Fernandinjo prilikom izvođenja jednog od penala u dresu Atletiko Paranaensea (©AFP)
Fernandinjo prilikom izvođenja jednog od penala u dresu Atletiko Paranaensea (©AFP)

Fernandinjo promašio jedanaesterce na dva meča zaredom i razmišlja da se penzioniše kao penaldžija

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.07.24. | 22:00

Iskusni vezista Atletiko Paranaensea pod posebnim pritiskom pred prvenstveni susret sa Bragantinom (nedelja, 23.30)

Proslavljeni brazilski fudbaler Fernandinjo tokom karijere je postigao više od 20 golova iz penala. Međutim, na poslednje dve utakmice koje je igrao ovaj 39-godišnjak nije uspeo da realizuje najstrožu kaznu, zbog čega je njegov Atletiko Paranaense ispaštao. Dovoljno da je bivši vezista Mančester sitija i Šahtjora ocenio da bi možda najpametnije bilo da više ne izvede nijedan penal u karijeri.

Ovu zanimljivu izjavu Fernandinjo je dao pred prvenstvenu utakmicu Atletika sa Bragantinom, zakazanu za ovu nedelju sa početkom od 23.30 časova po srednjoevropskom vremenu. Izgleda da je pod stare dane izgubio tu mirnoću i koncentraciju.

Izabrane vesti

Fernandinjo je najpre 13. jula bio neprecizan u Kupu Brazila protiv Ipirange (3:0), a potom i šest dana kasnije protiv Sero Portenja (1:1). u daleko važnijem meču u baražu za osminu finala Kopa Sudamerikane.

Protiv Ipirange mu se gleda kroz prste, zato što je prethodno postigao gol iz igre za 1:0, a kasnije je Atletiko trijumfovao sa 3:0 i ukupnim rezultatom 4:2 izborio plasman u osminu finala. Ovaj drugi može da bude daleko pogubniji, pošto je propustio u 79. minutu da donese brazilskom predstavniku pobedu u Asunsionu. Ostalo je 1:1 i sada će narednog petka imati daleko teži zadatak ako želi da igra osminu finala drugog po kvalitetu klupskog takmičenja u Južnoj Americi protiv argentinskog Belgrana.


23.30: (2,00) Bragantino (3,40) Atletiko Paranaense (3,90)


Sve to iskusnom vezisti sa 53 meča u dresu A tima Brazila dovoljno je da razmisli o tome da zauvek prepusti izvođenje jedanaesteraca nekom od saigrača.

Potreban mi je mir i vreme da analiziram sve. Naravno da sam tužan, jer ja sam najstariji i najiskusniji igrač u timu, ostali saigrači mi mnogo veruju. To su dva trenutka u nokaut takmičenjima protiv Ipirange i Sera. Kao što sam rekao, sešću sa trenerom, analiziraćemo sve i diskutovati o tome da li da nastavim sa time da budem prvi izvođač penala ili ne. Možda ima drugih igrača u timu koji imaju više samopouzdanja“, kazao je Fernandinjo.

Tokom karijere mu se nikada pre ovoga nije desilo da ne realizuje penale na dva uzastopna meča.

U trenutku kada izvodim penal razmatram opcije i preuzimam odgovornost. Najvažnije je da u toj situaciji imate potpunu podršku čitavog tima. Dok je tako, radiću sve što mogu da im pomognem. Golmani su ti koji proučavaju izvođače. U tom trenutku, kada donesete odluku gde ćete da šutnete, ona može da bude ispravna ili pogrešna. Za poslednja dva je jasno kakva je bila, s obzirom na to da su mi oba penala odbranili“, razočarano je konstatovao Fernandinjo.

Sada dolazi na red utakmica sa daleko manje pritiska, prvenstvena, u kojoj se greške lakše opraštaju. Doduše, daleko od toga da meč u Bragansa Paulisti nije značajan. Obe ekipe se bore za proboj ka prvih šest pozicija, koje vode u Kopa Libertadores. Atletiko je osmi sa 25 poena, Bragantino 10. sa dva boda manje, dok je šestoplasirani Kruzeiro na 29.

U poslednja tri kola i Atletiko i Bragantino su mogli bolje, imaju po pobedu i dva poraza. Ovo će im biti prvi duel u sezoni, dok prošle Atletiko nijednom nije savladao klub koji je u vlasništvu Red Bula. Na Bragantinovom terenu bilo je 2:0, dok su na Paranaenesovom u Kuritibi odigrali 1:1.

BRAZIL 1 – 18. KOLO

Subota

Botagofo – Internasional 1:0 (1:0)

/Luiz Enrike 38/

Flamengo – Krisijuma 2:1 (0:1)

/Pedro 76, Barbosa 89pen – Rodrigo 35/

Nedelja

Palmeiras – Kruzeiro 2:0 (1:0)

/Lopez 37, Menino 90+3/

Gremio – Vitorija U TOKU

Atletiko Mineiro – Vasko da Gama U TOKU

23.30: (2,00) Bragantino (3,40) Atletiko Paranaense (3,90)

23.30: (1,65) Fortaleza (3,70) Atletiko Gojanijense (5,60)

23.30: (4,10) Žuventud (3,40) Sao Paulo (1,95)

Ponedeljak

01.00: (2,30) Kujaba (3,15) Fluminense (3,35)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Brazil 1FernandinjoAtletiko ParanenseBragantino

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara