(©Reuters)
(©Reuters)

Etihad zviždao himni, pa gledao zver na delu; Bleki debitovao za Šumare

Vreme čitanja: 5min | sub. 24.08.24. | 18:04

Ipsvič poveo protiv Mančester Sitija pa primio tri gola za četiri minuta; Nikola Milenković umalo strelac u prvom meču za Notingem Forest

Ponovo je među fudbalskim temama na Ostrvu aktuelna i ona o brojnim kršenjima pravila Mančester Sitija. Građani se terete za čak 115 prekršaja napravljenih tokom devet godina. Većinom su to kršenja finansijskih i raznih administrativnih zakona, ali svakako se četvorostruki uzastopni šampion Engleske suočava sa oduzimanjem bodova, pa i izbacivanjem iz Premijer lige. To, međutim, ne utiče na ekipu. Smiren je bio Pep Gvardiola na konferenciji za medije pred duel sa Ipsvičom, odbacivši mogućnost da se među njegove igrače uvuče nervoza u narednom periodu, a da je bio u pravu, ekipa je pokazala na terenu. Povratnik u Premijer ligu pregažen je sa 3:1, iako je prvi stigao do gola.

Irac mađarskog porekla, Semi Smodiš, je iz kontranapada u 7. minutu razgalio navijače Ipsviča i dao im da maštaju o senzacionalnom podvigu, ali brzo su im domaćini takvo razmišljanje izbili iz glave. Sa tri gola za četiri minuta Siti je vratio kontrolu nad utakmicom i potom je rutinski priveo kraju, uz još jedan gol trostrukog strelca Erlinga Halanda u finišu meča. Tek su odigrana dva kola, a Norvežann već ima četiri pogotka kraj svog imena.

Izabrane vesti

Današnji het-trik sjajni golgeter započeo je iz penala u 12. minutu, koji je iznudio Savinjo. Čini se da je Sem Alison, prvi tamnoputi sudija u Premijer ligi od 2008. godine i Uraje Renija, doneo ispravnu odluku nakon gledanja snimka, mada je možda isto mogao da postupi i u finišu prvog poluvremena za situaciji na suprotnoj strani terena.

Pomenuti sudija je bio planiran za ulogu četvrtog arbitra danas, ali je morao da preuzme pištaljku od Majkla Salisburija koji se povredio na zagrevanju. Svakako, njegove odluke oko penala nisu bile presudne za pitanje pobednika u duelu Sitija i Ipsviča.

Brutalno su Građani kažnjavali nesigurnost i greške gostujućih defanzivaca i golmana Arijaneta Murića. Pored raspucanog Halanda i raspoloženog Savinja, koji se odlično uklopio u ekipu po dolasku iz Đirone, treba pomenuti i pogodak kapitena Kevina De Brujnea u 12. minutu tokom pomenutog blickriga Građana.

Nije raspored bio naklonjen Ipsviču na startu sezone. U prvom kolu Liverpul (0:2), pa u drugom Mančester Siti, ali moraće Kiran Mekena što pre da pronađe način kako da njegova ekipa uhvati ritam i krene sa pozitivnim rezultatima, inače je joj sledi ekspresan povrtak u Čempionšip. Čak 22 godine čekali su Traktoristi na povratak u društvo najboljih i sigurno je da ne žele već posle godinu dana da ga napuste.

Gvardiolina mašinerija od starta igra po očekivanjima. Prvo je savladan Čelsi sa 2:1, pa sada Ipsvič u meču u kom je ekipa igrala na možda i 50 odsto snage. Ponovo su Građani prvi kandidat za titulu, a ne treba zaboraviti da su iznenada dobili i veliko pojačanje, pošto se iz Barselone vratio jedan od Pepovih ljubimaca, Ilkaj Gundogan. Iako je samo dan ranije stigao, Nemac se našao u protokolu za današnji duel, a u 71. minutu i zaigrao umesto Dokua.

Saigrači i navijači dočekali su ga aplauzima, ali su se pred početak utakmice sa tribina Etihada čuli i zvižduci. Bilo je to tokom intoniranja himne Premijer lige, kao izražavanje revolta Mančester Sitijevih navijača na pomenute optužbe o kršenju propisa. Šta će biti po tom pitanju trebalo bi da saznamo početkom 2025. godine, kada se očekuje konačna presuda nezavisnog veća.

Jeste da je sezona tek počela, ali "ako se po jutru dan poznaje, zajedno sa Ipsvičom nazad u Čempionšip ekspresno bi mogao i Sautempton. Posle poraza u Njukaslu sa 0:1, Sveci su bili neuspešni i kod kuće protiv Notingem Foresta - 0:1. Jedini gol u meču postigao je Morgan Gibs Vajt u 70. minutu, uz dosta sreće nakon nekoliko neuspešnih pokušaja domaćih igrača da otklone opasnost posle kornera.

Ono što je za nas, ipak, najznačajnije sa ove utakmice jeste debi Nikole Milenkovića za Notingem. Odlično je reprezentativac Srbije igrao u štoperskom paru sa Brazilcem Muriljom i sigurno je da će mu to što su Šumari ostali nesavladani na ovom gostovanju dodatno napuniti samopouzdanje. Mogao je, čak, Milenković i do pogotka sredinom prvog poluvremena kada je skrenuo loptu posle šuta Krisa Vuda, ali su domaćini imali sreće da bude za malo neprecizan.

Poput Mančester Sitija, četiri gola danas je postigao i Totenhem, ali bez primljenog u okršaju sa Evertonom. Nakon suspenzije zbog glupiranja na društvenim mrežama, kada se snimao pod dejstvom takozvanog "gasa smejavca", u startnoj postavi londonskog kluba našao se Iv Bisuma i brzo opravdao poverenje trenera Angelosa Postekoglua.

Sjajnim udrcem pod prečku u 14. minutu reprezentativac Malija načeo je rivala, a dotukli su ga Son sa dva gola (25, 71) i Kristijan Romero (71). Za prvu pobedu Pevaca ove sezone, nakon 1:1 sa Lesterom u prvom kolu.

Svih 90 minuta odigrao je i Saša Lukić u Fulamovoj pobedi nad Lesterom. Od starta je domaćin bio dominantan, poveo je pogotkom novajlije Emila Smit Roua (stigao iz Arsenala za rekordnih 31.800.000 evra), ali je Vut Fes u 38. minutu doneo izjednačenje Lisicama. Ipak, bolja igra londonskog kluba nagrađena je pogotkom Aleksa Ivobija 20 minuta pre kraja. Bilo je to dovoljno za prvu trojku Fulama ove sezone.

PREMIJER LIGA – 2. KOLO

Subota

Brajton – Mančester junajted 2:1 (1:0)

/Velbek 32, Žoao Pedro 90+5 – Dijalo 60/

Fulam - Lester 2:1 (1:1)

/Smit Rou 18, Ivobi 70 - Fes 38/

Sautempton - Notingem Forest 0:1 (0:0)

/Gibs-Vajt 70/

Mančester Siti - Ipsvič 4:1 (3:1)

/Haland 12p, 16, 88, De Brujne 14 - Smodiš 7/

Totenhem - Everton 4:0 (2:0)

/Bisuma 14, Son 25, 77, Romero 71/

Kristal Palas - Vest Hem 0:2 (0:0)

/Souček 67, Bouven 72/

18.30: (4,60) Aston Vila (3,60) Arsenal (1,80)

Nedelja

15.00: (4,70) Vulverhempton (3,70) Čelsi (1,85)

15.00: (3,20) Bornmut (3,60) Njukasl (2,30)

17.30: (1,25) Liverpul (6,50) Brentford (10,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Nikola MilenkovićTotenhemPremijer ligaMančester Siti

Obaveštavaj me

Man. Siti
Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara