Jirgen Klop i Pep Gvardiola
Jirgen Klop i Pep Gvardiola

Finale - reakcija ili fudbalski totalitarizam

Vreme čitanja: 5min | ned. 07.02.21. | 09:31

Liverpul dočekuje Mančester Siti u okršaju koji bi mogao da odluči dalji tok prvenstvene trke u Premijer ligi

Meč sezone. Finale. Dvoboj Liverpula i Mančester Sitija već početkom februara mogao bi da determiniše šampionsku trku u Premijer ligi, odnosno rasprši snove Redsa o odbrani trona i isturi Građane kao jedine legitimne kandidate za krunisanje. I obratno. Današnji duel na Enfildu, u sklopu 23. kola prvenstva Engleske, toliko je važan, da je u situaciji da vrati neizvesnost oko pitanja koje se toliko nametalo u uvodnim rundama - ko je zaista najbolji na Ostrvu?

Lista konkurenata u ovosezonskoj borbi za titulu u Premijer ligi bila je dugačka. Osim protagonista ključnog susreta, Mančester Junajted, Lester, Čelsi i Totenhem figurirali su kao potencijalno najozbiljniji kandidati. Ali, taman kada bi pokazali rešenost, nanizali nekoliko pobeda, ugušili bi se, u većoj ili manjoj meri, tačno onda kada bi u javnosti počelo da se o njima govori kao o pravim izazivačima za titulu.

Izabrane vesti

I dok je Siti od starta zaostajao, imao i nekoliko mečeva manje u odnosu na rivale i posmatrao ostale kako seire nad njegovim mršavim bodovnim saldom,

Pep Gvardiola je očigledno bio svestan da do cilja treba preći 38 prepreka. I da je prejudiciranje veoma "skupo" u ranoj fazi kampanje.

Dugotrajnost, konstantnost i sposobnost prevazilaženja povreda su suštinski i krucijalni parametri koji donose prevagu, što je, između ostalog, ekipu sa Etihada vinulo na čelo kolone. Na poziciju u kojoj sve zavisi od Bernarda Silve, Rahima Sterlinga i družine.

Mančester Siti je vrlo samouvereno "probio prvu liniju" na tabeli Premijer lige. Neporažen je u svim takmičenjima od 21. novembra, iza sebe ima seriju od devet pobeda u šampionatu, uz samo jedan primljeni gol u tom opsegu, i u ovom trenutku Građani zaista izgledaju kao najozbiljniji kandidati za vraćanje pehara prvaka na Etihad. U januaru je Siti pobedio na svih devet utakmica koje je igrao, postavljajući rekord u kategoriji sa najviše trijumfa u jednom mesecu među engleskim timovima. Čist fudbalski totalitarizam.

Sa druge strane, Liverpul je daleko od prošlogodišnje forme kojom se prošetao do šampionskog trona posle tri decenije čekanja. U tekućoj kampanji

Jirgen Klop se suočava sa onom krilaticom da je teže odbraniti nego osvojiti. U gostima nije do kraja ubedljiv, kod kuće ga je nedavno porazio Barnli, pre četiri dana i Brajton, ali je izvesno da u rezervoaru Crvenih ima još goriva. Ma, ima i zaliha. Bez sumnje.

Rahim Sterling i Trent Aleksander-Arnold (©Reuters)Rahim Sterling i Trent Aleksander-Arnold (©Reuters)

Prošle nedelje uspeli su da se vrate na pobednički put pobedivši Totenhem i Vest Hem na strani. Ove utakmice bile su veoma važne za tim posle niza neuspeha koji su trajali od Božića. U oba susreta sa londonskim timovima Redsi su bili bezuslovno bolji, ali povratak u aktivnu bitku za lovorike poremetio je minuli neuspeh na domaćem terenu.

Bilo kako bilo, Liverpul, i pored minus sedam i jednog više odigranog susreta u odnosu na Siti, ne bi trebalo otpisivati u ​​trci za titulu Premijer ligi. To bi bilo glupo, s obzirom na to kakav kvalitet i mentalitet poseduje, i koji je ovaj tim pokazivao u prošlosti. Ali, iako je tek nedavno počela druga polovina sezone, dvoboj sa Građanima je ključan za Redse ako žele da zadrže krunu.

Ne samo da je to prilika za Klopove momke da smanje jaz i povrate deo zamaha koji su izgubili u razočaravajućem porazu od Brajtona u sredu, već bi pobeda drugim timovima dala samopouzdanje pokazujući da je Siti i dalje pobediv, uprkos teroru koji je sprovodi u poslednje vreme.

Način na koji Siti igra, ukazuje da će domaćinu da bude veoma teško. Trenutno nema mnogo slabosti kod

Gvardiolinih

izabranika, posebno u defanzivnom delu, gde su "porasli" za stepenik ili dva, a možda i više.

Ipak, Mančester Siti se suočava sa preprekom sa kojom ne uspeva da se izbori već skoro 18 godina. Gotovo punoletstvo je prošlo od poslednjeg slavlja Građana na Enfildu. Bilo je to u maju 2003. godine, kada je Nikolas Anelka sa dva pogotka u finišu poništio gol Milana Baroša. Od tada je 17 prvenstvenih utakmica igrano u domu Liverpula, a u 12 navrata Redsi su pobedili.

Sa druge strane, sastav Jirgena Klopa je u opasnosti da doživi treći uzastopni ligaški poraz kod kuće, što se Liverpulu nije desilo još od 1963. Ujedno, ovom timu preti opasnost da uđe u klupsku istoriju kao prvi koji nije uspeo da zatrese mrežu na četiri vezana domaća susreta. Liverpul je jedini tim u Premijer ligi koji nije dao gol u svom domu u 2021. godini, što će reći na nešto manje od šest sati igre.

Oba tima kroz sezonu muku muče sa značajnim nedostacima. Redsi su posle gubitka stuba odbrane Virdžila Van Dajka, izgubili Džoa Gomeza i nedavno Žoela Matipa. Ostavši bez skoro svih centralnih bekova, Klop je u prelaznom roku nedavno potpisao Bena Dejvisa iz Prestona i Ozana Kabaka iz Šalkea, ali nije toliko realno da ovaj tandem vidimo u startnoj postavi. Fabinjo i Sadio Mane su neizvesni zbog problema sa mišićima, a Keita i Žota nedostupni. Istovremeno, Pep Gvardiola kroz sezonu nikako nije mogao da se osloni na već godinama najboljeg strelca ekipe Kuna Aguera, a i nedavna povreda motora ekipe Kevina De Brujnea nije ostavila prostor za očekivani uzdah olakšanja trofejnog španskog trenera.

PREMIJER LIGA - 23. KOLO

Subota

Aston Vila – Arsenal 1:0 (1:0)

/Votkins 2/

Barnli - Brajton 1:1 (0:1)

/Gudmunson 53 - Dank 36/

Njukasl - Sautempton 3:2 (3:1)

/Vilok 16, Almiron 26, 45+4 - Minamino 30, Vord-Praus 48/

Fulam - Vest Hem 0:0

Mančester Junajted - Everton 3:3 (2:0)

/Kavani 24, Fernandes 45, Mektomini 70 - Dukure 49, Rodrigez 52, Kalvert Luvin 90+5/

Nedelja

13.00: (1,57) Totenhem (3,90) Vest Bromvič (6,25)

15.00: (3,50) Vulverhempton (3,10) Lester (2,20)

17.30: (3,30) Liverpul (3,40) Mančester Siti (2,20)

20.15: (6,50) Šefild Junajted (3,90) Čelsi (1,55)

Ponedeljak

21.00: (1,95) Lids (3,50) Kristal Palas (3,90)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaLiverpulMančester Siti

Obaveštavaj me

Liverpul
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara