Radost Hajduka (©HNK Hajduk.hr)
Radost Hajduka (©HNK Hajduk.hr)

Gatuzo nešto zna, Hajduk zaseo na vrh! Prvenac Rakitića i odbijen nalet Dinama

Vreme čitanja: 2min | ned. 06.10.24. | 22:13

Prvi put otkako se HNL igra sa deset timova, Bili su prvi krug završili bez poraza…

Leto je završeno neuspešno, kao i svako u poslednjih deset i više godina, pekle su najvijača Hajduka oči zbog onoga što su gledali. I kod kuće i na strani. Na evropskom frontu Bili nisu imali čime da se podiče, kao grom iz vedra neba odjeknulo je da odlazi Ivan Perišić, ali već sada je jednu pobedu odneo Đenaro Gatuzo.

Hajduk je reprezentativnu pauzu dočekao kao lider. Zaseo je na vrh, gledaju mu u leđa i Dinamo i Rijeka. Nije to prvi put, bilo je toga i ranije, međutim, prvi put otkako se HNL igra sa deset timova, Bili su prvi krug završili bez poraza. Italijanski stručnjak nešto zna, nešto što drugi nisu znali. Samo slaba će biti vajda od oktobarskog prvog mesta ako majsko sunce u Splitu ne bude grejalo kako nije već dve decenije.

Izabrane vesti

Ali, ostaće zabeleženo da je Đenaru Gatuzu pošlo za rukom što njegovim prethodnicima nije. Hajduk je posle devet kola bez poraza, na najvišoj je poziciji u šampionatu i u leđa mu gledaju najveći rivali. Zaokružio je prvu etapu ubedljivom pobedom nad Šibenikom – 4:0 (2:0), a dve stvari naročito mogu da raduju sve na Poljudu.

Prva je prvenac Ivana Rakitića. Probio je led na dodavanje Leona Dajakua, posle niza kratkih kombinacija. Druga je kontinuitet Bruna Durdova. Momak kome je tek 16 leta prošlog meseca postigao je najefektniji gol u hrvatskom prvenstvu, sa dva pogotka počastio je Goricu, da bi levica kaštelanskog bisera sevnula i protiv Šibenika. Zapravo, između te dve stvari može da se napravi inverzija, jer bi u budućnosti od tinejdžera trebalo daleko više da dobije.

Stvorio je Hajduk brdo prilika, poigravao se Marko Livaja i na kraju je za niz dodavanja kojima je saigrače izbacivao u situacije jedan na jedan nagrađen golom. A, svemu je prethodila majstorija Antonija Kalika. Spoljnom, kako je malo ko na Poljudu očekivao…

Majstor sa mora odbio je nalet Dinama. Konsolidovao se šampion povratkom Nenada Bjelice na klupu, ostvario i drugu pobedu u prvenstvu, te nakratko pobedom na gostovanju u Varaždinu pretekao splitski klub – 1:0 (1:0). Ali, ne zadugo. Nakon petarde Lokomotivi – minimalac u režiji Martina Baturine i Huana Kordobe.

Dinamo stoji rame uz rame sa Rijekom i sada pikira lidera, a u prethodnom mandatu Nenand Bjelica bio je kralj malih utakmicama.

HNL – 9. KOLO:

Petak

Istra – Osijek 2:1 (2:0)

/Jelenić 12ag, 22ag – Soldo 88/

Subota

Lokomotiva – Gorica 2:0 (1:0)

/Vranjković 26, Vrbančić 85/

Slaven – Rijeka 0:0

Nedelja

Varaždin – Dinamo 0:1 (0:1)

/Kodoba 35/

Hajduk – Šibenik 4:0 (2:0)

/Rakitić 2, Durdov 18, Kalik 62, Livaja 88/



tagovi

ex-Yu fudbalEX-YU ligeHajduk SplitDinamo ZagrebŠibenikVaraždinHNLĐenaro GatuzoNenad BjelicaIvan RakitićMarko LivajaBruno Durdov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara