Obiora Odita i Asmir Kajević (©MN Press)
Obiora Odita i Asmir Kajević (©MN Press)

"Evropski" dvoboji u Lučanima i Ivanjici

Vreme čitanja: 4min | pet. 20.11.20. | 09:13

Čukarički gostuje Mladosti, a Spartak Javoru u mečevima koji bi potencijalno mogli da odluče učesnika kontinentalnih kvalifikacija

Gotovo je sa reprezentativnom pauzom. Superliga Srbije vraća se danas na scenu utakmicama 15. kola u Lučanima, Ivanjici i Surdulici, mada pažnju javnosti najviše izaziva nedeljni okršaj Vojvodine sa Crvenom zvezdom, u kojem će Lale pokušati da se opasno približe lideru.

Intrigantno bi trebalo da bude i na dva meča koja bi potencijalno mogla da utiču na to ko će naredne sezone u Evropu. Mladost u Lučanima čeka Čukarički, koji ne deluje ni izbliza uverljivo kao u nekim ranijim godinama, dok će Javor ugostiti Spartak u potencijalno vrlo uzbudljivom sudaru, jer i jedni i drugi igraju dosta otvoreno.

Izabrane vesti

Što se tiče sudara u Lučanima, jeste Čukarički sposoban da na vrhuncu odigra bolje od Mladosti, ali jeste tačno i da Brđani imaju samo jednu pobedu sa šest gostovanja ove sezone. Mada, treba imati na umu da su zaslužili više od boda na poslednjem susretu van kuće, u Senti protiv TSC-a. Otuda izgleda kao da je novi trener Dušan Đorđević na dobrom putu, pošto mu je ekipa na poslednja dva meča – oba kod kuće doduše – postigla sedam golova i ostvarila dve pobede.

"Gostovanje u Lučanima je možda i najteže u Superligi. Oni su vrlo iskusna ekipa, igraju specifičnu odbranu, 'jedan na jedan'. Na drugoj strani, mi smo mlađi, poletniji. Svaka od ove dve ekipe ima svoje kvalitete, a na nama je da odigramo najbolje moguće i da probamo da dođemo do trijumfa, koji bi nam mnogo značio", rekao je prvotimac Brđana Stefan Kovač, inače jedan od junaka pobede mlade reprezentacija Bosne i Hercegovine nad Belgijom pre nekoliko dana.

Duel u Lučanima ekipe dočekuju u različitom raspoloženju. Plavo-beli su u prethodnih nekoliko kola imali ogromnih problema prilikom sastavljanja tima, što zbog kartona, što zbog velikog broja povređenih igrača. Upravo ova činjenica značajno se odrazila i na rezultatski učinak u tom periodu. Zbog svega navedenog, fudbalerima Mladosti bodovi su neophodni za miran boravak u gornjem delu tabele, dok se sa druge strane, gosti - koji su takođe imali gomilu kadrovskih problema - nalaze u seriji dobrih rezultata i pokušaće da bodovima zadrže plasman u vrhu.

Okršaj Javora i Spartaka spada u kategoriju neizvesnih. Domaćin, naravno, nije kandidat za Evropu, gost je na početku sezone delovao kao siguran, ali je ostao bez daha, i bitnije Nemanje Nikolića i trenera Vladimira Gaćinovića, pa je na poslednja tri gostovanja uzeo samo bod. Na poslednja tri, ne računajući lokaciju, ipak je postigao po gol, a kako i Javor to redovno čini na stadionu kraj Moravice, realno je očekivati pogodak na obe strane.

"Neuspeh je prethodni rezultat u Šapcu, jer imali smo sve u svojim rukama, mogli smo utakmicu da završimo povoljnijim rezultatom. Mi smo krajnje nepredvidiva ekipa, možemo da odigramo dobru utakmicu, ali i da podbacimo. Optimisti smo, nadam se da ćemo odigrati kvalitetnu utakmicu, pokazati bolje lice i zabeležiti pozitivan rezultat. Dobro poznajemo Spartak, dugo su zajedno, to je praktično ekipa od pre dve godine. Dobro su selektirani, dobro vođeni, igraju brzo. Oslabljeni su odlaskom Nikolića, ali su vratili Savkovića iz Poljske", rekao je Igor Bondžulić, trener Javora.

Sa druge strane, novi šef stručnog štaba Golubova Vladimir Buač najpre je istakao zahvalnost dosadašnjem strategu Vladimiru Gaćinoviću.

"Odlazak šefa Gaćinovića je bio šok za sve nas, naročito za momke koji su imali fenomenalan odnos sa njim. Moramo što pre da saberemo redove, da odreagujemo kako treba. U fudbalu se stvari dešavaju jako brzo, nekad kako želimo, nekad kako ne želimo, ali moramo da odreagujemo pozitivno, da odemo u Ivanjicu i da nastavimo da igramo dobar fudbal i pravimo dobre rezultate. Javor Matis je dobra ekipa. Tvrda su i odgovorna ekipa, dobra u prekidima. Imaju Šćepanovića i Piščevića u centrali od kojih sve kreće. Moram da pomenem tu i naše bivše igrače, Otaševića i Mladenovića, biće mi veliko zadovoljstvo da ih vidim. Što se tiče kadrovske situacije Bjelović je i dalje povređen, Ivančević ima kartone, dok su svi ostali spremni za predstojeći meč", istakao je Buač.

Pauza u prvenstvu zbog utakmica reprezentacije dobro je došla Radniku za uigravanje, za dodatno razrađivanje taktika i realizovanje planova i programa treninga. Goste iz Šapca Surduličani dočekuju na početku ovog superligaškog vikenda.

"Igramo sa timom koji se nezasluženo nalazi na mestu na kome je sada na tabeli. Mačva je dobra i iskusna ekipa predvođena odličnim trenerom. Što se nas tiče, u dobrom smo ritmu, ali iako trenutno imamo nekih kadrovskih problema što zbog kartona, što zbog povreda, idemo na pobedu", rekao je Slavoljub Đorđević, kormilar Radnika.

SUPERLIGA - 15. KOLO

Petak

17.00: (3,20) Mladost (3,35) Čukarički (2,25)

17.00: (2,75) Javor (3,05) Spartak ŽK (2,75)

17.00: (1,62) Radnik (3,80) Mačva (5,80)

Subota

13.00: (2,85) Inđija (3,15) Radnički Niš (2,55)

14.00: (1,45) Voždovac (4,50) Novi Pazar (7,00)

14.00: (3,60) Napredak (3,45) TSC (2,05)

14.00: (2,95) Rad (3,30) Metalac (2,45)

16.00: (1,25) Partizan (5,80) Proleter NS (12,0)

Nedelja

16.00: (2,15) Zlatibor (3,25) OFK Bačka (3,60)

17.30: (5,10) Vojvodina (3,60) Crvena zvezda (1,73)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

ČukaričkiMladost LučaniJavorSpartak SuboticaRadnikMačva Šabac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara