Jusuf Fofana (©AFP)
Jusuf Fofana (©AFP)

Fofana uzeo stvari u svoje ruke i odveo Monako u Ligu šampiona (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.04.24. | 23:08

Ne još zvanično, ali biće čudo ako se Kneževi sledeće sezone ne nađu među elitom evropskog fudbala

U možda najvažnijoj utakmici sezone Monako je kao domaćin savladao Lil sa 1:0 i ostavio ga na velikih šest bodova zaostatka svega četiri kola pre kraja Lige 1. To znači da su se Kneževi verovatno zacementirali na drugoj ili trećoj poziciji francuskog prvenstva (pošto je PSŽ već pri kraju organizacije šampionske proslave), odnosno na pozicijama koje vode među elitu evropskog fudbala sledeće sezone.

S obzirom na formu u kojoj se nalaze - bez poraza od 18. februara (šest pobeda i dva remija) - Kneževi su i zaslužili povratak posle godinu dana pauze. Kada je bilo najpotrebnije povući, izabranici Adolfa Hitra su to i učinili. U dve vezane utakmice savladali su direktne konkurente Brest i Lil.

Izabrane vesti

Junak večerašnje pobede bio je defanzivni vezista Jusuf Fofana. U 61. minutu je oduzeo loptu Dogama u začetku napada, sjurio se ka golu Lukasa Šavalijea i precizno šutirao. Kroz noge štoperu Leniju Joru, što je dodatno otežalo posao gostujućem golmanu.

Do kraja prvenstvene trke Monako će igrati još protiv Liona i Monpeljea u gostima, a Klermona i Nanta kod kuće. Izuzev nekadašnjeg šampiona iz Liona, koji je deveti na tabeli, svi ostali su u donjem delu tabele. Takav raspored dodatno otežava posao fudbalerima Bresta (koji su na -5 bodova) i Lila (koji su na pomenutih -6).

Najprijatnije iznenađenje Lige 1 ove sezone, a i u celoj Evropi, Brest očekuju okršaji sa Renom i Tuluzom u gostima, a Nantom i Remsom kod kuće, dok će Lil igrati protiv Meca i Nanta na strani, te Liona i Nice pred svojim navijačima.

Imali su Kneževi dosta turbulentnu sezonu, ali su u drugom delu uspeli da pronađu formu i hemiju sa austrijskim trenerom, što bi kao nagradu trebalo da im donese povratak među najbolje na kontinentu.

Paralelno sa utakmicom u Monte Karlu odigran je duel Olimpik Marselja i Nice u kojem nije bilo pobednika - 2:2. Iako su celo drugo poluvreme imali igrača više, gosti su nakon 1:1 po odlasku na odmor u nastavku morali da jure bod pošto je Pjer Emerik Obamejan u 56. minutu iz penala (o kojem bi se moglo diskutovati) postigao svoj 13. pogodak ove sezone u prvenstvu, uz 12 na međunarodnoj sceni i jedan u Kupu Francuske.

Prethodno je u 13. minutu Teremas Mofi doneo vođstvo gostima, a Žonatan Klaus u 31. izjednačio. Na dvadesetak minuta pre kraja za, ispostaviće se konačnih 2:2, pogodio je Melvin Bard lepim udarcem sa distance. Uspeli su gosti da izbegnu poraz, ali žaliće zbog prednosti igrača više celo drugo poluvreme, nakon što je u nadoknadi prvog dela drugi žuti karton dobio Faris Mumbanja.

Samo jedan bod nije od velikog značaja Nicinim fudbalerima u trci za Ligu šampiona.

FRANCUSKA 1 – ODLOŽENI MEČEVI 29. KOLA

Sreda

Lorijan - Pari Sen Žermen 1:4 (0:2)

/Bamba 73 - Dembele 20, 60, Embape 22, 90/

Monako - Lil 1:0 (0:0)

/Fofana 61/

Marselj - Nica 2:2 (1:1)

/Klaus 31, Obamejan 56 - Mofi 13, Bard 72/



tagovi

Jusuf FofanaMonakoLiga 1Francuska Liga 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara