©Reuters
©Reuters

Evropa će gledati Portugal na kakav nije navikla: Lepršavost je tu, ali rupa u odbrani ima za izvoz (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | uto. 04.06.24. | 22:52

Navigatori trijumfovali protiv Finske 4:2, već sada se vide sve karakteristike timova Roberta Martinesa

Kada su Portugalci deklasirali Švajcarsku 6:1, a onda doživeli hladan tuš i izgubili od Maroka u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Kataru, odlučili su se evropski šampioni iz 2016. godine na veliki zaokret. Fernanda Santoša je posle osam godina na mestu selektora zamenio Roberto Martines i odmah je bilo jasno da će se kompletna filozofija igre Portugalaca promeniti. Rutinski su se Navigatori prošetali kroz kvalifikacije za EURO, nije se ništa manje ni očekivalo, a dolazak Španca promenio je DNK i načinio od Portugala reprezentaciju koja igra mnogo tečnije, lepršavije, lepše za oko, ali sve to nauštrb mnogo manje čvrstine u odbrani.

Prijateljska utakmica protiv Finske upravo je to pokazala. Vodio je Portugal 3:0, a onda se pod naletom Temua Pukija odbrana dva puta za nekoliko minuta raspala i unela nervozu među navijače na Žoze Alvalade stadionu. Bruno Fernandeš je ipak u finišu dao gol za 4:2 i sprečio potencijalno rastakanje mira u kući. Jednu od najkvalitetnijih evropskih reprezentacija do početka Evropskog prvenstva čeka još jedan prijateljski duel - protiv Hrvatske (subota, 18.45).

Izabrane vesti

Bili su Portugalci perfektni u kvalifikacijama, pobedili na svih 10 utakmica protiv Slovačke, Bosne i Hercegovine, Islanda, Luksemburga i Lihtenštajna, ali su trijumfalan niz okončali martovskim porazom na Stožicama od Slovenije. Jesu donekle vratili izabranici Roberta Martinesa poverenje javnosti, ali razloga za brigu i te kako ima. Baš ta dva primljena gola pri rezultatu 3:0 73. i 77. minutu mogu da stvore nespooj među navijače, jer je propust takvog tipa bio izuzetno redak u mandatu Fernanda Santoša, koliko god se starom trenerskom vuku može zameriti na neatraktivnoj fudbalskoj filozofiji.

Kristijana Ronalda nije bilo u protokolu za utakmicu. Igrač Al Nasra izgubio je pre nekoliko dana finale Kupa Saudijske Arabije i ponovo ostao bez trofeja na Bliskom istoku, a trebalo bi da se nađe na terenu makar ušao kao rezerevista protiv Hrvatske u subotu. Jedna od najvećih dilema selektora Martinesa bez sumnje biće određivanje Ronaldove uloge. Prema mnogim stručnim ocenama, portugalska igra je poslednjih godina izgledala tečnije i ubitačnije bez Kristijana, ali je njegova aura toliko velika da ga jednostavno ne možete tek tako izostaviti.

PRIJATELJSKE UTAKMICE (UTORAK)

Portugal - Finska 4:2

/Dijaš 17, Žota 45+2 pen, Fernandeš 55, 84 - Puki 73, 77/

Republika Irska - Mađarska 2:1

/Ajda 36, Perot 90+2 - Lang 40/

Italija - Turska 0:0

Austrija - Srbija 2:1

/Vimer 10, Baumgartner 13 - Pavlović 35/

Rumunija - Bugarska 0:0

Švajcarska - Estonija 4:0

/Cuber 20, Amduni 47, Elvedi 63, Šaćiri 70/

Slovenija - Jermenija 2:1

/Mlakar 11, Iličić 63 - Harojan 56/




tagovi

reprezentacija Portugalareprezentacija FinskePrijateljske utakmice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara