FOTO: AFP
FOTO: AFP

Furiozni Sen Žiloaz čeka titulu 89 godina i ne ispušta prvo mesto, Genk umeo da pobedi samo u Leskovcu

Vreme čitanja: 3min | ned. 08.10.23. | 21:36

Karambol na vrhu Župiler lige i dalje se ne raščišćava, klub iz Brisela u pol poziciji

Izmakla je titula belgijskog šampiona Sen Žiloazu prošle sezone u poslednjim minutima lude trke. Nije to na dugoročne staze slomilo elan u klubu, samo ga je dodatno osokolilo da još jače napadne najvredniji domaći trofej.

Nije prepustio klub iz Brisela lidersku poziciju u aktuelnoj sezoni gradskom rivalu Anderlehtu ni nakon desetog kola. Ekipa nemačkog stručnjaka Aleksandera Blesina trijumfovala je na gostovanju Sint Trojdenu 4:0 (2:0), za sedmu pobedu u Župiler ligi, a treću uzastopnu.

Izabrane vesti

Krajem prvog poluvremena otpor domaćina slomio je Alesio Kastro Montes, jedno od najvećih letošnjih pojačanja Sen Žiloaza. Bio je ovo prvenac u dresu novog kluba za igrača pristiglog iz Genta u finišu prelaznog roka. U nadoknadi prvog dela jedanaesterac za domaćina realizovao je Gustaf Nilson, pa je već tada sve bilo rešeno. Švedski napadač upisao se i drugi put u strelce u 58. minutu, povećavši vođstvo na 3:0. Da Sen Žiloaz ima mnogo oružja s kojim može da ugrozi protivnika potvrdio je rezervista Mohamed Amura. Alžirac je u 86. minutu postavio konačnih 4:0. Ovaj klub je čak 11 puta bio šampion Belgije, ali poslednji put davne 1935. godine. Čini se da se sada kuva nešto veliko.

Biće borba za prvaka verovatno jednako zanimljiva kao prošle. Za sada su se uz Sen Žiloaz, iskristalisali Anderleht i Gent kao konkurenti za titulu. U toj trci sve je jasnije da neće učestovovati Genk. Popularni Štrumpfovi su nakon rutinskog trijumfa nad Čukaričkim u Leskovcu (2:0) remizirali na gostovanju Gentu 1:1. Razočaravajuć rezultat, budući da je tim Vutera Vrankena vodio golom švajcarskog fudbalera Andija Zećirija sve do pet minuta pred kraj, a onda je izjednačio 22-godišnji vezista Matis Samoas. Za mladog Belgijanca ovo je bio tek šesti pogodak u karijeri u domaćem šampionatu.

S jedne strane treba odati veliko priznanje Genku za niz od 13 utakmica bez poraza u svim takmičenjima. Još je Olimpijakos 10. avgusta u kvalifikacijama za Ligu Evrope poslednji pokorio ovaj tvrdi tim. Uprkos činjenici da ih niko nije porazio tako dugo, ne mogu biti prezadovoljni u Genku. Masa remija značajno ih je udaljila od vrha tabele, odigrali su ih četiri zaredom, a pobeda u Leskovcu im je jedina u poslednjih tridesetak dana. Sve je to dovoljno tek za sedmu poziciju sa sedam bodova zaostatka za liderom.

BELGIJA 1 - 10. KOLO

Petak

Šarlroa - Molenbek 2:1 (0:0)

/Dabag 90, Dragsnes 90+3 - Gej 82/

Subota

Serkl Briž - Leven 3:2 (2:2)

/Denki 3, 37, 87 - Šlomo 4, Banzuzi 44/

Vesterlo - Kortrajk 1:0 (1:0)

/Daci 35/

Anderleht - Mehelen 3:1 (1:0)

/Strejkens 14, Dolberg 60, Amuzu 90 - Storm 73/

Nedelja

Standard - Klub Briž 2:1 (1:0)

/Bokadi 11, Prajs 90 - Skov Olsen 85/

Antverpen - Epen 4:1 (2:1)

/Vermeren 14, Balikviša 34, Paeshujs 61, Muja 90 - Nuhu 11/

Gent - Genk 0:1 (0:0)

/Zećiri 63/

Sint Trojden - Union Sen Žiloaz 0:4 (0:2)

/Kastro Montes 37, Nilson pen 45+1, 58, Amura 86/



tagovi

GentGenkUnion Sen ŽiloazŽupiler Pro liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara