Kristijan Borha (©Reuters)
Kristijan Borha (©Reuters)

El Superclásico de Quito

Vreme čitanja: 4min | sub. 14.11.20. | 23:02

Jedini pravi derbi glavnog grada Ekvadora igraju LDU i Aukas

Vreme je za pravi derbi. El Superclásico de Quito naziv je istorijski jednog od najvećih gradskih rivalstava u Ekvadoru, gde se suočavaju klubovi Liga Deportiva Universitarija i Aukas, dva najstarija kluba iz grada Kita. Rivalstvo je nastalo još u doba amaterizma, kasnije se prenelo i na profesionalnu eru fudbala, pa čak i na međunarodnu scenu.

Retko ko bi pomislio da su baš ova dva kluba gradski rivali, jer iz istog grada dolaze i El Nasional, Deportivo Kito i Universidad Katolika. Međusobno oni se ne smatraju rivalima, sem LDU-a i Aukasa. Prvenstveno ne bi se reklo zbog odnosa snaga i broja titula, jer LDU u svojim vitrinama poseduje 11 pehara namenjenih nacionalnom šampionu, dok Aukas nema nijedan. U istoriji nije dospeo čak ni do epiteta vicešampiona. Najbolje plasmane ostvario je 1969. i 1975. godine kada je bio trećeplasiran.

Izabrane vesti

Zašto se onda susreti ovih klubova smatraju gradskim klasikom, odnosno, zašto je jedan od aktera Aukas, a ne neki uspešniji klub iz Kita? Rivalstvo potiče mnogo pre osnivanja profesionalne lige Ekvadora 1957. godine, koja se održava na nacionalnom nivou. Još iz 1945. godine, iz regionalnog šampionata zvanog Campeonato de Pichincha, koji se od 1922. do 1954. godine igrao kao amatersko prvenstvo, a od 1954. do 1967. godine kao profesionalno. Za razliku od nacionalne lige, u regionalnoj snage su u priličnoj meri izjednačene. LDU ima devet titula, a Aukas osam, dok je nekadašnji klub Deportivo Gladijator - prestao sa radom - daleko najuspešniji sa 13 pehara.

Prvi sukob ovih klubova dogodio se 11. Februara 1945. godine na stadionu El Ehido (srušen 1976. godine) u već pomenutoj regionalnoj ligi, po kojoj ovaj derbi i nosi drugi naziv, možda čak i popularniji u gradu Clasico de Pichincha. Susret je odlučivao novog ili starog učesnika u prvoj regionalnoj diviziji, LDU kao klub koji je završio na poslednjem mestu u gornjoj diviziji i Aukas kao prvoplasirani u nižoj diviziji. Meč je završen nerešenim ishodom od 1:1, te je revanš zakazan sedam dana kasnije 18. februara. I ovaj duel završen je bez pobednika 2:2, međutim meč je upamćen po neargumentovanoj sudijskoj nadoknadi posle isteka 90 minuta, gde je glavni arbitar produžio meč sve dok Aukas nije došao do izjednačenja. Na kraju, fudbalski savez Pičinča dozvolio je da oba tima od sledeće sezone nastupaju u prvoj diviziji, i od tada susreti ovih klubova zvanično se smatraju klasikom.

Najveća poseta koju je Superklasiko video bila je 7. septembra 1973. godine, a ono što je još zanimljivije je da su oba tima u tom trenutku bila članovi Serije B. Na stadionu Olimpiko Ataualpa našlo se preko 42.200 ljudi - stadion je tada imao kapacitet nešto veći od 35.000 - a inače to je prva utakmica koja se u Kitu igrala u večernjem terminu, pod reflektorima. Da bi elektro mreža grada izdržala napon, 10.000 domaćinstava je na tih sat i po ostalo bez struje.

Još jedna od zanimljivosti koja nije obradovala navijače odigrala se 1987. godine kada je ligaški LDU-a i Aukasa, u razmaku od samo par nedelja, okupio više od 80.000 ljudi, a da timovi nisu uspeli da postignu pogodak. Najefektivniji klasik zabeležen je 6. aprila 2002. na Rodrigo Pas stadionu kada je na semaforu stajao rezultat 4:4.

Ovo je jedan od onih derbija koji su se kroz istoriju igrali u svim ekvadorskim fudbalskim takmičenjima, od amaterizma, do profesionalnih era u Seriji A, Seriji B, pa čak i u drugoj kategoriji (treći rang), a 2004. godine i na internacionalnoj sceni u okviru drugog kola Kopa Sudamerikana. U nekoliko navrata klasiko se nije odigravao, uglavnom zbog različitih nivoa takmičenja u kojima su se akteri nalazili. Jedan od dužih perioda desio se 2006. godine kada je Aukas ispao iz elitnog ranga, u jednom trenutku spuštajući se skroz do druge kategorije, sve do 2015. godine kada se ponovo uspeo da se vrati u najjaču kategoriju.

Na stadionu Gonzalo Pozo Ripalda 8. februara 2015. godine posle gotovo 10 godina klasiko se ponovo vratio na scenu. Toliko dugo se isčekivao da je za manje od dva dana prodato preko 11.000 ulaznica, ostatak na sam dan susreta, čime je kapacitet od 18.700 mesta bio ispunjen do kraja, a sudar je završen nerešenim ishodom 1:1.

Do danas, suštinski stvari se nisu bitnije menjale. LDU je nastavio da održava epitet jednog od najuspešnijih klubova Ekvadora, dok Aukas nastavlja da bije svoje bitke, uglavnom one finansijske kao i svaka prosečna južnoamerička ekipa. Međutim, koliki je neko klub i šta je sve postigao, na dan klasika se preterano ne računa. Sve se zaboravlja. Igra se za restiž u gradu. Bitan je samo sadašnji susret, do sledećeg naravno.

Pred noćašnji dvoboj LDU je stacioniran na vrhu sa 13 bodova u drugoj fazi šampionata, dok je Aukas sakupio devet posle šest odigranih duela. Glavna pretnja po goste biće Kristijan Borha, prvi strelac šampionata sa 18 pogodaka, nekadašnji napadač Crvene zvezde. Sa druge strane, prva violina Aukasa je Argentinac Viktor Figeroa.

Superklasiko Kita u proteklih 75 godina igrao se 171 put, od toga na 87 je trijumfovao LDU, 41 put Aukas, a 43 dvoboja završena su bez pobednika.

EKVADOR 1 - 22. KOLO

Subota

Deportivo Kuenka - Delfin 2:1 (0:0)

Gvajakil Siti - Mušuk Runa u toku

Nedelja

00.15: (1,40) Makara (4,20) Orense (7,75)

02.20: (1,75) LDU Kito (3,50) Aukas (4,50)

18.15: (3,90) Olmedo (3,50) Universidad Katolika (1,85)

20.30: (1,32) Independijente del Valje (5,00) LDU Portovijeho (8,00)

22.45: (1,57) Emelek (3,70) Tehniko Universitario (5,80)

23.55: (3,45) El Nasional (3,30) Barselona Gvajakil (2,05)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Ekvador 1LDU KitoAukas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara