Navijači HJK Helsinkija (©AFP)
Navijači HJK Helsinkija (©AFP)

Fudbal u Finskoj: HJK, pa 200 mesta prazno...

Vreme čitanja: 2min | sub. 03.08.24. | 14:11

Aktuelni šampion i jedini tim koji nikada nije ispadao iz elitnog ranga ove subote od 18 časova gostuje fenjerašu Lahtiju u potrazi za bodovima koji bi ga učvrstili na liderskoj poziciji

Fudbaleri HJK Helsinkija su osvojili šest od poslednjih sedam titula u Finskoj, apsolutni su rekorderi po broju pehara, a od nedavno su postali još jedan jedinstven klub u svojoj zemlji. Prebacili su granicu od 1.000 odigranih utakmica u elitnom rangu finskog fudbala, susret sa Lahtijem (subota, 18) biće im 1.002.

Postao je aktuelni šampion tako prvi klub koji je probio granicu, a još dugo mu se neće niko priključiti. Po broju mečeva u finskoj eliti prate ga Inter Turku sa 798 utakmica, Haka i KuPS sa 736, pa RoPs sa 732… Kako prema trenutnom sistemu ekipe igraju po 27 utakmica u sezoni (ne računajući baraž za Ligu konferencije) moraćemo da sačekamo nekoliko godina da još neko dođe do hiljadarke.

Izabrane vesti

Prvenstvo Finske je postalo profesionalno takmičenje 1990. godine, a HJK je jedini klub koji je učestvovao u svakom prvenstvu. Svi ostali su barem jednom ispali u drugi rang.

HJK je bio prvak 33 puta, a za sada je na dobrom putu da osvoji i 34. titulu. Trenutno je prvi na tabeli, doduše samo zbog toga što je odigrao jedan meč više od KuPS-a, sa kojim je bodovno izjednačen. Obe ekipe imaju po 34 poena, SJK ih prati sa 32, a nisu daleko ni Ilves, VPS i Haka.


18.00: (7,25) Lahti (4,40) HJK Helsinki (1,40)


Posle 22. kola (svi osim HJK-a i Intera su odigrali po 17) liga će se podeliti na dva dela, plej-of i plej-aut. Tamo će se odigrati još pet kola, posle čega će se odrediti šampion, učesnici u takmičenjima UEFA sledeće sezone i timovi koji će ispasti u drugu ligu.

HJK bi ove subote trebalo lako da dođe do novih bodova, pošto gostuje najslabijem timu u ligi. Lahti je ostvario samo jednu pobedu iz 17 mečeva, uz sedam remija i devet poraza. Najozbiljniji je kandidat za ispadanje.

U prvom prvenstvenom duelu ove sezone, sredinom aprila, HJK je u Helsinkiju preslišao Lahti sa 4:0. Junak je bio dvostruki strelac Topi Keskinen, koji je trenutno najefikasniji igrač HJK-a u prvenstvu ove sezone (šest golova).

FINSKA 1

Subota

18.00: (7,25) Lahti (4,40) HJK Helsinki (1,40)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Finska 1HJK Helsinkilahti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara