Embape i Grizman (©Reuters)
Embape i Grizman (©Reuters)

Francuski problemi s pozicijama: Da li je Embape devetka i zašto se Grizman izgubio

Vreme čitanja: 2min | ned. 08.09.24. | 14:55

Navijačke nedoumice, ali i nedoumice za Didijea Dešana

Šampioni sveta 2018, pa finalisti 2022. Zatim i polufinalisti na Evropskom prvenstvu. Reklo bi se da sve ide kako treba za reprezentaciju Francuske. Ali kada imaš takve asove, navijači se teško mire sa bilo čime osim sa titulama. I sada kada ih nema “već” četiri godine, a Francuska je od Italije pretrpela težak poraz (1:3) javnost je prilično zabrinuta.

I kad je tako – traži odgovore. Na pitanja koja prva upadaju u oči. Prvo, da li je Kilijan Embape centralni napadač? Ili mu ipak više leži da bude levo krilo što je pozicija na kojoj se i proslavio? I drugo, da li je selektor Didije Dešan izgubio Antoana Grizmana zato što mu je, osokoljen njegovom fudbalskom inteligencijom, prečesto menjao pozicije?

Izabrane vesti

Na ovo prvo pitanje, sam Dešan tvrdi da ima odgovor, mada je pitanje koliko će se on dopasti navijačima.

Embape je napadač koji igra na centralnoj poziciji koja mu odgovora jer mu daje dosta slobode. Ali ako mislite da je on klasičan ‘sidraš’, on to nije. Ali kao centralni napadač igra u reprezentaciji, a igra i na klupskom nivou. Sloboda je on što je njemu potrebno. Nije napadač koji će da sedi u kaznenom prostoru, niti je sidraš. Ali će da organizuje sve oko sebe i pobrine se da dobijemo budemo komplementarni”, trudio se da objasni Dešan, uveren da to što Francuski izgubi igrajući bez klasične devetke Embape nadoknadi na drugi način.

O Grimanovom slučaju je pak govorio sam Grizman. Svestan da još od Evropskog prvenstva ne igra onako kako je navikao navijače. Veruje, baš zbog tih promena pozicija zbog kojih je sa 33 godine izgubio i mesto startera.

Moja najbolja pozicija? Uvek je bila u središtu, jer tu imam osećaj slobode. Potrebno mi je da se osećam dobro, jer moja igra zavisi od moje glave. Ako sam srećan sve je dobro. Ako sumnjam i preispitujem se to se odmah vidi. I to se desilo na Evropskom prvenstvu… Imalo je to dosta veze sa pozicijama i taktikom… Jesu to sve taktički izbori koje moraš da poštuješ čak i kad si ljut, jer tim je iznad svih. Ali nije to bio moj najbolji turnir”, rekao je Grizman za Telefoot.

Sad naravno, biće tu uvek i onih koji ne vole istinske zvezde i koji će reći da je baš forsiranje Embapea uništilo hemiju u timu. Što verovatno nije tačno, jer su njih dvojica savršeno funkcionisali kada je 2018. Fracuska pokorila planet. Ali biće i takvih, a oni će se hraniti poslednjom izjavom Nasera Al Kelaifija, prvog operativca Pari Sen Žermena, koji je verovatno i dalje besan zbog Embapeovog odlaska u madridski Real rekao:

Zvezda Pari Sen Žermena više nije jedan individualac, već ceo tim. I on sjaji najsjajnije”.

Francuska u ponedeljak u Ligi nacija igra protiv Belgije.


tagovi

Fudbalska reprezentacija FrancuskeKilijan EmbapeAntoan GrizmanLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara