(©Reuters)
(©Reuters)

Engleski arbitri pod pritiskom zbog suđenja na Bliskom istoku: Sude u četvrtak, pa u petak lete osam sati

Vreme čitanja: 2min | pon. 02.10.23. | 11:34

Hauard Veb na udaru javnosti da zabrani dodatan angažman kolegama

Veliki previd napravili su arbitri u duelu Totenhema i Liverpula, kada su pri rezultatu 0:0 poništili pogodak Luisa Dijaza zbog ofsajda. Liverpul je izgubio sa 1:2, a ispostavilo se da Kolumbijac u pomenutoj situaciji nije bio u nedozvoljenoj poziciji, kao što je pomoćnik Sajmona Hupera signalizirao, a Daren Ingland potvrdio iz VAR sobe.

U startu je bilo sumnjivo što tokom gledanja snimka nisu povlačene linije koje bi pokazale da li je napadač Liverpula bio ispred Totenhemovih defanzivaca u trenutku dodavanja. Navodno je razlog za to bila dekoncentrisanost pomenutog Inglanda, koji je mislio da je Huper priznao pogodak i zbog toga mu u slušalicu rekao da potvrđuje njegovu odluku.

Izabrane vesti

To su, ipak, nezvanične informacije engleskih medija, ali vrlo je moguće i tačne, s obzirom na to da je Ingland, zajedno sa pomoćnikom iz VAR sobe u londonskom meču Dinom Kukom, u četvrtak bio angažovan da sudi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima utakmicu Šardža - Al Ain. Ingland je imao vodeću reč na terenu, a Kuk bio jedan od "mahača". Dan kasnije leteli su osam sati avionom, a onda u subotu od 17.30 bili pred monitorima na stadionu Totenhema.

Bivši predsednik Sudijske komisije u Engleskoj, Kit Heket,

"Koliko sam razumeo, sudili su u četvrtak uveče i onda u petak proveli osam sati u vazduhu. To je sigurno uticalo na njihovu oštrinu i koncentraciju. U vreme mog mandata, ako bi neko sudio u četvrtak u Evropi, nije mogao da bude angažovan do nedelje kasno po podne ili ponedeljka. Ovo je samo još jedan loš primer rukovođenjem Sudijske komisije, neophodne su promene koje bi sprečile nove greške", istakao je Heket, kritikujući kolegu Hauarda Veba koji je trenutno na čelu sudijske organizacije.

Pored problema sa umorom, britanski Telegraf ističe i da bi angažovanje engleskih sudija na Bliskom istoku moglo da dovede do sukoba interesa, jer su vlasnici Mančester Sitija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a Njukasla iz Saudijske Arabije.

Pre Inglanda i njegovog tima u UAE, dodatan angažman, ali u Saudijskoj Arabiji, imao je sudija Majkl Oliver sa svojim kolegama. Izvršni direktor Premijer lige, Ričard Masters, ističe da veruje u integritet engleskih sudija, ali je svestan da postoji zabrinutost zbog mogućeg narušavanja regularnosti.

"Sigurno da postoji problem oko umora zbog dugih putovanja u kratkom vremenskom periodu, ali imamo apsolutno poverenje u integritet svih naših zvaničnika. Ipak, zbog ugla gledanja navijača važno je ukloniti svaku moguću sumnju u sukob interesa arbitra koji je angažovan da pokriva meč u Saudijskoj Arabiji ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde je liga u istom vlasništvu kao i jedan od naših klubova", rekao je Masters za Tajms.

Što se tiče Liverpula, Redsi su odmah posle utakmice dobili javno izvinjenje Sudijske komisije, ali bodovi su ostali na kontu Totenhema, te su sa Enfilda izdali saopštenje u kojem navode da će "istražiti dalje moguće opcije".


tagovi

Premijer ligaLiverpulHauard Veb

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara