Timi Maks Elšnik i Vanja Drkušić u dresu reprezentacije Slovenije (©Reuters)
Timi Maks Elšnik i Vanja Drkušić u dresu reprezentacije Slovenije (©Reuters)

Elšnikovo i Drkušićevo putovanje od 12.200 kilometara

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.10.24. | 10:48

Fudbaleri Crvene zvezde će predvoditi Sloveniju u Almatiju (nedelja, 15) u 4. kolu B divizije Lige nacija

Dvojica slovenačkih fudbalera koji nastupaju za Crvenu zvezdu, Vanja Drkušić i Timi Maks Elšnik, definitivno će oktobar 2024. godine pamtiti po dugim i napornim putovanjima. UEFA im je kriva sa svojim rasporedom mečeva B divizije Lige nacija, pre tri dana su njih dvojica sa reprezentacijom igrali u glavnom gradu Norveške Oslu, a ove nedelje od 15 časova već ćemo ih videti na terenu u Almatiju protiv Kazahstana, u 4. kolu Grupe 3.

Elšnik i Drkušić su presedeli na klupi prošli meč Zvezde u Mozzart Bet Superligi sa IMT-om u Lazarevcu (1:3). Posle toga su otputovali iz Beograda u Ljubljanu (oko 480 kilometara) kako bi se odazvali na prozivku selektora Matjaža Keka.

Izabrane vesti

Od glavnog grada Slovenije do Osla su prešli 1.570 kilometara kako bi odigrali svih 90 minuta protiv Erlinga Halanda i drugova. Nisu prošli dobro, Vikinzi su ih savladali sa 3:0, pa su lošeg raspoloženja sa severa Evrope otputovali u centralnu Aziju, u nekadašnji glavni grad Kazahstana.

Od prestonice Norveške do Almatija razdaljina vazdušnim putem je oko 4.730 kilometara. Morali su Slovenci da prelete Švedsku, neku od baltičkih država (Estoniju ili Letoniju) i dobar deo Rusije pre nego što su ušli u vazdušni prostor Kazahstana. Pritom, Almati je na krajnjem jugoistoku te zemlje, relativno blizu granice sa Kinom.


15.00: (5,00) Kazahstan (3,50) Slovenija (1,75)


Očekuje se da Drkušić i Elšnik ponovo budu starteri, pošto su među liderima u Kekovom timu, a posle toga im predstoji put nazad u Ljubljanu. Novih 4.830 kilometara puta. I naravno, odmah se od njih očekuje da se vrate u Srbiju i stave na raspolaganje treneru Vladanu Milojeviću, pošto Zvezda već u petak dočekuje Radnički iz Niša u prvenstvu, a potom u utorak 22. oktobra gostuje Monaku u 3. kolu Lige šampiona. Dakle, između dva treninga u trenerci prvaka Srbije oni su preputovali oko 12.200 kilometara.

Naravno, ne treba zaboraviti da je Zvezda u utorak pre reprezentativne pauze gostovala Interu u 890 kilometara udaljenom Milanu. I Drkušić i Elšnik su tamo bili starteri, štoper je napustio teren u 89. minutu, dok je levonogi vezista ostao u igri do kraja.

Kao što je nama lakše da igramo u Stožicama i Kazahstancima je kod kuće. Koliko znam, u Almatiju nema veštačke trave, prilično je dobar teren. Uslovi su isti za obe ekipe, jer i oni su putovali kući iz Austrije. Što se kvaliteta tiče, mislim da ga imamo više i da ćemo u nedelju da pobedimo“, kazao je Elšnikov i Drkušićev saigrač Jure Balkovec.

Posle pola takmičenja u B diviziji Slovenija ima četiri poena i na deobije druge i treće pozicije sa Austrijom. Odigrala je 1:1 sa Austrijom u Stožicama, a potom je na tom istom stadionu savladala Kazahstan sa 3:0, dok su joj Norvežani naneli prvi poraz.

S druge strane Kazahstanci su jedini bod osvojili baš protiv Norveške (0:0) u Almatiju, a izabranici Stanislava Čerčesova su u četvrtak doživeli još ubedljiviji poraz od Slovenaca. Austrijanci su ih u Lincu preslišali sa 4:0.

Zbog toga je Kazahstan sada najbliži zauzimanju poslednjeg mesta u grupi i direktnoj selidbi nazad u C diviziju. S tim da Slovenci neće biti bezbedni sve i da trijumfuju danas, pošto će trećeplasirane ekipe iz svake grupe igrati baraž za opstanak u diviziji. Cilj je osvajanje nekog od prva dva mesta na tabeli.

Jasno je da Kazahstan nije ista ekipa kod kuće i u gostima, međutim više od svega moramo da se fokusiramo na sebe. Kazahstanci su agresivniji i jači na svom terenu, pa ako ne odgovorimo na adekvatan način mogu da nam naprave ozbiljan problem“, kazao je Kek.

LIGA NACIJA (B DIVIZIJA) – 4. KOLO

Nedelja

GRUPA 2

18.00: (11,0) Finska (5,20) Engleska (1,30)

20.45: (1,80) Grčka (3,40) Republika Irska (4,90)

GRUPA 3

15.00: (5,00) Kazahstan (3,50) Slovenija (1,75)

20.45: (2,05) Austrija (3,45) Norveška (3,60)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

FK Crvena zvezdaTimi Maks ElšnikVanja DrkušićFudbalska reprezentacija Slovenijereprezentacija SlovenijeFudbalska reprezentacija KazahstanaReprezentacija KazahstanaLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara