(©Reuters)
(©Reuters)

El Kabi obrukao Vilu pred očima princa; Enzola sačuvao obraz Violi u nadoknadi (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 02.05.24. | 23:01

Odigrane prve polufinalne utakmice Lige konferencije, Olimpijakos i Fjorentina za korak bliži cilju od Aston Vile i Klub Briža

Kako stvari stoje, u finalu Lige konferencije gledaćemo Olimpijakos. Moraće grčki predstavnik za nedelju dana da potvrdi večerašnju pobedu u Birmingemu, ali kako je izgledala Aston Vila, neće to biti problem. Pred princom Vilijamom u publici, tim Unaija Emerija poražen je sa čak 2:4! Imali su domaćini priliku da u finišu ublaže poraz i u nešto boljem raspoloženju putuju u Atinu, ali je Daglas Luiz u 84. minutu promašio penal (šutirao pored gola).

Grčku tragediju na Vila Parku, ipak, režirao je Ajub El Kabi, 30-godišnji reprezentativac Maroka koji je upisao het-trik za manje od sat vremena utakmice (16, 29. i 56. minut). S obzirom na to da mu ugovor sa Olimpijakosom važi do leta, moguće je da se strelac osam golova u sedam mečeva Lige konferencije večerašnjim izdanjem na Ostrvu preporučio nekom od bogatih premijerligaša...

Izabrane vesti

Paralelno sa utakmicom Aston Vila - Olimpijakos u Firenci su se sastali Fjorentina i Klub Briž. Italijanski predstavnik je pobedio sa 3:2 i bliži je drugom uzastopnom finalu trećeg po važnosti evro-kupa, međutim, mogli su domaćini i mnogo bolje da odrade posao. Od 61. minuta su imali igrača više zbog dva brza žuta kartona Rafaelu Onjediki, i vođstvo sa 2:1, ali su do prednosti za revanš stigli tek pogotkom u nadoknadi.

Junak je bio Mbala Enzola koji je za samo tri minuta u igri uspeo da sačuva obraz svojoj ekipi. U karambolu pred golom Belgijanaca prvo je pogodio stativu, ali onda i metu za mirniji put u Briž.

Ponovo je Vinčenco Italijano ostavio Nikolu Milenkovića na klupi, drugu utakmicu zaredom, ali nije mu to mnogo pomoglo da odbrana deluje sigurnije. U 15. minutu kapiten Biragi je igranjem rukom skrivio penal iz kog su gosti anulirali pogodak Rikarda Sotila u 5. minutu, a u 63. je Luka Ranijeri očajno reagovao na dugu loptu i omogućio Brazilcu Tijagu da ponovo donese izjednačenje nakon što je prethodno Andrea Beloti u 37. minutu prekinuo golgeterski post od skoro tri meseca.

Prošle sezone Viola je u finalu poražena od Vest Hema, a da bi dobili priliku za popravni moraće igrači u ljubičastim dresovima da sledeću utakmicu protiv Briža odigraju sigurnije nego večeras. U podsvesti će im verovatno biti i debakl iz polufinala Kupa Italije, gde ih je Atalanta u revanšu pobedila sa 4:1 nakon što je u Firenci bilo 1:0 za domaćine.

Što se tiče Aston Vile, klub iz Birmingema je na sjajnom putu da se kroz Premijer ligu domogne Lige šampiona, međutim, sigurno je da bi navijači odličnu sezonu voleli da zaokruže i evropskim trofejom.

Šampion Evrope iz 1982. iste godine je osvojio i kontinentalni Superkup, na čemu se završava priča o međunarodnim trofejima (ima Aston Vila i dve uspešne epizode u nekadašnjem Intertoto kupu, ali je to takmičenje bilo kvalifikaciono za bivši UEFA kup).

Fudbaleri Olimpijakosa će u revanš ući možda i motivisaniji od rivala jer im preti još jedna sušna sezona u Grčkoj, te bi finale Lige konferencije bilo sjajna šansa da se iskupe kod navijača. Mučili su se crveno-beli iz Pireja tokom jeseni, ali su dolaskom Hosea Luisa Mendilibara na klupu uspeli da uhvate ritam i značajno poprave rezultate. Setite se samo da je Olimpijakos nakon oktobarskih 2:2 u Bačkoj Topoli nešto kasnije igrao protiv TSC-a za treću poziciju u grupi Lige Evrope i ostanak na međunarodnoj sceni, odnosno selidbu u Ligu konferencije. Uspešno je tada odradio posao, pobedivši sa velikih 5:2, ali nije to bilo dovoljno Grcima da zadrže Karlosa Karvahala na klupi. Ispostavilo se to kao dobra odluka.

Uostalom, pre samo godinu dana Mendilibar je sa Seviljom osvojio Ligu Evrope i vrlo dobro zna kako se igraju utakmice kao što će biti revanš na Karaiskakisu. A, nema sumnje da će se navijači Olimpijakosa pobrinuti da naprave atmosferu za pamćenje, na kakvu u Engleskoj nisu navikli.

LIGA KONFERENCIJE – POLUFINALE (PRVI MEČEVI)

Četvrtak

Aston Vila - Olimpijakos 2:4 (1:2)

/Votkins 45+1, Dijabi 52 - El Kabi 16, 29, 56, Eze 67/

Fjorentina - Klub Briž 3:2 (2:1)

/Sotil 5, Beloti 37, Enzola 90+1 - Vanaken 17p, Tijago 63/



tagovi

OlimpijakosAston VilaFjorentinaKlub BrižLiga konferencije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara