Džošua Parker (©Reuters)
Džošua Parker (©Reuters)

Džošua Parker malo odmara od reprezentacije Antigve i Barbude, ali još trči za loptom u šestoj ligi

Vreme čitanja: 4min | sub. 12.10.24. | 10:12

Karipska selekcija ove subote od 19.30 časova dočekuje Dominikansku Republiku u 3. kolu B divizije KONKAKAF Lige nacija bez nekadašnjeg fudbalera Crvene zvezde

Uskoro će biti tačno 10 godina otkad je Džošua Parker potpisao za Crvenu zvezdu i promovisan kao veliko pojačanje tima koji je tada trenirao Nenad Lalatović. Nije opravdao očekivanja i zvezdaši su uglavnom odavno zaboravili na njega, ali 33-godišnji fudbaler i dalje nije odustao od trčkaranja za fudbalskom loptom. Igra u šestom rangu, uprkos čemu je godinama već standardan reprezentativac karipske države Antigve i Barbude. Međutim, ovog oktobra se nije odazvao okupljanju nacionalnog tima, preskočiće takmičenje u KONKAKAF Ligi nacija, pa ga ove subote od 19.30 časova nećemo videti na terenu u 3. kolu B divizije, kada će Antigva i Barbuda da ugosti Dominikansku Republiku.

Nije se još uvek iskusni napadač Oksford Sitija oprostio od nacionalnog dresa, već je selektor Mikele Lejertvud rešio da ovog puta pozove nešto manje igrača iz inostranstva, kako bi ukazao veću šansu fudbalerima iz domaćeg prvenstva. Slično je postupio i u septembarskom reprezentativnom prostoru, kada takođe nije bilo Parkera na spisku.

Izabrane vesti

Od igrača izvan ostrva, nacionalni dres protiv Dominikanske Republike će obući samo golman Nik Taunsend (Njuport Taun), defanzivci Džazinjo O‘Garo (Oklend Kaunti), Danijel Bauri (Sent Albans) i Antonio Morgan (Bromli), te vezista Dion Pereira (Dagenhem i Redbridž). Dakle, sve su to igrači iz nižih liga engleskog fudbala, baš kao što Parker i igra.

Bivši krilni napadač Zvezde igra u šestoj ligi, s tim da je njegov Oksford Siti na putu da ispadne u sedmi rang. Posle 10 kola ima samo sedam poena i pretposlednji je na tabeli (četiri najslabija tima posle 46 kola ispadaju iz lige). Parker je standardan prvotimac, odigrao je devet utakmica, postigao je dva gola i pre nedelju dana protiv Skantorp Junajteda (2:2) zabeležio prvu asistenciju u sezoni.


19.30: (11,0) Antigva i Barbuda (6,25) Dominikanska Republika (1,20)


Do letos je igrao standardno i za reprezentaciju Antigve i Barbude, a prethodni put je tu selekciju predstavljao u junu u kvalifikacijama za Mundijal 2026. godine protiv Bermude. U remiju od 1:1 je odigrao 51 minut. Antigva i Barbuda će teško do treće runde kvalifikacija u Severnoj Americi, pošto mora da zauzme neku od prve dve pozicije u grupi sa Hondurasom, Kubom, Kajmanskim Ostrvima i Bermudom. Očekuje se da Parker bude u timu kada se budu vodile odlučujuće bitke.

No, pre njih odigraće se Liga nacija, koja baš kao i u Evropi nije preterano bitno takmičenje, osim za selekcije A divizije. One imaju priliku da se kroz Ligu nacija domognu kontinentalnog šampionata, Gold kupa.

Antigva i Barbuda se bori za opstanak u B diviziji, pošto posle prva dva kola ima oba poraza. Od tima koji je pretežno sačinjen od igrača iz najboljih lokalnih klubova (Grenades, Aston Vila, Grinbej Hupers…) bolji su bili Dominika (1:2) i Bermuda (0:1). S druge strane, Dominikanska Republika je pobedila u prva dva kola, maksimalna je sa gol-razlikom 5:2 i veliki je favorit danas u glavnom gradu Bermude Hamiltonu, gde će se odigrati ovaj meč.

Što se tiče Parkera, on je trebalo da igra ove subote prvenstvenu utakmicu sa Alfretonom, ali je ona odložena. Alfreton danas ima obaveze u kvalifikacijama za FA kup protiv Spenimura (Oksford Siti je eliminisan jednu rundu ranije), pa je prvenstveni meč pomeren. Zato, Parker će moći na miru da isprati šta njegovi sunarodnici rade u Ligi nacija.

Podsetimo, Parker je u Zvezdu stigao u januaru 2015. godine iz slovenačkih Domžala, a na predstavljanju je novinarima rekao da je odabrao Beograd kako bi osvojio titulu.

Srećan sam i zadovoljan što sam došao u Crvenu zvezdu. Pregovori su bili dugi, ali drago mi je što se na kraju sve završilo. Došao sam da osvojim titulu, a cilj mi je da se što brže uklopim u tim“, kazao je Parker.

Međutim, ništa tu nije bilo dobro. Brzo je bilo evidentno da nema kvalitet za srpskog velikana, a kako ni rezultati crveno-belih nisu bili baš najsrećniji, jasno je da je krivica pala prvenstveno na strance. Naposletku, posle 14 odigranih mečeva za Beograđane, četiri postignuta gola i dve zabeležene asistencije otišao je prvo na pozajmicu u škotski Aberdin, a potom kao slobodan igrač u engleskog niželigaša Vildstoun. Posle toga se više nije vraćao na veliku scenu, u Engleskoj je igrao još za Džilingem, Čarlton, Vikom i Barton Albion, pre dolaska u Oksford u septembru 2022. godine.

Posle odlaska iz Zvezde ostrvskim medijima je pričao kako mu je bilo loše u Beogradu.

Ne znate šta je stroga publika dok ne odete u Beograd. Ništa ne može da se meri sa pritiskom koji igrači osećaju u Zvezdi. Oseti se na treneru i čelnicima da se plaše. Pod ogromnim su pritiskom navijača koji skoro da upravljaju klubom. Igrali smo u Beogradu protiv Kajrata i bio sam među najboljima na terenu, ali je momak jednih novina koji me ne voli napisao kako ne bih smeo da igram za Crvenu zvezdu. Na sledećoj utakmici mi je ceo stadion zviždao, oko 40.000 ljudi. To mi je bilo najgore iskustvo u karijeri“, ispričao je Parker kada je prešao u Škotsku, a nekoliko godina posle toga je optužio upravu crveno-belih da nisu hteli da ga puste na sahranu njegove bake:

Tada se naš odnos raspao i počele su negativne stvari da se dešavaju. Dobijao sam pretnje smrću na svim društvenim mrežama, čak i na ličnoj Fejsbug stranici“.

Član reprezentacije Antigve i Barbude je od 2010. godine, jedno vreme je nosio i kapitensku traku, a do sada je odigrao ukupno 44 utakmice i postigao je šest pogodaka.

KONKAKAF LIGA NACIJA (B DIVIZIJA) – 3. KOLO

GRUPA D

Subota

19.30: (11,0) Antigva i Barbuda (6,25) Dominikanska Republika (1,20)

Nedelja

00.30: (3,20) Dominika (3,30) Bermuda (2,15)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Džošua ParkerAntigvaLiga nacijaFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara