Igrači Ferencvaroša sa navijačima (©Reuters)
Igrači Ferencvaroša sa navijačima (©Reuters)

Ferencvaroš nema pravog izazivača, Fehervaru se smeši tužna sudbina, Pakš stvara najefikasnije napadače

Vreme čitanja: 7min | pet. 28.07.23. | 15:53

Ovog petka startuje prvenstvo Mađarske. Fradi cilja šestu uzastopnu krunu, Kečkemet i Debrecin se nadaju "pobedničkom postolju", a Puškaš Akademija i Zalaegerseg imaju veru da mogu do izlaska na evropsku pozornicu

Nema mnogo zemalja koje mogu da se pohvale šampionatima sa tradicijom poput mađarskog. Ovog petka počinje 125. izdanje prvenstva poznatijeg po nazivu Nemzeti Bajnokság I, u kojem Ferencvaroš nastoji da osvoji šestu uzastopnu ligašku krunu, ukupno 35. u istoriji.

Zeleno-beli su već postavili klupski rekord ostvaren između 1909. i 1913. godine, kada su se pet puta bez prekida peli na tron, a ukoliko bi i u predstojećoj kampanji opravdali status favortia dostigli bi novi vrhunac. Osim Fradija, samo Ujpešt - sedam puta zaredom između 1969. i 1975. - i MTK - devet puta uzastopno između 1917. i 1925. - uspeli su da osvoje više od tri zlatne medalje zaredom.

Izabrane vesti

Još jedna odbrana titule ne bi bila iznenađenje, jer Ferencvaroš očigledno ima najbolji i najvredniji tim u ligi sačinjenoj od 12 ekipa, ali je veliko pitanje kako će na tim uticati to što je ispao iz kvalifikacija za Ligu šampiona već na prvoj prepreci od KI Klaksvika sa Farskih Ostrva. Sramotan oproštaj od borbe za evropsku elitu koštao je Rusa Stanislava Čerčesova pozicije šefa struke, pa je Čabi Mateu trenutno poveren zadatak da oporavi četu sa Grupama arene.

Na prvenstvo može da utiče i to da li će Ferencvaroš i preostale tri ekipe zainteresovane za plasman u grupnu fazu Lige konferencije - Kečkemet, Debrecin i Zalaegerseg - da uspeju u nameri, jer duplo opterećenje može ozbiljno da zakomplikuje rad timova. Da bi stigli do jeseni u Evropi svaki od mađarskih timova mora da preskoči tri prepreke, a najviše šanse za to ima upravo Ferencvaroš, koji je na osnovu rezultata proteklih godina igrao prethodne četiri sezone - tri puta u Ligi Evrope i jednom u Ligi šampiona - u grupnoj fazi nekog kontinetalnog nadmetanja.

20.00: (2,60) MTK (3,35) Pakš (2,50)

Ujedno je Fradi dokazao da je u stanju da izdrži istovremeno igranje na domaćoj i internacionalnoj sceni. U četvrtak je sa 4:0 porazio Šamrok u prvom meču 2. kola kvalifikacija za Ligu konferencije. Zbog kvaliteta i kvantiteta njihovih ekipa, borba dva fronta može da izazove mnogo veće probleme poslednjem osvajaču srebrne medalje Kečkemetu, bronzanom Debrecinu i osvajaču Kupa Zalaegersegu.

Ferencvaroš nema glavnog izazivača, s obzirom na to da je poslednjih godina pobeđivao u ligi sa ogromnim vođstvom od više od deset bodova. Jedini izuzetak je prošla kampanja, kada su zeleno-beli završili sa šest poena suficita na vrhu, jer su kiksnuli poslednje tri utakmice pošto su obezbedili titulu.

Aleksandar Pešić (©Star sport)Aleksandar Pešić (©Star sport)

Pre kvalifikacija za Ligu šampiona protiv KI Klaksvika, Ferencvaroš je potpisao devet novih igrača. Sa izuzetkom golmana, u svaki deo tima je stiglo nekoliko novih igrača, ali je veliko pitanje koga će od novih igrača klub i novi trener da podrže. Od pojačanja se izdvajaju krilni igrač iz Nigerije Tosin Kehinde, kao i srpski napadač Aleksandar Pešić, pristigao iz Crvene zvezde.

Još jedan faktor neizvesnosti u pogledu šampiona je kada će se njegovi povređeni igrači oporaviti. Tokmak Nguen i Muhamed Bešić se bore sa dugotrajnim povredama, a Rajan Mae je pred potencijalnim transferom u Stouk.

Kečkemet, koji je iznenađujuće osvojio drugo mesto u prethodnoj sezoni i tako pokazao najbolji učinak u klupskoj istoriji, ostao je neporažen protiv Ferencvaroša, a uspeo je da zadrži jezgro tima na okupu, pa će možda i da ponovi bravurozni učinak.

Za razliku od Fradija, prošlosezonskog vicešampiona ne pritiskaju velika očekivanja. Retko ko očekuje da će KTE da bude u borbi za šampionsku titulu u novoj sezoni. Naravno, izvesno je i da posle prethodne sezone i učešća u kvalifikacijama za Ligu konferencije koju je počeo u četvrtak protiv letonske Rige pobedivši je sa 2:1, navijači sada očekuju više od tima od pukog opstanka.

Ponedeljak, 20.00: (1,90) Debrecin (3,45) Mezokovežd (3,80)

Slična priča važi i za Debrecin. Pojavom nove vlasničke grupe i novog predsednika Tjerija Zaengela, počeo je novi pravac u politici kupovine igrača. U okviru ovoga, u klub je u proteklih godinu dana stiglo više od 20 stranih fudbalera, a značajan broj njih je već otišao. Na leto su se kontingentu legionara pridružili slovački defanzivac Aleksandar Mojzis, švajcarsko-portugalsko levo krilo Žoao Oliveira i Francuz Brendon Dominges iz Honveda. Istovremeno, četiri stranaca su napustila klub za stalno i jedan na pozajmicu.

Srđan Blagojević (©Star sport)Srđan Blagojević (©Star sport)

Tim srpskog stručnjaka Srđana Blagojevića je tokom letnjih priprema pokazivao poljuljanu sliku o sebi. U austrijskom kampu redovno je savladavao protivnike u nižim ligama, a savladao je sa 4:1 austrijskog prvoligaša Rid. U međuvremenu je izgubio od Volfzbergera, LASK-a i saudijskog Al Šababa. U četvrtak je Debrecin gostovao jermenskom Alaškertu u kvalifikacijama za Ligu konferencije i slavio je 1:0.

Vest od ponedeljka je da je u trenerski štab Lokija stigao novi video analitičar u liku 41-godišnjeg Srbina Nikole Stankovića. Kako se navodi na klupskom sajtu Stanković je ranije radio kao pomoćni trener u Radniku, Metalcu i crnogorskoj Budućnosti, a nedavno je bio i član trenerskog tima saudijskog Al Sahela.

Pored Puškaš akademije, koja je poslednjih godina završila u vrhu, kandidatima za Evropu može da se pridruži i Pakš sa Đerđijem Bognarom na kormuilu, poznat po svom napadačkom fudbalu. U prethodne tri godine Pakš je imao najbolje strelce lige u liku Janoša Hana, Martina Adama i Barnabasa Varge. Iznenađenje bi mogao da izazove i Zalaegerseg, koji je u pripremnom meču savladao Union Berlin, koji je bio četvrti u Bundesligi.

Nedelja, 20.15: (2,40) Ujpešt (3,30) Fehervar (2,75)

No, prošlo je mesec dana od starta letnjeg prelaznog roka, a Puškaš Akademija koja je prošlu sezonu završila na 4. mestu, do sada je potpisala samo jednog novog igrača - švajcarskog desnog beka Kventina Maseirasa iz Jang Bojsa. U Felčutu veruju treneru Žoltu Hornjaku, jer mu je klub na proleće produžio ugovor, tako da strateg kreće u petu sezonu na čelu Puškaš Akademije. Konzistentnost može da bude od velike važnosti, iako iskustvo sa pripremnih utakmica pokazuje da je pred Akademijom teška sezona, koja je posle dva treća i jednog drugog mesta, ostala bez pobedničkog postolja.

Jedno od najzanimljivijih pitanja u Pakšu je da li će tim iz Tolne četvrti put zaredom da ima prvog strelca NB I. Poslednji put u šampionatu to se dogodilo između 1967. i 1970. godine, kada je legendarni tim Ujpešt Dože uspeo. Navijači Pakša bi ovo verovatno najviše očekivali od Petera Bekea, potpisanog iz drugoligaša Budafoka, koji je prošle sezone postigao 21 gol u 36 takmičarskih mečeva.

Zalaegerseg, osvajač Kupa Mađarske, posle 2010. godine je ponovo na međunarodnoj sceni. ZTE se svesno pripremao za međunarodni nastup, jer je među ključnim igračima golman Demjen Patrik, koji je prešao u MTK, brzo zamenjen potpisom Žombora Senka, dok je za Eduvija Ikobu stigla inostrana ponuda, ali nije prihvaćena zbog kvalifikacija za Ligu konferencije i sudara sa Osijekom, koji je završen minimalnim porazom u Hrvatskoj.

Kada je u pitanju borba za opstanak, tu ima više nepoznatih. Novajlije Diožđer i MTK su zamenili Honved i Vašaš, koji su ispali u niži rang, i svakako im je prvi cilj da se ne nađu na poslednja dva mesta.

Fehervar bi da izbegne prošlogodišnju tešku sudbinu i koketiranje sa ispadanjem. Na proleće je Vidi kontinuirano šokirao svoje navijače lošim učinkom u prvenstvu, što je zamalo dovelo do selidbe u niži rang. Posle silnih problema usledio je još jedan šok - glavni sponzor kluba, MOL grupa, najavila je da više neće "navijati" za klub iz Fehervara.

Tu nije kraj kada je reč o klubu koji je bio prvak Mađarske 2018. Vlasnik Ištvan Garanči je poručio da će primarni cilj u novoj sezoni da bude isključivo opstanak. Ukupno deset igrača, među kojima i nekoliko bivših ključnih igrača, trajno je napustilo klub, među kojima su Loik Nego iz reprezentacije Mađarske i Stopira iz selekcije Zelenortskih Ostrva.

SRBI DRUGI NAJBROJNIJI IGRAČI, ALI I TRENERI

Najviše internacionalaca u mađarskom prvenstvu ima Ukrajina, ukupno 13, a sledeća je na redu Srbija sa 11. Najzvučnije ime svakako je Aleksandar Pešić, koji je letos u transferu vrednom 1.200.000 evra Crvenu zvezdu zamenio Ferencvarošem. Još jedan napadač, Stefan Dražić, uzdanica je Mezokovežda, dok je levi bek Nemanja Antonov posle tri godine u Ujpeštu pojačao MTK. Miloš Spasić je od zimus krilo Kišvarde, Danijel Farkaš je desni bek Diožđera, Matija Ljujić je kreativni vezista Ujpešta, dok je Branko Pauljević već dugo godina desni bek istog kluba. Prisutna su i četvorica golmana, Đorđe Nikolić u Ujpeštu, Marko Milošević u Debrecinu, Emil Rockov u Fehervaru i Branislav Danilović u Diožđeru.

Uloga šefa struke poverena je trojici Srba. Debrecin predvodi Srđan Blagojević, Miloš Kruščić je na kormilu Kišvarde, dok je Nebojša Vignjević trener Ujpešta.

SVI ŠAMPIONI MAĐARSKE

34 - Ferencvaroš

23 - MTK

20 - Ujpešt

14 - Honved

7 - Debrecin

6 - Vašaš

4 - Đer, Čepel

3 - Fehervar

2 - BTC

1 - Vac, Nađvarad, Dunafer, Zalaegerseg

MAĐARSKA 1 - 1. KOLO

Petak

20.00: (2,60) MTK (3,35) Pakš (2,50)

Subota

18.00: (2,85) Diožđer (3,30) Puškaš Akademija (2,35)

20.15: (2,40) Ujpešt (3,30) Fehervar (2,75)

Nedelja

20.00: (2,85) Zalaegerseg (3,30) Kišvarda (2,35)

Ponedeljak

20.00: (1,90) Debrecin (3,45) Mezokovežd (3,80)

Sreda (27.9.)

19.00: Ferencvaroš - Kečkemet

***kvote su podložne promenama


tagovi

Mađarska 1FerencvarošKečkemetDebrecinAkademija PuškašVideotonAleksandar PešićSrđan BlagojevićStefan DražićNemanja AntonovBranko PauljevićMiloš SpasićMatija LjujićEmil RockovMiloš Kruščić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara