(©Reuters)
(©Reuters)

Feran Tores i Aguero doneli Olimpijakosu proleće u Ligi Evrope, Grujićev Porto pokorio Karaiskaki (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 09.12.20. | 23:02

Marselj ostao praznih šaka

Veliki je dužnik Olimpijakos ekipi Mančester Sitija. Odigrali su Građani za pirejske crveno-bele. Marko Grujić i družina slavili su na Karaiskakiju sa 2:0, a Olimpijakos je zavisio od rezultata u Engleskoj. Nije ga razočarao Mančester Siti. Bilo je potrebno vreme Građanima da ubace u veću brzinu, a kada su to učinili, bacili su Olimpik Marselj na kolena i poslali Grke u nokaut fazu Lige Evrope - 3:0

Pogodili su Pep Gvardiola i Serž Konseisao sa izmenama u drugom poluvremenu. Namirisali su stratezi Građana i Zmajeva da bi uvođenje Serhija Kuna Aguera, Rahima Sterlinga i Mateusa Uribea moglo višestruko da im se isplati. I bili su u pravu. Argentincu je bilo dovoljno 11 minuta na terenu da zatrese mrežu Marselja i da pokaže da ga golgeterski njuh nije napustio uprkos dugoj pauzi. Osećaj za gol je tu. Uribeu je bilo potrebno dva minuta više da pronađe put do gola.

Izabrane vesti

Iako je bilo govora da bi Kun Aguero mogao da se nađe u startnoj postavi i Pep Gvardiola polako počne da uvodi u ritam Argentinca, tek oporavljeni napadač našao se na klupi. Opredelio se Gvardiola da protiv Marselja krene bez klasičnog špica, a napadački trio činili su Bernardo Silva, Rijad Marez i Feran Tores.

Mančester Siti osigurao je prvu poziciju kolo pre kraja i očekivano je bilo da Gvardiola sačuva najbolje igrače od eventualnih povreda pošto će Građani tokom decembra i januara biti izloženi konstantnom igranju na svaka tri dana, a nekada će imati i manje prostora za regeneraciju. Kevin De Brujne i Rahim Sterling, prve violine tima, ostali su na klupi kako bi odmorni dočekali gradski derbi sa Mančester Junajtedom za vikend. Sterling je početkom drugog poluvremena ušao u igru, a na semaforu se upisao u smiraj meča.

Najbitnije je bilo Pepu Gvardioli da u meču bez takmičaskog značaja ne izgubi nijednog igrača za naredni period u kojem će mu svaki igrač biti neophodan. Nisu uslišene molitve španskog stručnjaka, a van terena pre vremena morao je Erik Garsija. Španac je igru napustio u 28. minutu, a zamenio ga je Džon Stouns.

Građani su iole pretili samo u uvodnim minutima susreta i bilo je očigledno da nisu previše zainteresovani da odigraju na maksimalnom broju obrtaja. Olimpik Marselj osluškivao je sta se dešava u Pireju i rezultat mu je išao naruku. Porto je u ranoj fazi utakmice poveo, pa je timu sa Velodroma odgovarao i remi. Nije Marselj previše zapinjao, bio je okrenut ka odbrani sopstvenog gola i tek u pojedinim trenucima je ozbiljnije pretio. Uspeo je Marselj da povede, ali je pogodak najboljeg igrača Olimpika, Dimitrija Pajea, poništen.

Ipak, odbrana Marselja nije odolela. Krenuli su Građani odlučnije napred i vrlo brzo su u nastavku slomili otpor francuskog tima. Rijad Marez prošetao se kroz odbranu Marselja, izmešao je u kaznenom prostoru čuvare i izbacio Ferana Toresa samog isped Stiva Mandande, a momak koji je lotos stigao na Etihad iz peterca je rutinski sproveo loptu u mrežu.

Fil Foden izveo je korner sa leve strane, najbolji u skoku je bio Ake, a njegov udarac glavom zaustavio je Mandanda. Ali, nije uspeo u potpunosti da otkloni opasnost. Aguero se šunjao u petercu, nanjušio je gde bi lopta mogla da ode ako je Ake ne sprovede u mrežu i iz neposredne blizine gurnuo ju je u gol. Drugi rezervista, Rahim Sterling, u sudijskoj nadoknadi nije imao težak zadatak da smesti loptu u gol i postavi konačnih 3:0.


Bez obzira na to što je Porto overio plasman u nokaut fazu Lige šampiona i što ne može ni gore, ni dole, pritisnuli su Zmajevi ekipu Olimpijakosa u Pireju od samog starta. Pritisak se isplatio Grujićevom Portu u 10 minutu. Iz kornera se izrodila šansa, zatresli su igrači Porta prečku, lopta nije htela preko gol-linije i kada je delovalo da od vođstva nema ništa, Feliksu Brihu je stigao signal iz VAR sobe. Na snimku se jasno videlo da je Holebas igrao rukom i Brih je pokazao na belu tačku. Odgovornost je preuzeo kapiten Otavio i preciznim šutem pod samu prečku doveo je Zmajeve u vođstvo.

Kako je vreme odmicalo Olimpijakos je postepeno preuzeo terensku inicijativu. Više nije bilo vremena za traćenje. Visilo je evropsko proleće crveno-belima, morali su da počnu da stvaraju šanse i postignu gol kako ne bi zavisili od rezultata u Engleskoj i Sitijeve milosti. Nisu se proslavili Pirejci sa realizacijom, promašivali su iz izglednih pozicija, a udarci sa distance bili su lak plen za Dioga Kostu.

Luis Dijaz, čovek koji je dao jedini gol Sitiju u grupnoj fazi, dugo je vukao loptu i varao čuvare, pasom je tražio nekoga od saigrača u srcu kaznenog prostora, nije ih našao, ali se lopta odbila do rezerviste Mateusa Uribea. Kolumbijac je zategao sa ivice šesnaesterca i matirao golmana Žozea Saa.


LIGA ŠAMPIONA - 6. (POSLEDNJE) KOLO

Sreda

GRUPA C

Mančester Siti - Olimpik Marselj 3:0 (0:0)

/Tores 48, Aguero 76, Sterling 90/

Olimpijakos - Porto 0:2 (0:1)

/Otavio 10pen, Uribe 77/



tagovi

Mančester SitiPortoMarseljOlimpijakos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara