(©AFP)
(©AFP)

FIFA bira najboljeg: Levandovski, Mesi ili Ronaldo? I zašto Levandovski...

Vreme čitanja: 3min | čet. 17.12.20. | 11:09

Najveće šanse daju se napadaču Bajerna

Zlatne lopte Frans Fudbala ove sezone neće biti, ali FIFA će večeras u Cirihu proglasiti najboljeg fudbalera za 2020, a najveće šanse da ponese laskavu nagradu ima Robert Levandovski. Iza Poljaka je fantastična sezona, neprestano vuče minhenski Bajern, redom obara rekorde i postiže golove kao od šale.

Levandovskom su, već po navici, konkurenti za titulu najboljeg Leo Mesi i Kristijano Ronaldo, a svečanost će se prvi put održati putem video konferencije. Razlog je pandemija virusa korona. Ukoliko Levandovski bude proglašen za najboljeg igrača u 2020. godini, biće prvi svetski fudbaler koji je osvojio Fifinu nagradu nastupajući za neki klub iz Nemačke.

Izabrane vesti

Veliko je pitanje da li bi Bavarci bili toliko dominantni u Nemačkoj i na evropskoj sceni da nemaju gol-mašinu iz Poljske u svojim redovima. U godini na izmaku Robert Levandovski prosto je bio nezaustavljiv. Šesta evropska titula u vitrinama Alijanc arene i osma uzastopna titula u Nemačkoj nisu isključivo njegova zasluga, ali je Poljak najveći krivac za žetvu trofeja.

Koliko je važan za Bavarce pokazao je veče uoči dodele nagrade. Sam je Robert Levandovski srušio Volfsburg i sprečio kiks Bajerna. Upisao je nova dva gola pored imena i probio je granicu od 250 golova u Bundesligi. Na taj način postao je tek treći fudbaler koji je preskočio magičnu brojku 250, a prethodno je takako nešto pošlo za nogom samo Gerdu Mileru i Klausu Fišeru. Zaustavio se Levandovski na 251 bundesligaškom pogotku, bio je to Poljakov 18. gol u tekućoj sezoni, a 73. na 64 utakmice od starta sezone 2019/20! Impozantne brojke i neverovatan uticaj na igru Bavaraca nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.


Hansi Diter Flik restartovao je Bajernovu mašinu minule sezone, podigao je minhenski tim na viši nivo, pa se i on u kategoriji trenera našao u najužem izboru uz Jirgena Klopa i Marsela Bijelsu. Treći laureat Bajerna mogao bi da bude Manuel Nojer. Konkurencija su mu Jan Oblak i Alison Beker. Trener Bajerna ne dovodi u pitanje da bi Levandovski večeras trebalo da bude krunisan.

„To je njegov veliki cilj i veliki san. Svi držimo Robertu palčeve. Niko ne zaslužuje nagradu ove sezone kao on“, rekao je Hansi Flik.

Brojni su razlozi da nagrada pripadne poljskom centarforu. Ključan je Levandovski bio za Bajernovu prošlosezonsku sveopštu dominaciju. Pet pehara prigrabili su Bavarci (Liga šampiona, UEFA Superkup, nacionalna titula, kup, DFL), dok je Ronaldov Juventus osvojio titulu u Italiji, a Mesi i Barselona su ostali praznih šaka. Bio je Levandovski najbolji strelac u tri takmičenja. Mesi može da se pohvali da je u Španiji bio golgeterski najraspoloženiji, dok je Kristijano Ronaldo završio iza Ćira Imobilea u Seriji A.

U direktnom okršaju sa Mesijem, Bajern i Levandovski su osramotili Barselonu. Mesi je četvrtfinalni dvoboj završio bez konkretnog učinka, dok je Leva u ponižavanju španskog tima (8:2) učestvovao sa golom i asistencijom. Ronaldo i Juventus eliminisani su još u osmini finala od Liona.

Robert Levandovski ne bira dan, mesto i protivnika. Iz nedelje u nedelju, iz meča u meč, glad za golovima i trofejima su na istom nivou. Sposoban je Poljak da postigne gol na svaki mogući način, njegov uticaj i liderske osobine nemerljive za igru Bajerna. Znaju njegovi saigrači da u svakom trenutku mogu da očekuju od njega gol, da ih povuče iz ponora, da je u stanju da na 15 utakmica u nizu u Ligi šampiona da gol i da sam izbaci protivnika. Za jednake podvige sposobni su i Kristijano Ronaldo i Leo Mesi, ali kada se pretresu statistički parametri, prebroje trofeji i podvuče crta, jasno je iz kog razloga se Robert Levandovski označava kao prvi favorit da prigrabi Fifinu nagradu. Jednostavno, konstantnost i uticaj koji je ostvario na igru i rezultate Bajerna u 2020. godini su neverovatni. Levandovski je suvo zlato Bavaraca.



tagovi

Bajern MinhenLionel MesiRobert LevandovskiKristijano RonaldoFIFA

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara