Fudbaleri Barnlija tužni posle ispadanja (©Reuters)
Fudbaleri Barnlija tužni posle ispadanja (©Reuters)

Euforija na Siti Graundu: Notingem slavi opstanak, ispali svi koji su lani ušli u Premijer ligu

Vreme čitanja: 3min | sub. 11.05.24. | 18:04

Ekspresan povratak u niži rang, Luton drži samo suluda teorija

Drame poslednjeg kola neće biti, bar ne kada govorimo o donjem domu Premijer lige. Kompletna borba za opstanak rešena je u pretposlednjoj rundi i sada je jasno – u Čempionšip će uz Šefild Junajted još Luton i Barnli! Tačnije, fudbalere Lutona drži još samo tanka, jako tanka teorija po kojoj moraju da razmontiraju Fulam u poslednjem kolu sa velikom razlikom, što je apsurdno očekivati, tako da i oni mogu da pakuju kofere...

Slavi ceo Siti Graund i pre nego što počne duel sa Čelsijem, Notingem Forest je zvanično izborio opstanak i to na konto bolje gol-razlike u odnosu na Luton. Posle trijumfa Vest Hema nad rivalom iz predgrađa rezultatom 3:1, razlika je čak 13 golova u korist Šumara koji sada spokojni mogu da dočekaju finiš sezone.

Izabrane vesti

Sve tri ekipe koje su uoči 37. kola bile u crvenoj zoni pretrpele su poraze. Totenhem je posle porođajnih muka bio bolji od Barnlija rezultatom 2:1 i tako je konačno prekinuo seriju poraza koja ga je praktično izbacila iz trke za Ligu šampiona. Everton je savladao Šefild Junajted koji je odavno već ispraćen u niži rang.

Totenhem je na novom Vajt Hart Lejnu slavio rezultatom 2:1 posle preokreta i ozbiljnih muka na kojem se našao u najvećem delu susreta. Uz neprijatnu vest da Ričarlison nije u stanju da pomogne saigračima zbog povrede lista na poslednjem treningu pre utakmice, Pevci su imali ogromnu sreću jer Barnli nema kvalitet da izdrži 90 minuta u visokom intenzitetu što im je olakšalo da dođu do rezultatskog zaokreta i pobede.

U izostanku Ričarlisona Heun Min Son nije delovao previše opasno, pa su odgovornost preuzeli igrači iz poslednje linije. Ubrzo posle gola Jakoba Bruna Larsena u 25. minutu Pedro Poro je primio sjajan centaršut Brenana Džonsona i zakucao loptu pod prečku. Na drugi gol su u Londonu čekali sve do 82. minuta, drhtali kao prut, sve dok Miki van de Ven nije iskoristio lepo dodavanje Džejmsa Medisona i pogodio metu. Bila je to nagrada za sijaset prilika koje su fudbaleri Totenhema stvorili, ali lopta nije htela u gol. Dejan Kuluševski, Brenan Džonson, Pape Sar, Kristijan Romero... Svi su oni imali šansu da daju svoj doprinos pobedi, ali nisu uspeli.


I Vest Hem je morao da juri gol zaostatka, pre nego što je ostvario prvi trijumf posle šest uzastopnih neuspeha u svim takmičenjima. Šest dana pošto su razbijeni od Čelsija, Čekićari su dobili Luton rezultatom 3:1. Gosti su već u 6. minutu poveli preko Alberta Lokonge i na Olimpijskom stadionu čekali su početak drugog poluvremena da se konačno probije čep i dođe do preokreta.

Vest Hem je u razmaku od 23 minuta tri puta zatresao mrežu Lutona. Prvi je to učinio Džejms Vord Prauz, nedugo za njim je Tomas Souček, da bi Džordž Erti na asistenciju Mohameda Kudusa kompletirao triling golova kojim se ekipa Dejvida Mojesa konačno pomerila sa mrtve tačke.

Everton je stigao do četvrtog trijumfa u poslednjih pet ligaških utakmica, odnosno do 13 od maksimalnih 15 bodova čime je definitivno značajno popravio utisak.

Karamele su ostvarile minimalnu pobedu (1:0) nad Šefild Junajtedom koji je odavno bukirao kartu za Čempionšip u koji se vraća posle godinu dana. Strelac jedinog pogotka na meču bio je Abdulaj Dukure na asistenciju Dominika Kalverta Luina već posle pola časa. Gol pogledajte OVDE. Everton je bio mnogo bliži drugom pogotku, nego Šefild izjednačenju, tako da su na Gudisonu sa mirom ispratili još jedan uspeh ekipe Šona Dajša.

Ekspresan povratak Barnlija, Lutona i Šefilda, imaće novu šansu naredne sezone da se vrate u Premijer ligu.

PREMIJER LIGA - 36. KOLO

Subota

Fulam - Mančester Siti 0:4 (0:1)

/Gvardiol 13, 71, Foden 59, Alvarez 97/

Bornmut - Brentford 1:2 (0:0)

/Solanki 90 - Embuemo 87, Visa 90+5/

Everton - Šefild Junajted 1:0 (1:0)

/Dukure 31/

Njukasl - Brajton 1:1 (1:1)

/Longstaf 45+5 - Veltman 18/

Totenhem - Barnli 2:1 (1:1)

/Poro 32, Van de Ven 82 - Brun Larsen 25/

Vest Hem - Luton 3:1 (0:1)

/Vord Prauz 54, Souček 65, Erti 77 - Lokonga 6/

Vulverhempton - Kristal Palas 1:3 (0:2)

/Kunja 67 - Olise 26, Mateta 28, Eze 73/

18.30: (3,40) Notingem Forest (3,50) Čelsi (2,10)

Nedelja

17.30: (7,50) Mančester Junajted (4,60) Arsenal (1,42)

Ponedeljak

21.00: (4,40) Aston Vila (3,90) Liverpul (1,75)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Vest HemLuton TaunEvertonŠefild junajtedBarnli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara