Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Elita je u Nemačkoj

Vreme čitanja: 7min | uto. 01.10.24. | 10:43

Trećina mečeva današnjeg programa Lige šampiona igra se na terenima bundesligaša

Zahvaljujući povećanju broja učesnika u Ligi šampiona na 36 ekipa, te rezultatima u prošloj sezoni, Bundesliga je dobila kartu i za petog predstavnika. Zajedno sa Italijom ima najviše klubova u eliti. Zbog toga, ali i usled promene sistema takmičenja dobili smo ovog utorka neobičnu situaciju, da se čak trećina utakmica dnevnog rasporeda igra u Nemačkoj. Od 18.45 časova Štutgart će ugostiti Spartu iz Praga, dok će se od 21.00 sastati Borusija i Seltik u Dortmundu, odnosno Bajer i Milan u Leverkuzenu.

S obzirom na sve prikazano od početka sezone, najmanje uzbuđenja se očekuje u Štutgartu. Švabe, jedan od budućih protivnika srpskog predstavnika Crvene zvezde, podigle su značajno formu tokom septembra i veliki su favorit protiv Čeha.

Izabrane vesti

Pre svega devet dana Štutgart je deklasirao Borusiju Dortmund sa 5:1. Pokazao je tako celoj Evropi, ne samo Nemačkoj, da vicešampionska pozicija u prošloj sezoni nije bila slučajnost, već da ovaj tim zaista ima potencijal za velike stvari.

Međutim, zgusnut raspored i nekoliko povreda naterali su trenera Sebastijana Henesa da prošle subote malo iskombinuje startnu postavu, što je Volfzburg iskoristio i otkinuo mu bod (2:2). Mogao je i sva tri, da Deniz Undav, koji je ušao sa klupe, nije zatresao mrežu u 97. minutu na asistenciju Mitelštata. Doduše, Štutgart je imao igrača manje duže od pola sata usled isključenja Atakana Karazora.


18.45: (1,42) Štutgart (4,60) Sparta Prag (7,50)


Sparta je takođe kiksnula u prvenstvu, u petak je kod kuće izgubila od Sigme sa 3:2. Bio joj je to prvi poraz ove sezone, posle niza od 15 mečeva u svim takmičenjima u kojima je samo dvaput remizirala i zabeležila 13 trijumfa.

Koliko su Veljko Birmančević i drugovi zapravo opasan tim dokazali su najpre u kvalifikacijama za Ligu šampiona, gde su rutinski dva puta sa po 2:0 preslišali Malme, a zatim i u samom elitnom takmičenju pre dve nedelje, kada su nadigrali favorizovani Salcburg sa 3:0 i došli do prvih bodova. Lars Fris je takođe odmarao za vikend pojedine igrače, tako da će prvak Češke probati da pruži žestok otpor na adresi u ulici Mercedesa, broj 87.

Nekih 420 kilometara severnije od 21.00 časova će Borusija ugostiti Seltik. To je još jedna utakmica gde se očekuje pobeda Nemaca, mada daleko od toga da je Seltik apsolutni autsajder u Dortmundu.

Prvak Škotske je u neverovatnoj formi, pobedio je na svih devet dosadašnjih takmičarskih utakmica ove sezone, kao i na većini prijateljskih mečeva tokom leta. Dovoljno je reći samo da su Kelti tokom priprema bili bolji i od Mančester Sitija (4:3) i od Čelsija (4:1), tako da nisu bile bez pokrića hrabre reči trenera Brendana Rodžersa da će njegov tim ove sezone posle mnogo godina doći do završnice Lige šampiona.

Uostalom, Seltik je silovito startovao u eliti, pre dve nedelje je u Glazgovu ponizio Slovan iz Bratislave sa 5:1, a svaki pogodak je postigao neki drugi igrač. Posle toga su zeleno-beli dodatno dopunili samopouzdanje na domaćoj sceni, u Liga kupu su savladali Falkirk sa 5:2, a u subotu u prvenstvu Sent Džonston sa 6:0. Vredi pomenuti i da su jedinog pravog konkurenta za titulu, Glazgov Rendžers, 1. septembra rutinski pobedili sa 3:0.

Međutim, Borusija nije običan protivnik. Reč je o aktuelnom vicešampionu Evrope, koji je prošle sezone do finala sa Real Madridom došao tako što je bio najbolji u poslednjoj „grupi smrti“ elitnog takmičenja. Onoj sa Pari Sen Žermenom, Milanom i Njukaslom.


21.00: (1,53) Borusija Dortmund (4,30) Seltik (6,00)


Jeste Edin Terzić tokom leta ustupio klupu svom pomoćniku Nuriju Šahinu, ali Dortmund nije promenio mnogo stil igre. I dalje ima uspona i padova, prošlog vikenda su Milioneri kod kuće gubili od Bohuma sa 2:0 posle samo 21 minuta, ali su na krilima svoje verne publike došli do preokreta i na kraju komotnog trijumfa od 4:2.

Koliko je Signal Iduna park važan faktor Borusije svedoči podatak da je od avgusta 2022. godine do sada zabežila na svom stadionu čak 33 pobede i samo četiri poraza iz 46 utakmica u svim takmičenjima. Mnogi su se olupali o čuveni „žuti zid“.

Novajlija Serhu Girasi, koji je letos pridošao iz Štutgarta, propustio je početak sezone zbog povrede. Kada se oporavio brzo je podigao formu i na poslednja tri meča je postigao četiri pogotka. Od toga dva protiv Bohuma, za dobro raspoloženje pred duel sa Škotima. Sa 28 golova prošle sezone reprezentativac Gvineje je bio treći najbolji strelac u ligama petice, iza Erlinga Halanda i Kilijana Embapea.

Dortmund i Seltik su se do sada sastali četiri puta, ali sve u 20. veku u Kupu UEFA (današnjoj Ligi Evrope). U oba navrata Borusija je prošla dalje posle dvomeča, s tim da je u septembru 1987. poražena u Glazgovu sa 2:1. Uzvratila je kod kuće sa 2:0 i kasnije preko Veleža iz Mostara došla do osmine finala.

Znatno lakše su Nemci prošli 1992. godine, u Dortmundu je bilo 1:0, u Škotskoj 2:1. Te sezone je Borusija išla skroz do finala, ali bez trofeja ju je ostavio Juventus.

Nuri Šahin na treningu kod Brendana Rodžersa (©Reuters)Nuri Šahin na treningu kod Brendana Rodžersa (©Reuters)

Interesantno je to što je Dortmundovog novog šefa stručnog štaba Šahina svojevremeno, 2012. godine, trenirao baš Rodžers u Liverpulu. Ovo će im biti prvi okršaj od tada.

Biće lepo videti ga. Imali smo zajedničku prošlost, iako je ona bila kratka, ali uživao sam na treninzima sa njim. Sviđala mi se njegova ideja fudbala. On je bio jedan od razloga zašto sam tada odabrao da dođem u Liverpul, iako sam imao brojne druge ponude. Dovoljno je da pogledate 10 minuta Seltikove utakmice pa da vidite koliki uticaj Brendan ima na ekipu i to kako igraju. Veoma se radujem susretom sa tako dobrim protivnikom. Bio bih veoma iznenađen ako je Brendan i dalje isti trener kao pre 12 godina. Siguran sam da je napredovao nekoliko koraka. Stekao je dosta iskustva, posle Liverpula je vodio Seltik, Lester, pa sada opet Seltik“, kazao je Šahin o svom bivšem šefu.

Najuzbudljiviju utakmicu u Nemačkoj ipak očekujemo da gledamo na Baj Areni u Leverkuzenu. Aktuelni vicešampion Lige Evrope Bajer dočekuje jednu od najboljih italijanskih ekipa i tim koji je čak sedam puta postajao prvak Evrope, Milan.

Jedino što malo može da pokvari derbi je umor, koji sigurno osećaju oba tima. Jer, u poslednjih desetak dana obe ekipe su igrale velike derbije u svojim prvenstvima. Leverkuzen baš prošle subote, gostovao je najvećem rivalu u borbi za titulu Bajernu u Minhenu. I uspeo da izbegne poraz, iako su Bavarci bili bolji na terenu meč je završen rezultatom 1:1.

Milan je nedelju dana pre toga trijumfovao u gradskom derbiju, bio je bolji od aktuelnog prvaka Italije Intera sa 2:1. Posle toga je u petak rutinski savladao i Leče, sa 3:0.


21.00: (1,65) Bajer Leverkuzen (4,00) Milan (5,20)


Taj meč je presedeo na klupi srpski reprezentativac Strahinja Pavlović, ali to je bio plan Paula Fonseke da ga odmori za Nemačku. Prema svih izveštajima sa treninga, biće u Leverkuzenu ponovo starter, u tandemu sa Mateom Gabijom.

Sa Pavlovićem u ekipi Milan nije baš beležio najbolje rezultate. U prvenstvu je izgubio od Parme (1:2), remizirao sa Laciom (2:2) i pobedio Veneciju (4:0), dok je u Ligi šampiona na San Siru izgubio od Liverpula (1:3). Ipak, ne može se reći da je to krivica doskorašnjeg defanzivca Salcburga, jer jednostavno čitav tim Rosonera nije bio na visokom nivou do tog derbija sa Interom, u kojem je Pavlović zaigrao tek u samom finišu.

Drugi srpski reprezentativac u crveno-crnom dresu, Luka Jović, uopšte nije ni registrovan za elitno takmičenje, tako da je ostao u Italiji. Fonseka nije oduševljen bivšim napadačem Real Madrida, pogotovo od dolaska Temija Ejbrahama je u drugom planu i zbog toga se prethodnih dana na Apeninima ozbiljno pričalo o njegovom odlasku na zimu. Navodno, Viljareal je kontaktirao Rosonere i ima nameru da dovede Jovića na pozajmicu u januaru.

To ništa neće uticati na pripremu Milana za susret sa Leverkuzenom. Svi znamo da su Farmaceuti pod palicom Ćabija Alonsa postali jedna od najrespektabilnijih ekipa u čitavoj Evropi, jedan su od favorita za osvajanje Lige šampiona, pa su se Rosoneri u skladu sa time spremali za ovaj meč.

Moraćemo više da se branimo, jer se susrećemo sa jakim protivnikom. Međutim, u onim trenucima kada budemo imali loptu u posedu moraćemo da se trudimo da igramo dobro sa njom, kako bismo otežali posao Bajeru. Radoznao sam da vidim kako će se momci snaći u ovoj sitauciji. Gledao sam finale Lige Evrope između Leverkuzena i Atalante, koji je pokazao Nemcima koliko je Serija A teško takmičenje. U Italiji se često susrećete sa timom koji igra jedan na jedan po celom terenu i to može da vas poremetite. Naš pristup igri međutim neće biti takav, mi smo potpuno drugačija ekipa od Atalante“, objasnio je Fonseka.

Leverkuzen je jedna od najdominantnijih evropskih ekipa. Od početka sezone je ostvario šest pobeda i po jedan remi (sa Bajernom) i poraz (od RB Lajpciga, tek drugi u poslednjih godinu dana). Farmaceuti su već osvojili Superkup Nemačke, pobedom nad Štutgartom, dok su u Ligi šampiona startovali ubedljivom pobedom nad Fajenordom (4:0).

S toga, sva tri meča koja se igraju ovog utorka u Nemačkoj biće interesantna. Svaki na svoj način. Zato, nije preterivanje kada napišemo da je danas elita u Nemačkoj.

LIGA ŠAMPIONA – 2. KOLO

Utorak

18.45: (1,90) Salcburg (3,60) Brest (4,50)

18.45: (1,42) Štutgart (4,60) Sparta Prag (7,50)

21.00: (1,80) Arsenal (3,70) PSŽ (5,00)

21.00: (1,07) Barselona (13,0) Jang Bojs (25,0)

21.00: (1,65) Bajer Leverkuzen (4,00) Milan (5,20)

21.00: (1,53) Borusija Dortmund (4,30) Seltik (6,00)

21.00: (1,20) Inter (7,50) Crvena zvezda (19,0)

21.00: (2,70) PSV Ajndhoven (3,35) Sporting Lisabon (2,80)

21.00: (35,0) Slovan Bratislava (14,0) Mančester Siti (1,05)

Sreda

18.45: (2,05) Đirona (3,60) Fajenord (3,80)

18.45: (5,30) Šahtjor (3,60) Atalanta (1,70)

21.00: (4,60) Aston Vila (3,80) Bajern (1,75)

21.00: (3,00) Benfika (3,45) Atletiko Madrid (2,50)

21.00: (5,30) Dinamo Zagreb (3,60) Monako (1,70)

21.00: (5,80) Lil (3,90) Real Madrid (1,60)

21.00: (1,20) Liverpul (6,75) Bolonja (14,0)

21.00: (2,40) RB Lajpcig (3,45) Juventus (3,15)

21.00: (2,85) Šturm (3,50) Klub Briž (2,60)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Liga šampionaBajer LeverkuzenBorusija DortmundŠtutgartSparta PragVeljko BirmančevićMilanStrahinja PavlovićLuka JovićSeltikNuri SahinBrendan RodžersPaulo Fonseka

Obaveštavaj me

Milan
Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara