Feliks Magat (©Reuters)
Feliks Magat (©Reuters)

Feliks Magat razočaran Bajernom: Ništa ne proizvode, imaju najviše para i zato nemaju konkurenciju

Vreme čitanja: 3min | čet. 04.11.21. | 18:37

Iskusni strateg kritički o bivšim poslodavcima

Bajern Minhen je na putu da osvoji jubilarnu desetu titulu u nizu, ukupno 32. u istoriji kluba. Godinama već Bavarci nemaju ozbiljnu konkurenciju u Nemačkoj. Borusija Dortmund je utihnula, a RB Lajpcig bio kratkog daha.

Možda se u budućnosti nešto promeni, posebno u slučaju kluba koji je u vlasništvu kompanije Red Bul, ali ne deluje da će to biti uskoro.

Izabrane vesti

Letos je Bajern Lajcpigu uzeo trenera (Julijan Nagelsman), kapitena (Marsel Zabicer) i jednog od najboljih igrača (Dajo Upamekano). Inkasirao je klub s istoka Nemačke od tih transfera ogromnih 87.500.000 evra, ali i njihovim odlascima ispao iz konkurencije za titulu (posle 10 kola Lajpcig je na osmom mestu, s 10 bodova manje od Bajerna).

KVOTE ZA VEČERAŠNJE MEČEVE LIGE EVROPE

Borusija Dortmund zaostaje samo bod, Frajburg tri, ali kako Bajern igra (38 datih golova, skoro četiri po meču) teško je poverovati da će ovi timovi uspeti da održe priključak do kraja.

Paralelno sa Bundesligom, Bajern igra odlično i u Evropi. U poslednjih deset godina dvaput je osvojio Ligu šampiona, a svake sezone je među glavnim favoritima za trofej.

Sve to, međutim, ne impresionira bivšeg trenera Bavaraca, Feliksa Magata, koji osuđuje klub iz Minhena zbog svojevrsnog monopola na igrače u Nemačkoj.

"Bajern Minhen nije fudbal, on je samo njegova verzija. Klub ništa ne proizvodi, samo kupuje od drugih jer ima najviše novca. Zato su bez konkurencije već 20 godina. Niko ne može da im priđe", ljutito je govorio iskusni strateg kod novinara Markusa Lanca na ZDF televiziji.

Glavna tema emisije bili su novi vlasnici Njukasla iz Saudijske Arabije, koji su engleski klub učinili najbogatijim na svetu.

"To je samo još jedan primer da se u fudbalu sve vrti oko para i da nema više veze sa sportom. Odavno su stvari krenule tim smerom", konstatovao je Magat, koji je Bajernu doneo dve titule Bundeslige (2005. i 2006), a šampion je bio i sa Volfsburgom (2009).

KVOTE ZA VEČERAŠNJE MEČEVE LIGE KONFERENCIJE

Zanimljivo, i pored kritički nastrojenog stava, 68-godišnji strateg ističe da je osuda komercijalizacije fudbala licemerna.

"Previše olakšavamo sebi. Svi mi živimo od posla, a investicije su deo ovog posla, samo bi trebalo da budu srazmerne", dodao je.

Dosta prašine podiglo se kada je Katar dobio organizaciju Svetskog prvenstva 2022. godine. Često se ističe da se u toj zemlji krše osnovna ljudska prava i da je zbog loših uslova poginuo veliki broj radnika koji su gradili stadione.

"Svi smo prhvatili Katar. Fudbalski savezi se nisu pobunili, svi hoće da učestvuju na tom Mundijalu", zaključio je Magat.

Bivši fudbalski trener Evad Linen, takođe je gostovao u pomenutoj emisiji. Njegov stav o Svetskom prvenstvu u Kataru je nešto drugačiji.

"Ne znam da li sam u pravu, ali ako ne bismo išli tamo, onda bismo ubili te ljude po drugi put. Efektnije bi bilo kada bi FIFA i fudbalski savezi otišli tamo i probali da skrenu pažnju na probleme", smatra nekadašnji trener Sankt Paulija, AEK-a, Olimpijakosa, Minhena 1860, Borusije Menhengladbah...


tagovi

Feliks MagatBajern MinhenMarsel Zabicer

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara