Filip Kostić (©CIES_Football/Twitter)
Filip Kostić (©CIES_Football/Twitter)

Filip Kostić najbolji paker liga petice

Vreme čitanja: 2min | sre. 31.03.21. | 14:50

Prvi po broju asistencija, prvi po broju nameštenih šansi

Srbima je ovih dana na vrhovima usana zato što je materijalizovao onu supersoničnu kontru za 2:2 protiv Portugalije, istina, beše i onaj bespotreban penal protiv Azerbejdžana, ali Filipu Kostiću defanziva ionako nije prva igračka karakteristika. To su svakako brzina i upotrebljivi pasovi u srce kaznenog prostora, koji 28-godišnjeg Kragujevčanina čine najboljim pakerom pet najkvalitetnijih nacionalnih šampionata Evrope!

Nije šala, niti naša tvrdnja: ovu tezu dokazuje Fudbalska obzervatorija Insistuta za nauku u sportu (CIES) koja Kostića svrstava na prvo mesto po broju asistencija u kalendarskoj 2021. godini, te na prvo mesto po broju stvorenih šansi saigračima!

Izabrane vesti

Tu se sad podaci naravno malo razmimoilaze od izvora do izvora. Jer Transfermarkt recimo u asistencije ubraja i iznuđene penale, dok CIES to ne čini. Ali mu je i Institut “priznao“ devet asistencija od početka januara, samo na klupskom nivou. Jednu na svakih 130 minuta na terenu.

Na taj način, prvotimac Ajntrahta je iza sebe ostavio Bornu Sosu (Štutgart), Tomasa Milera (Bajern), Tonija Krosa (Real Madrid) i Lionela Mesija (Barselona), koji su svi saigračima spakovali po sedam golova.

Šest asistencija upisali su Aleksandar Golovin (Monako), Leroj Sane (Bajern), Džejdon Sančo (Borusija Dortmund), Jonas Hofman (Borusija Menhengladbah), te Romelu Lukaku (Inter).

Još izraženija razlika kad govorimo o broju stvorenih šansi, jer tu je Kostić kilometrima odmakao konkurenciji. Srpski reprezentativac je u 2021. godini saigrače čak 51 put spojio sa golom, preciznije: stvarao je prilike na svaka 22,9 minuta.

Koliko je to ozbiljan podatak govori to što drugo mesto na listi dele Sančo, Memfis Depaj (Olimpik Lion), Jozua Kimih (Bajern), Luk Šo (Mančester junajted) i Razvan Marin (Kaljari) sa 36 stvorenih šansi, odnosno čak 15 manje nego Kostić.

Zatim sa po 35 slede Miler, Bruno Fernandeš (Mančester junajted) i Mejson Maunt (Čelsi), te sa 34 Atalantin Josip Iličić.

Kostić je pak dimenzija za sebe.



tagovi

Filip Kostićfudbalska reprezentacija SrbijeCIES

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara