Timi Maks Elšnik (©Reuters)
Timi Maks Elšnik (©Reuters)

Elšnik: Puni smo samopouzdanja, ambicije su porasle još više

Vreme čitanja: 3min | pet. 06.09.24. | 13:39

Novi fudbaler Crvene zvezde će predvoditi reprezentaciju Slovenije protiv Austrije ovog petka od 20.45 časova u 1. kolu Grupe 3 B divizije Lige nacija

Proteklih nekoliko meseci bili su najlepši u dosadašnjoj karijeri 26-godišnjeg slovenačkog fudbalera Timija Maksa Elšnika. Najpre je sa reprezentacijom izborio plasman na Evropsko prvenstvo, zatim je u Nemačkoj njegov tim odigrao veoma dobro i stigao do osmine finala, gde ga je tek posle penala eliminisala Portugalija, a potom se izborio za transfer u Crvenu zvezdu, sa kojom je prvi put u karijeri izborio plasman u Ligu šampiona. Zato je potpuno razumljivo što se Elšnik prepun samopouzdanja vratio u Ljubljanu, gde ga ovog petka od 20.45 časova čeka meč sa Austrijom na otvaranju takmičenja u Grupi 3 B divizije Lige nacija.

Posle svega Elšnik ima još jedan cilj sa reprezentacijom, da se plasira na Svetsko prvenstvo 2026. godine u Severnoj Americi. Tamo će Slovenci daleko lakše ako uspeju da zauzmu prvo mesto u svojoj grupi Lige nacija, u kojoj su joj konkurenti još Austrija, Norveška i Kazahstan.

Izabrane vesti

Zato, svaki od predstojećih šest mečeva do kraja godine za Elšnika ima veliki značaj. Počev od ovog sa Austrijom.

Puni smo samopouzdanja i naše ambicije su porasle još više. Posle Evropskog prvenstva su čak i protivnici počeli da gledaju drugačije na nas, pre svega, sa većom dozom poštovanja. Posle lepog leta sada se vraćamo u Stožice, gde će, verujem, da bude dosta ljudi koji jedva čekaju da nas vide. U pozitivnom isčekivanju smo, iako je činjenica da nas čeka izuzetno kvalitetna reprezentacija. Očekujem tešku utakmicu u odličnoj atmosferi“.


20.45: (3,70) Slovenija (3,40) Austrija (2,05)


Ne samo da će se šeširi za mundijalske kvalifikacije formirati na osnovu rezultata u Ligi nacija, već ovo takmičenje donosi najboljim ekipama potencijalno mesto u baražu. Naime, tamo će najbolje četiri reprezentacije grupne faze Lige nacija, ali kako je realno za očekivati da većina timova iz A divizije svakako izbori plasman na Mundijal kroz kvalifikacije ili barem osigura mesto u baražu, otvara se dobra prilika za najbolje ekipe iz B divizije.

Liga nacija otvara vrata Svetskog prvenstva, a baš od prošle Lige nacija su za nas i krenule stvari na bolje kada smo stigli do Evropskog šampionata. Ukazala nam se prilika koju treba zgrabiti obema rukama. Ko zna, možda u Ligi nacija dobijemo kartu koja će nas odvesti na veliko takmičenje“.

Međutim, daleko od toga da je Austrija lak protivnik. Na Evropskom prvenstvu je takođe stigla do osmine finala, ali nije uspela da izađe na kraj sa Turskom (1:2).

Na Evropskom prvenstvu smo videli odličnu Austriju na delu. Svi je dobro poznajemo, znamo njen stil igre i razmišljanje trenera. Poznati su po presingu posle izgubljene lopte, veoma su agresivni i direktni. Većina njihovih igrača nastupa u Bundesligi, koja je kvalitetno i jako takmičenje. Sve to krasi i Austrijance. Moraćemo da im odgovorimo istom količinom trčanja i agresije. Uvek ističemo da ako smo na nivou protivnika, da možemo da tražimo nešto više i napadnemo pobedu. Ako to nije slučaj, imaćemo problem i protiv slabijih ekipa. U svakom slučaju, napadamo prvo mesto u grupi. Igramo kod kuće i ne plašimo se nikoga. Energija je pozitivna, tu smo da osvojimo tri boda“, uverava Elšnik.

Austrijanci su do sada igrali triput sa Slovencima i svaki put ih pobedili bez primljenog gola. Dvaput 2019. godine sa po 1:0, pre toga 2018. u prijateljskom susretu sa 3:0.

LIGA NACIJA (B DIVIZIJA) – 1. KOLO

Petak

Grupa 3

16.00: (10,0) Kazahstan (5,50) Norveška (1,30)

20.45: (3,70) Slovenija (3,40) Austrija (2,05)

Grupa 4

20.45: (2,15) Island (3,35) Crna Gora (3,45)

20.45: (2,75) Vels (3,20) Turska (2,65)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Liga nacijareprezentacija Austrijereprezentacija SlovenijeFudbalska reprezentacija SlovenijeTimi Maks Elšnik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara