Martin Edegor (Reuters)
Martin Edegor (Reuters)

Fenomen prirode čuvao Porto do penala: Arsenal u četvrtfinalu posle 14 godina! (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | uto. 12.03.24. | 23:52

Pepe odigrao maestralnu utakmicu na Emirejtsu, ušao u istoriju fudbala, ali David Raja sa dva odbranjena penala odveo Tobdžije među osam najboljih

Sanjaju navijači Arsenala prvu titulu u Premijer ligi posle punih 20 godina, a polako im se rađa i luda ideja da bi prvi put u klupskoj istoriji mogli i do evropskog trona. Daleko su od favorita, ali lider engleske elite ne može se baš nazivati ni autsajderom. Ono što su večeras Tobdžije preživele u revanšu osmine finala Lige šampiona debelo će ih očvrsnuti za ono što im žreb dalje bude namenio na evropskom putu! Probili su odbranu Porta jednom za 120 minuta igre, nadoknadili zaostatak sa Dragaa, ali su se većim delom meča, ma koliko želeli da preduprede jeanaesterce, odbijali o bedem portugalskog velikana. Znali su da u penal seriji imaju protiv sebe Dioga Koštu, golmana koji je prošle sezone u mesec dana odbranio četiri jedanaesterca, ali najbolji portugalski golman ovaga puta nije skinuo niti jedan penal, dok je David Raja sa dva skinuta jedanaesterca odveo Arsenal među najboljih osam, prvi put posle 14 godina - 1:0 (1:0, 1:0), penalima 4:2.

Nepogrešivi su sa bele tačke za Arsenal redom bili Martin Edegor, Kai Haverc, Bukajo Saka i Deklan Rajs. Za goste su u prvoj i trećoj seriji pogađali Brazilac Pepe i rezervista Marko Grujić, ali slaba uteha budući da je Raja čitao nameru i udarce Vendela i Galena.

Izabrane vesti

Pre oko tri nedelje na Dragau Porto napadački potencijal Arsenala pomnožio sa nulom ne dozvolivši mu da uputi udarac u okvir gola. Večeras se portugalski velikan na Emirejtsu pojavio rešen da sačuva minimalan kapital iz prve utakmice, svestan da protiv Tobdžija neće imati šansu drugom taktikom do one što podrazumena apsolutnu disciplinu u odbrani, mnogo duela, startova, "makljaže", taktiku koja ne poznaje brojanje pretrčanih kilometara. U svaki duel s namerom da ga dobiju ulazili su Zmajevi, bez ikakvog respekta prema, na papiru daleko skupljem, kvalitetnijem, talentovanijem rivalu... Kao što su to uostalom činili i protiv Intera u prošlogodišnjoj osmini finala. Ni sam Inter, potonji finalista, ne zna kako je tada preživeo Dragao.

Seržo Konseisao je na terenu imao produženu ruku, čoveka koji od njegovog tima napravio ubedljivo najčvršću odbranu Portugalije, ali i stenu koja je u 42. godini života i dalje sposobna da igra na najvišem evropskom nivou. Da, pričamo o Pepeu, onom čoveku koji je prebijajući ljude u dresu Real Madrida, navukao sebi na pleća epitet bitange, siledžije, fudbalskog destruktivca. On to de fakto i jeste, ali ne i samo to. Bez njega da unese mir u odbrambene redove kada je Arsenal napadao kao stihija, bez njega da privlači lopte i osvaja ih kao magnet, da čisti po šesnaestercu, teško da bi Porto večeras primio samo jedan pogodak i uopšte došao u situaciju da sudbinu piše putem jedanaesteraca. Šta drugo reći za prvog čoveka koji nije golman, koji je odigrao utakmicu u Ligi šampiona sa punom 41 godinom, osim - fenomen prirode! Kada je debitovao u elitnom takmičenju, bila je davna 2004. godina. Bukajo Saka koji se večeras odbio o odbranu Porta (po jedan udarac u oba poluvremena odbranio mu je Košta) tada nije imao ni pune tri godine.

Četrdeset minuta je Porto, uz sitne izuzetke, besprekorno čuvao prednost stečenu u Portugaliji. Sve dok Martin Edegor, nije uzeo hirurški skalpel napravivši krupan rez kroz zadnju liniju gostiju. Ostavio je plavo-bele u čudu idealnom loptom za Leandra Trosara, a Belgijanac, 11. golom ove sezone nekako tiho dobio status drugog strelca londonskog velikana (iza Bukaja Sake sa 16 golova).

Zatresao je sredinom drugog poluvremena Arsenal još jednom mrežu Zmajeva, Edegor je natrčao na ničiju loptu i bocnuo je u gol, ali je sudija Klermon Turpan poništio pogodak zvog prekršaja Kaija Haverca nad Pepeom. Razbesneo je Francuz Emirejts, navijače i trenera Arsenal (kojem je zbog preteranog negodovanja pokazao žuti karton), ali na snimku se jasno videlo kontinuirano povlačenje Nemca koji je ščepao i nije puštao Pepeov dres.

Kada je u 83. minutu Mikel Arteta na teren poslao Gabrijela Žezusa, a pritom iz igre izvukao Žoržinja, bilo je kristalno jasno kakav fudbal španski stručnjak želi u poslednjih desetak minuta. Osetio je da bi još ofanzivniji pristup pomešan s energijom Emirejtsa mogao da odvede Tobdžije u četvrtfinale i pre produžetaka. I zaista, Arsenal se momentalno stuštio na gol gostiju, a Žezus mogao da zatrese mrežu već iz prvog kontakta sa loptom. Osujetio ga je Diogo Košta odbranivši mu udarac iskosa. Minuta kasnije, novi haos u šesnaestercu Porta i još jedna odbrana Košte, ovoga puta nakon udarca Sake.

Arsenal je želeo da posao završi u 90 i kusur minuta, ali je bio primoran na produžetke i to tek drugi put u klupskoj istoriji u Ligi šampiona (premijerno u sezoni 2008/09, u osmini finala protiv Rome koju su izbacili na penale). U produžecima, premalo uzbuđenja, tek poneki sporadičan pokušaj na obe strane. Uz udarce Evanilsona iz rane faze meča i Franciska Konseisaa iz 70. minuta koje je odbranio Raja, nije Porto imao još mnogo zrelih šansi i objektivno, penali su predstavljali verovatno najzreliju za prolaz. Ali kao i prošle sezone kada su protiv Intera pogađali stativu u sudijskoj nadoknadi, opet im je tako malo nedostajalo za iznenađenje.

*ARSENAL - PORTO 1:0 (1:0), penalima 4:2, prvi meč 0:1

/Trosar 41/

London

Stadion: Emirati

Sudija: Klemon Turpan (Francuska)

Žuti kartoni: Saliba, Arteta, Haverc (Arsenal), Pepe, S. Konseisao (Porto)

ARSENAL (4-3-3): Raja - Vajt, Saliba, Gabrijel, Kivior (od 106' Zinčenko) - Edegor, Rajs, Žoržinjo (od 83' Žezus) - Saka, Haverc, Trosar (od 106' Enketija)

PORTO (4-2-3-1): Kosta - Mario (od 85' Sančez), Pepe, Otavio, Vendel - Varela (od 90+7' Grujić), Niko (od 102' Eustakio) - Konseisao (od 102' Boržes), Pepe, Galeno - Evanilson (od 87' Taremi)


tagovi

ArsenalPortoLeandro TrosarMartin Edegor

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara