Printscreen
Printscreen

Frustrirani, krhki, za Milenkovića nedovoljno jaki: Pojavi se srpska stena i prekide medeni mesec

Vreme čitanja: 4min | ned. 15.09.24. | 11:04

Isti oni koji su se dve sedmice ranije šepurili Old Trafordom, udarili su nasred Enfilda u bedem satkan od odvažnosti i čvrstine

Igra u meso, do koske, beskrupulozni ulasci u svaki duel sa skupocenim nogama Mohameda Salaha, Luisa Dijasa, Dijoga Žote i ponajviše Darvina Nunjesa. Teško da je Arne Slot mogao i da zamisli, da će mu medeni mesec prekinuti odbrana Notingem Foresta, ista ona za koju se očekivalo da će biti među najkrhkijima u ligi. Umesto toga, upravo su igrači Liverpula naspram šumarske straže delovali kao da su napravljeni od porcelana, kao da su oni zaplašeni impozantnom pojavom stasitog momka što je tek zakoračio u Premijer ligu, a ne on jednog od najkultnijih mesta u svetu fudbala.

Ličio je Nikola Milenković na igrača kom je u uho instrukcije kako da se postavi, šta da radi protiv takvih aždaja, šaputao ne Nuno Espirito Santo, već Brajan Klaf lično. Onim najstarijim navijačima Notingema moglo je da ustreperi srce, mogli su da se na jedno popodne vrate i pomisle da je 1979. godina, da su na Olimpijskom stadionu u Minhenu i da gledaju kako Viv Anderson, Trevor Frensis i društvo osvajaju Evropu.

Izabrane vesti

A setimo se samo čitavog neobećavajućeg konteksta transfera srpskog štopera od pre dva meseca. Leta 2018. godine, Nikola Milenković je završio svoju prvu sezonu u dresu Fjorentine, učestvovao na Mundijalu u Rusiji i postao predmet interesovanja nekolicine klubova iz grupe najplatežnijih u Evropi. Činilo se tada da je samo pitanje prelaznog roka u kom će srpski štoper potpisati za neki od elitnih klubova, ali kako se igrački napredak nije nastavio očekivanom brzinom, tako je i Milenković godinama tavorio u prosečnosti kluba u kom su upravo defanzivci najčešće trpeli najviše pritiska , bez mogućnosti da njihovi kvaliteti dođu do izražaja u kontinuitetu.

ČASTIMO 500 RSD ZA KLAĐENJE! ODIGRAJ JEDAN MEČ PREMIJER LIGE

Kao član uspavane Fjorentine, u već 27. godini, prošao je Milenkovićev transfer u Notingem Forest bez prevelike pompe, a da je to možda jedan od najboljih poteza nekog od engleskih klubova na transfer pijaci (proporcionalno potrošenom novcu) konačno su počeli da razmišljaju i u Engleskoj. Jedna subota bila je dovoljna da tamošnji analitičari u sitna crevca raščlanjuju Nikoline poteze, ocene ih briljantnim i istaknu u prvi plan možda i Milenkovićev najveći kvalitet - fanatičnost do srži, nemogućnost da se uplaši bilo kakvog autoriteta, bilo protivničkih igrača ili mesta na kom treba da sačuva svoju mrežu.

Jednom takvom reakcijom je nagrađen je za sve dobro što je uradio, jer je na ivici sopstvenog kaznenog prostora ne samo zaustavio prodor Darvina Nunjesa, već je otvorio kontru iz kog je Forest dao gol. O tome je govorio i legendarni Alan Širer.

„Milenković i Muriljo... To je nevoravatna količina tela koja je u sredini i koja se bori da stigne da sve zatvori. Stani na put, blokiraj... To su sve Forestovi glavni ciljevi. Milenković je fizički bio prejak za Darvina Nunjesa, kada je Urugvajac ušao nije mogao da uradi baš ništa pored Milenkovića, bilo je frustrirajuće. Mogao je samo da gleda kako ga zaustavlja", hvali Nikolu Širer.

U ligi u kojoj su igrači poput Šadija Rijada, Sepa Van Den Berga, Lojda Kelija, Tosina Adarabijojoa koštali više ili isto kao popularni Bleki , činilo se (bar juče) da je Milenković igrač više klase od pomenutih defanzivaca, da je u ravni sa momcima koji koštaju dva ili tri puta više od 14.300.000 evra, koliko je Viola dobila.

Može se polemisati o Salahovom (ne)zadovoljstvu na Enfildu ili Dijasovom privikavanju na povratak iz Kolumbije s reprezentativne pauze. Ništa to ne bi smelo da oduzme jedno veliko popodne Ole Aine, Aleksa Morena, Murilja i Nikole Milenkovića, četvorke koja je prekinula medeni mesec Arnea Slota. Prvi put mu pokazala da u Premijer ligu ne možeš tek tako da ušetaš i srušiš sve pred sobom, barem u kontinuitetu, čak i da je to jedan od na papiru kandidata za ispadanje. A za Milenkovića sada gori nova nada, velika kao bedem čiji je deo činio na Enfildu, nada da je možda baš ovo prekretnica kakvu u Fjorentini nije mogao da ima, u povratak na put igrača kom se još u 21. godini predviđalo da će nositi dres elitnog kluba.



tagovi

Darvin NunjezNikola MilenkovićNotingem ForestLiverpul

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara