Romelu Lukaku (©AFP)
Romelu Lukaku (©AFP)

Fudbal pretvoren u forenziku, sudije kao geometri: Lukaku najnesrećniji čovek na Euru

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.06.24. | 09:46

Pod ruku sa Belgijancem može još samo češki štoper Hranač

Digla se prašina zbog odluke Entonija Tejlora da poništi pogodak Ćavija Simonsa protiv Francuske, jer je Denzel Damfris bio u neposrednoj blizini Majka Menjana, ometao ga, zaklanjao mu vidik i onemogućio da reaguje. Veliko je pitanje da li bi i uspeo da stigne do lopte. Sporan detalj, a igračima i trenerima – što onima koji su na Euru, što onima koji nisu – polako po živcima počinje da šeta VAR tehnologija.

Premeravanja i izvlačenja linija koštala su Romelua Lukakua tri pogotka. Dva su mu poništena protiv Slovačke, jedan u duelu sa Rumunijom. Bio je milimetarski, barem to pokazuje slika, tačnije trenutak u kome je zamrznuta i potom izvučene crte. No, mnogi joj ne veruju i stava su da je fudbal prestao da bude fudbal, već da više liči na kakvu ozbiljnu nauku.

Izabrane vesti

Treći skinut gol sa konta Romelua Lukakua izbacio je iz takta Ejndža Postekoglua.

„Nemojte da počinjem! Frustriran sam, fudbal smo pretvorili u forenziku, gledaju se milimetri. Da nema ofsajd tehnologije, taj gol bi važio. Niko ništa ne bi rekao“, poručio je trener Totenhema i nastavio u nešto mirnijem tonu:

„Kada se ostvaruje kontakt sa loptom? Videlo smo krajnji proizvod, a ne kada je pas odigran. Sve ovo je promenilo igru, nisam fan toga (video tehnologije prim. aut). Jedina pozitivna stvar je što to brzo rade“.

Ni Jan Rajt ne gleda blagonaklono na celu situaciju.

„Kao napadač, nikada neću moći da prihvatim takvu vrstu ofsajda, posebno kada napadač pokušava da se izvuče. Mi govorimo o nekakvoj prednosti napadača u situaciji kada je na isti način okrenut kao defanzivac, u istom su položaju i to se analizira. Ljudi kažu da je to ofsajd. Ne mogu to da prihvatim kao ofsajd“.

Dakle, do sada na Evropskom prvenstvu: Romelu Lukaku – VAR 0:3!

Belgijanac je postigao više golova od ijednog drugog igrača. Ali, za sada nema upisan ni jedan. Žorž Mikautadze (Gruzija), Džamal Musijala (Nemačka) i Ivan Šranc (Slovačka) dali su dva. Najviše je palo autogolova – čak šest.

Negativne statistike za Romelua Lukakua ima na izvoz. Osma puta je šutirao na turniru (po tom parametru drugi, po narednim prvi), pet puta na go, četiri šanse je promašio, ima i tri ponišztena gola... Čak 18 puta je u protivničkom kaznenom prostoru dodirnuo loptu, više kontakata od svih na Evropskom prvenstvu ima samo Žeremi Doku – 23. I saigrači su počeli da se šale na račun korpulentnog belgijskog napadača.

„Romelu Lukaku ima velike prste na nogama, to je činjenica“, prokomentarisao je Jan Vertongen.

Gol neće Big Roma, ali frustriran nije. Makar to ne oseća Kevin de Brujne, a posle toliko godina deljenja terena trebalo bi da ga poznaje u dušu.

„Ne osećam da je Lukaku frustiran zbog toga (poništenih golova prim. aut). Asistirao je Juriju Tilemansu, otvorio prostor mnogim igračima, posebno meni kod pogotka. U svakom slučaju, postigao je tri gola“.

Do sada je Romelu Lukaku najnesrećniji igrač Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Pod ruku sa Belgijancem može samo Robin Hranač. Greške štopera Viktorije Plzenj skupo su koštale Čehe. Dao je autogol, uštopovao pas Pedra Neta i servirao loptu Fransisku Konseisau za preokret Portugalije u nadoknadi. Da bi na sve to u duelu sa Gruzijom igrao rukom i skrivio penal. Na rubu su eliminacije...



tagovi

EURO 2024Fudbalska reprezentacija BelgijeRomelu LukakuAngelos PostekogluJan Rajt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara