Alehandro Grimaldo izvodi slobodnjak protiv Srbije u Beogradu (Star Sport)
Alehandro Grimaldo izvodi slobodnjak protiv Srbije u Beogradu (Star Sport)

Furija dve i po decenije van Kordobe i sedam godina bez gola iz slobodnjaka

Vreme čitanja: 2min | uto. 15.10.24. | 12:29

Crna tradicija Španije koja će, nadamo se, ostati na snazi i nakon večerašnjeg duela 4. kola Lige nacija

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Kordobe)

Nije Srbija dala gol van šesnaesterca skoro pune dve godine, još otkako je Sergej Milinković Savić pogodio protiv Kameruna onog sumornog katarskog popodneva. Sumornog jer je Srbija tada neshvatljivo prokockala vođstvo od 3:1. Jeste taj period prilično dug, ali i Španija se pred večerašnji okršaj sa Orlovima (20.45, stadion Novi Arhangel u Kordobi) suočava sa jednom prilično crnom tradicijom.

Izabrane vesti

Stigla je Crvena Furija u jedan od tri najlepša andaluzijska grada prvi put od 2001. godine i prijateljske utakmice sa Japanom. Karte su planule, prema nezvaničnim informacijama za sedam minuta. Kupili su domaći navijači i kontingent namenjen srpskoj publici, jer Srbima nije lako doći do Kordobe. Direktan let iz Beograda ne postoji, dolazak u grad koji preseca reka Gvadalkivir nikako nije jeftin, iako su mu cene za nijansu niže od beogradskih. Stoga, takođe prema nezvaničnim informacijama, očekuje se tridesetak Srba na tribinama na koje Iinače staje 20.500, a večeras 1.000 ljudi manje.

Kao i Srbiju, i Špance muči jedan prilično opterećujući, negativan niz. Više od osam godina prošlo je od njihovog poslednjeg gola postignutog direktno iz slobodnog udarca. Beše to petog septembra 2017. godine u onom masakriranju Lihtenštajna od 8:0. Zavukao se tu i majstorski pogodak omalenog majstora Davida Silve, već godinama bivšeg reprezentativca Španije.

Zapravo, A selekcija sa Pirineja je zatresla mrežu direktno iz slobodnjaka 2021. godine. Huan Miranda, danas levi bek Bolonje je pogodio, na papiru je to bila A selekcija, ali su je činili U21 reprezentativci koje je tada predvodio sadašnji selektor Luis de la Fuente. Ta grupa momaka okupljena je samo za prijateljsku utakmicu sa Litvanijom (4:0) u jeku korona virusa, a nakon nje, prvi ešalon španskog reprezentativnog fudbala nastavio je da maršira.

Ko zna koliko je puta od Davida Silve Španija pokušala da stane na put ovoj tradiciji... Pa i u Beogradu pre mesec i kusur dana, nakon što je Krisijan Belić požuteo nakon starta nad Laminom Jamalom, Alehandro Grimaldo je namestio loptu i sjajno šutirao. Međutim, Predrag Rajković je bio spreman za paradu.

Osim Grimalda, čoveka koji je od svojih 36 golova u seniorskom fudbalu čak 15 isporučio iz slobodnjaka, koji je po dolasku u Leverkuzen prva dva gola postigao van otvorene igre, Furija nema izrazitog specijalistu za slobodne udarce.

Ako i bude prilika za Grimalda, uzdamo se u Rajkovića i njegovu vrhunsku formu i nadamo da će crna tradicija Španije nastaviti da živi i posle Kordobe.


tagovi

Fudbalska reprezentacija Španijefudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara