Luis Enrike (©Reuters)
Luis Enrike (©Reuters)

Enrike se teši matematičkim proračunima: Mi smo napravili 3, a oni samo 0,7

Vreme čitanja: 3min | sre. 08.05.24. | 01:32

Trener Pari Sen Žermena našao utehu u novotariji poznatoj kao "expected goals", Al Kelaifi poveo priču o dugoročnom projektu

Pari Sen Žermen je bacio Borusiju Dortmund na kolena, ali samo u ... očekivanim golovima. Kada se pre sedam, osam godina pojavio "expected goals" postao je interesantan metrički instrument za utvrđivanje realnosti nekog rezultata, ali kada neki trener u ovom statističkom parametru na neki način traži opravdanje za rezultatski neuspeh, to ume da deluje neukusno.

Milioneri su u onim pravim golovima pobedili parisku mašineriju sa 2:0 u ukupnom skoru, a trener Svetaca Luis Enrike tešio se činjenicom da su njegovi izabranici pobedili u "očekivanim golovima".

Izabrane vesti

"Mi smo napravili 3, a oni samo 0,7 u očekivanim golovima. To je činjenica", tešio se strateg šampiona Francuske.

Demantovao je Enrike mogućnost da je rezultat plod potcenjivanja rivala.

"Ovo su jako bolni momenti za nas, kada izgubiš na ovaj način normalno je da te obuzme tuga. Možemo samo da im čestitamo na plasmanu u finale. Nismo potcenili Dortmund, to ne bi uradio niko ko ozbiljno poznaje fudbal, rezultat je takav kakav je. Fudbal je čudan, nagrađaje one koji daju golove, a ne one koji stvaraju više šansi".

Zanimalo je medije da li je Španac razočaran Kilijanom Embapeom.

"Ja snosim svu odgovornost za eliminaciju. Bilo bi tužno isturiti igrače.

Kao da pokušavaju u Parizu da pronađu utehu i za 13. godinu od upliva velikog novca iz Katara bez osvojene titule šampiona Evrope. Tako je predsednik Naser Al Kelaifi sad poveo priču o dugoročnom projektu i malo se naljutio na pitanje novinara o budućnosti Luisa Enrikea na klupi.

"Da li ste vi ozbiljni s ovim pitanjem? Razumete li vi fudbal? Naša budućnost je svetla. Sa najmlađim timom u Evropi gradimo dugoročni projekat.

Pozivao se i Al Kelaifi na nesrećne okolnosti.

"Veoma smo razočarani i tužni zbog rezultata. Zaslužili smo bolje. Ukupno smo večeras četiri puta pogodili okvir gola, a dva puta prošle nedelje – lopta nije htela da uđe. Teško nam je…"

Kilijan Embape jedan je od retkih u taboru Pari Sen Žermena koji nije tražio opravdanje u nedostatku sreće.

"Posle će svako raditi svoje analize, ali istina je da su oni jednom ili dva puta došli kod nas i dali gol, a da smo mi često dolazili u njihov prostor, a da nismo uspeli da postignemo gol. Ovo je neumoljivo zapažanje, ali jedino istinito. Ne volim baš da pričam o lošoj sreći. Kad si dobar, lopta ne udara u stativu, već ulazi u gol. Danas nismo bili dovoljno dobri".

Kapiten Markinjos pokušao je da skine pritisak sa ekipe.

"U početku niko nije verovao da ćemo stići ovako daleko. Ispali smo u polufinalu, ali to je novi projekat sa novim trenerom i dosta promena. Ima mnogo pozitivnih stvari za sledeću sezonu. Hteli smo da idemo do kraja zbog navijače, da ih odvedemo na Vembli. Ne smemo da spuštamo glavu. Bilo je mesta za prolaz. Efikasnost je ono što nam je nedostajalo. Morali smo bolje da se branimo, to su sitni detalji", kaže Brazilac koji ni posle 11 godina u klubu neće uspeti da se okiti evropskom titulom.


tagovi

Luis EnrikePari Sen ŽermenLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara