opcije u igri (dnevni i premijum tiketi – poželjni).

TROPHY MANAGER
* Jednostavan, ali iziskuje dosta vremena

Trophy Manager

Trophy Manager je sličan Hattricku, dolazi s veoma razgranatim ligaškim sistemom (čak i za Srbiju), pozamašnom bazom aktivnih menadžera i izmišljenim imenima igrača i klubova. Trenutno se igra 36. sezona (Hattrick je prešao 50), što dovoljno govori o uspešnosti ove igre.

Vizuelno najviše podseća na neke stare verzije izdanaka Premier Manager serijala. Odlično su odvojene celine u kojima vodite računa o svom timu (treninzi, omladinski tim, taktika), klubu (unapređenje stadiona, finansije) i transfer-delu (kupoprodaja igrača, skauting). Trophy Manager je jednostavan za snalaženje, ali mu je potrebno posvetiti vremena.

Za razliku od drugih igara iz žanra, ovde su timovi limitirani po pitanju broja stranaca (do pet u protokolu meča). Domaći igrači znaju da budu skupi, a sa početnim budžetom možete da računate na maksimalno tri-četiri dobra transfera. Cilj je izgraditi tim od mladih igrača, trenirati ih iz sezone u sezonu i obavezno uključivati u igru.

Kao i u Hattricku, i ovde možete preuzeti nacionalni tim i selektirati igrače iz liga širom sveta, ali tek nakon više sezona, ako ikada uspete da se dokažete među starosedeocima…

Adresa: www.trophymanager.com
PLAĆANJE: Paketi za dodatne opcije u igri (TM PRO – nije neophodan).

Igrate li vi onlajn menadžere? Koji vam je nadraži? Kakvi su vam rezultati? Radujemo se vašim komentarima.

Piše: Konstantin Milutinović (k.milutinovic@gmail.com)


tagovi

video igricaigricegejming

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara