Francuzi odlučili: Ren u Ligi šampiona, Lion bez Evrope posle 24 godine

Vreme čitanja: 2min | čet. 30.04.20. | 14:10

Ispadaju Amijen i Tuluz

Odlukom države, sportska takmičenja u Francuskoj su zabranjena do 1. septembra i to je značilo da mora da se stavi tačka i na ovu sezonu u Ligi 1.

Iako još nema zvanične potvrde, čini se da su u francuskom fudbalu sve rešili i da će kao merodavna tabela za kraj sezone biti ona u trenutku prekida. Predstavnici FS Francuske, Lige 1 i Lige 2 su postigli konsenzus da se kao konačni računaju rezultati ostvareni do trenutka kada je fudbal stao zbog pandemije korona virusa.

Izabrane vesti

To znači da će Pari Sen Žermen biti proglašen prvakom pošto je u trenutku prekida sezone bio ubedljivo prvi na tabeli sa 12 bodova prednosti nad drugoplasiranim i utakmicom manje. Svecima iz Pariza će to biti treća uzastopna i ukupno deveta titula u istoriji kluba. Proglašenje šampiona je bila očekivana odluka i niko se nije bunio jer je PSŽ bio dominantan tokom sezone.

Mnogo zanimljivija je raspodela karata za plasman u evrokupove i situacija oko ispadanja iz lige.

Po trenutnom stanju stvari, u Ligu šampiona će drugoplasirani Marselj dok će u kvalifikacija za Ligu šampiona trećeplasirani Ren koji je u trenutku prekida sezone imao samo bod više od Lila. Tako je Lil ispao jedan od gubitnika sezone pa mu uteha neće biti ni direktan plasman u grupnu fazu LIge Evrope.

Pored Lila, u drugo po snazi evropsko takmičenje će još Rems i Nica. S obzirom da neće biti odigrana finala kup takmičenja iz kojih su se očekivala dva predstavnika za Ligu Evopre, ta mesta su popunili Rems i Nisa kao najbolje plasirani  u prvenstvu. Samo bod manje od njih su osvojili Lion, Monpelje i Monako i tako su ostali bez Evrope.

Pogotovo će ovo težak udarac biti za Lion čiji predsednik Žan MIšel Ola se upinjao iz petnih žila da se računa plasman iz prošle sezone kako njegov klub ne bi platio ceh za loše rezultate u aktuelnom šampionatu i kako bi zadržao mesto u Ligi šampiona. Lionu će ovo biti prvi put posle 24 godine da neće igrati u nekom od evrotakmičenja.

Što se ispadanja tiče, dogovoreno je da iz elitnog ranga ispadnu dva najslabije plasirana tima. Tuluz koji je svakako bio otpisan i Amijen koji se nadao da će preokrenuti sezonu. Njih će u Ligi 1 zameniti dva najbolja tima iz Lige 2: Lorijan i Lans. Takođe, neće biti baraža između tima koji je bio 18. na tabeli u Ligi 1 i trećeplasiranog iz Lige 2, pa se na taj način spasao Nim dok je bez velike prilike ostao Ajačio koji je u Ligi 2 bio na terećem mestu sa samo dva boda manje od lidera Lorijana, pa se Korzikanci mogu smatrati velikim gubitnicima ove odluke.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara