Ilkaj Gundogan i Alehandro Balde (©Reuters)
Ilkaj Gundogan i Alehandro Balde (©Reuters)

Galatin posao iz snova - Ilkaj Gundogan! Stižu pozitivni signali, ali postoji i klauzula od 400.000.000

Vreme čitanja: 3min | sre. 29.05.24. | 11:31

Ipak, ne treba smetnuti sa uma u kakvoj se finansijskoj situaciji nalazi Barselona i da će Hansi Flik ima spisak želja, a one nisu jeftine...

Odneo je veliku pobedu na terenu Galatasaraj ove sezone nad Fenerbahčeom, i to kada se proslavlja 100. godišnjica od osnivanja Reapublike Turske, naslednice Otomanskog carstva. Imali su kompaktniji tim, jaču logistik, odbranili su titulu i biće učesnici redizajnirane Lige šampiona. A, to iziskuje i nova ulaganja.  

Ako nekome nije strano da troši abnormalne svote novca za istrošene zvezde ili igrače kojima je karijera u padu, to su turski velikani. Mauro Ikardi, Dris Mertens, Hakim Ziješ, Vilfrid Zaha, Seržo Oliveira, Tangi Endombele, Lukas Toreira... Igrača koliko voliš sa ogromnim iskustvom u najjačim evropskim ligama. Galatasaraj se tu neće zaustaviti, uskoro će krenuti po nove zvezde, a prava bomba bio bi potpis Ilkaja Gundogana!

Izabrane vesti

Ne šale se na Bosforu, spremni su da podignu ulog i iz Barselone već ovoga leta dovedu nemačkog reprezentativca turskih korena. Bez ikakve zadrške i uvijanja prvi čovek turskog šampiona najavio je veliku ofanzivu istanbulskog kluba.

“Moramo da potpišemo trojicu igrača da bismo bili kompetitivni u Ligi šampiona. Možda je došlo vreme da dovršim posao iz snova, da potpiše Ilkaj Gundogan”, rekao je Galatin predsednik Dursun Ozbek.

Zaista bi to bio posao iz snova, jedan od većih letnjih transfera, međutim, koliko je zapravo realno da to realizacije dođe?

Zdrav razum kaže da nisu velike, ali...

Ilkaj Gundogan je prošlo leta kao slobodan igrač stigao iz Mančester Sitija u Barselonu i to prilikom potpisao dvogodišnji ugovor. Dakle, vezan je za katalonski klub do 2025. i na sve to jasno je definisana klauzula o otkupu. Koliko god da Turci troše, a troše sumanuto, i za njih je 400.000.000 evra preozbiljna para.  

Ilkaj Gundogan u prodoru (©Reuters)Ilkaj Gundogan u prodoru (©Reuters)

Klauzula postoji, ali ne treba smetnuti sa uma u kakvoj se finansijskoj situaciji lazali Barselona. Krajnje zamršenoj, komplikovanoj. Prethodnih prelaznih rokova imala je problem sa registracijom igrača. Ćavi Ernandes nije mogao momentalno da računa na one koji su potpisani. Hansi Flik će ga naslediti, uskoro će biti promovisan u novog trenera. Ima spisak želja, a one nisu jeftine...

Na listi su Jozua Kimih, kome kroz godinu dana ističe ugovor sa Bajernom i tu bi Barselona mogla da dobije popust, jer minhenski klub rizikuje da izgubi igrača narednog leta i ostane praznih šaka. Zatim Dani Olmo i i David Raum iz RB Lajpciga, kao i Džeremi Frimpong iz Bajer Leverkuzena, za koga je precizno određena cena do početka Evropskog prvenstva - iznosi 40.000.000 evra.  

Ukoliko katalonski klub ne bude prodavao, neće moći ni dakupuje. Ponovo bi bio ograničen isključivo na slobodne agente. Teško da je takav dogovor sa Hansijem Flikom. Izvor prihoda će morati da se pronađe, a prodaja Ilkaja Gundogana bi mogla da pokrpi određene rupe i potpomogne jedan ulazni transfer.

Jedina nepoznanica jeste da li je Hansi Flik spreman da ga se odrekne, jer trenutno ima jezičku barijeru. Španski ne govori, u procesu je učenja, pa bi Ilkaj Gundogan mogao da mu bude desna ruka tokom prvih meseci boravka u Kataloniji.Istina, insistira nemački tener na angažovanju čoveka koji bi bio spona između njega i igrača, i rado bi na tom mestu video Tijaga Alkantaru, Havija Martinesa, Marka Bartru ili Ivana Rakitića. No, postoji jedan problem, a on glasi: svi oni se i dalje aktivno bave fudbalom.  

Komplikacija je mnogo, ali šta je pa jednostavno? 

Dobra stvar za Galatasaraj jeste što je, navodno, već dobio pozitivne signale od Ilkaja Gundogana kada su se odgovorni ljudi iz turskog kluba sa njim sastali u Nemačkoj. Ako je zaista tako, s punim pravom Dursun Ozbek, koji je na predsedničkoj funkciji od 2022. i pre toga ima niz godina u kojima je bio na različitim ovlašćenjima u timu sa Bosfora, može da sanja da će sebi ispuniti najveću želju.



tagovi

Letnji prelazni rok 2024BarselonaGalatasarajIlkaj Gundogan

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara